Παρ, Ιουλ 19, 2024

ΕΕΕ/ Επιδοματική πολιτική: Η ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΕΕΕ/ Επιδοματική πολιτική: Η ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Εκφράζουμε την λύπη μας για τις ανακοινώσεις της Υφυπουργού Πρόνοιας στην δημοσιογραφική της διάσκεψη ημερομηνίας 15-1-24, για τις ισχυριζόμενες αλλαγές/βελτιώσεις στο ΕΕΕ.

Αυτά που περίμενε η κοινωνία και οι ευάλωτες ομάδες από το 2015 ήταν η ουσιαστική βελτίωση/αύξηση του ΕΕΕ, με στόχο την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των φτωχότερων συνανθρώπων μας και όχι το συγύρισμα του ΕΕΕ και της Υπηρεσίας επιδομάτων με «στόχο» να συλλαμβάνονται οι δόλιοι.

Δεν γνωρίζουμε επίσης ότι η μείωση του αριθμού των αιτήσεων έγινε με ξεκαθάρισμα και απορρίψεις αιτήσεων κόσμου ο οποίος ανέμενε πάνω από δυο χρόνια και ίσως να έλειπε από την αίτηση τους ένα διαδικαστικό χαρτί το οποίο η Υπηρεσία δεν φρόντισε να ζητήσει ή το έχασε.

Όπως μας υποσχέθηκε η Υφυπουργός , ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών, αναμέναμε την ουσιαστική βελτίωση του ΕΕΕ αναφορικά με την ευάλωτη ομάδα των μονογονιών, ώστε να μην αφαιρείται σωρευτικά και η διατροφή και το μονογονεϊκό επίδομα και το επίδομα τέκνου από το ΕΕΕ , με αποτέλεσμα να αδικούνται οι φτωχότερες κατηγορίες των μονογονιών και να θεωρούνται λήπτες μονογονιοί που λαμβάνουν 50 ή 100 ευρώ ( το υπόλοιπο των αφαιρέσεων),
ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες μονογονιών λαμβάνουν το μονογονεϊκό επίδομα επιπρόσθετα του εισοδήματος τους.

Αναμέναμε επίσης την βελτίωση του επιδόματος ενοικίου αφού οι μονογονιοί αναγκάζονται να καταβάλουν όλα τα επιδόματα αυτών για την κάλυψη του ενοικίου με αποτέλεσμα να ζητούν ελεημοσύνη για να ζήσουν.

- Διεκδικούμε την ουσιαστική βελτίωση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης για την στήριξη των φτωχότερων μονογονιών με την αύξηση των ποσών του ΕΕΕ σύμφωνα με το ελάχιστο όριο διαβίωσης της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.
- Διεκδικούμε την χορήγηση επιδόματος ενοικίου και έξω από το ΕΕΕ στα φτωχότερα στρώματα των μονογονιών.
- Διεκδικούμε την χορήγηση του ΕΕΕ ανεξάρτητα από την έκδοση διαζυγίου ή την εργασία παιδιών μονογονιών που αναγκάζονται να εργαστούν για την κάλυψη των ελάχιστων εξόδων διαβίωσης τους ή των εξόδων των σπουδών τους.
- Διεκδικούμε ταυτόχρονα την απάλειψη όλων των στρεβλώσεων στην χορήγηση του μονογονεϊκού επιδόματος, την αύξηση του επιδόματος για τα φτωχότερα στρώματα και την άμεση κατάργηση της πρόνοιας για αποκοπή του επιδόματος λόγω συμβίωσης, πράγμα το οποίο συνιστά παραβίαση συνταγματικού δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Listen Live