Πεμ, Απρ 18, 2024

DP World Limassol: Συμβάλλει δραστικά στην παροχή ενεργειακών λύσεων στο λιμάνι Λεμεσού

DP World Limassol: Συμβάλλει δραστικά στην παροχή ενεργειακών λύσεων στο λιμάνι Λεμεσού

Σήμερα, διεθνώς, το ποσοστό των λιμένων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα σημείο ελλιμενισμού με δυνατότητα ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά, ανέρχεται μόλις στο 2%.

Η DP World παρέχει υπηρεσίες logistics καθώς και την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Η DP World Limassol, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους φορείς του ναυτιλιακού τομέα στην Κύπρο, προωθεί τη μείωση των εκπομπών αερίου στο λιμάνι Λεμεσού και την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροδότησης για πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι, ανταποκρινόμενη στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η πρώτη «κλιματικά ουδέτερη» ήπειρος στον κόσμο, έως το 2050.

H ανάπτυξη υποδομών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα κυπριακά λιμάνια μέχρι το 2030, βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού, τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου
2023. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας καθώς και ακαδημαϊκοί.

Η συζήτησε επικεντρώθηκε γύρω από την ανάπτυξη παράκτιων σταθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους λιμένες της χώρας, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ανάπτυξη επαρκών υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR), ο οποίος αποτελεί μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων «Fit for 55» και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1 η Ιανουαρίου 2030.

O νέος κανονισμός θέτει υποχρεωτικούς στόχους σε σχέση με την από ξηράς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε θαλάσσιους λιμένες, προβλέποντας μεταξύ άλλων πως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα επιβατικά πλοία που παραμένουν πέραν των δύο ωρών σε μεγάλους λιμένες της ΕΕ θα πρέπει να συνδέονται με το σύστημα ηλεκτροδότησης, εκτός και αν χρησιμοποιούν άλλη τεχνολογία μηδενικών εκπομπών.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες της DP World Limassol περιλαμβάνουν εξυπηρέτηση επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων (Ro-Ro), υπηρεσίες αποθήκευσης, θαλάσσιες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση σκαφών πολλαπλών χρήσεων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία
προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται 
στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DP World Limassol, κ. Simon Pitout ανέφερε: «Ως ένας παγκόσμιος οργανισμός με εμπειρία στη λειτουργία χερσαίων σταθμών ηλεκτροδότησης ελλιμενιζόμενων πλοίων, είμαστε
σε θέση να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας, καθώς και να επενδύσουμε σε υποδομές παράκτιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας τις ανάγκες των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού. Καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα
προϋποθέτει τη συνεργασία πολλαπλών φορέων, είμαστε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας πιο στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωσή μας με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, καλύπτοντας παράλληλα τις
ανάγκες των καταναλωτών» .

«Στην DP World έχουμε αναλάβει δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ έχουμε υιοθετήσει ξεκάθαρη στρατηγική για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών στο λιμάνι Λεμεσού, όπως μεταξύ άλλων την προώθηση έργου για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών με ισχύ 2,5MW εντός του τερματικού.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναπτύσσει υποδομές για την εγκατάσταση χερσαίου σταθμού για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών παροχής θαλάσσιων υπηρεσιών.

Listen Live