Πεμ, Απρ 18, 2024

Προσοχή στους επιτήδειους! Η Ελληνική Τράπεζα προειδοποιεί για τηλεφωνικές απάτες

Προσοχή στους επιτήδειους! Η Ελληνική Τράπεζα προειδοποιεί για τηλεφωνικές απάτες

Η Ελληνική Τράπεζα προειδοποιεί τους πελάτες της για έξαρση τηλεφωνικής απάτης με στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών.

Σε ανακοίνωση της, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί το φαινόμενο της αποστολής μηνυμάτων από επιτήδειους, λέγοντας ότι έχει μπλοκαριστεί ο λογαριασμός ή η κάρτα του πελάτη και πρέπει να πατήσει σε σύνδεσμο για να ξεμπλοκαριστεί.

Η Ελληνική Τράπεζα καλεί τους πελάτες της να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται τους κωδικούς και τα προσωπικά τους στοιχεία σε κανέναν. Να μην δίνουν ποτέ και σε κανέναν κωδικούς ή εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος ή SMS και τους υπενθυμίζει ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν θα ζητήσει σε καμία περίπτωση τέτοια στοιχεία μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού μηνύματος.

Επίσης παροτρύνουν τους πελάτες τους να αλλάζουν συχνά τους κωδικούς τους και να βεβαιώνονται ότι η ιστοσελίδα που έχουν επισκεφθεί είναι έγκυρη.

Ταυτόχρονα παρακαλεί τους πελάτες της να διαβάζουν προσεκτικά τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν από την Τράπεζα στο κινητό τους (sms, push notification) ή μέσω Online Banking. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει τις ενέργειες που περιγράφονται δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν το OTP που έχει σταλεί στο κινητό τους.

Οι επιτήδειοι, προσποιούμενοι υπαλλήλους τραπεζικών ιδρυμάτων, προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς με διάφορους τρόπους όπως:
-Με ηλεκτρονικά μηνύματα ή SMS ζητούν κωδικούς, αριθμούς καρτών ή αριθμούς τραπεζικής, ακόμη και κωδικούς μιας χρήσης.
-Με τηλεφωνικές κλήσεις, ζητώντας κωδικούς και εμπιστευτικές πληροφορίες.
-Με ονομαστικά μηνύματα σε πελάτες.
-Με διαφημίσεις ή παραπλανητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας τους πελάτες ως νικητές κάποιου διαγωνισμού και κατόπιν επικοινωνούν με τον πελάτη ζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες και κωδικούς.

Καλεί, τέλος, τους πελάτες της αν λάβουν κάποιο ύποπτο μήνυμα ή email να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο της Τράπεζάς του.

 

Listen Live