Δευ, Ιαν 6, 2025

Meet the 5 Face to Face

Meet the 5 Face to Face

Η Κύπρος του σήμερα συναντά την ταυτότητα της μέσα από την ιστορία της.

Τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα με την ιστορική σφραγίδα του παρελθόντος ανέδειξε η εκδήλωση “Meet the 5 Face to Face”, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά-Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Ενδύματα, κοσμήματα, φαγητά, ποτά και αγγεία, εμπνευσμένα από την κυπριακή ιστορία, παρουσιάστηκαν σε μια άκρως μοντέρνα εκδοχή τους, προβάλλοντας μέσα από το αρμονικό πάντρεμα του σύγχρονου με το παλιό, την πλούσια πολιτιστική
κληρονομιά του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης Ευθύμιος Συμεού, ο δημιουργός κοσμημάτων Γιάννος Ιωάννου, η σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου, ο οινολόγος Σοφοκλής Βλασίδης και ο σεφ Roddy Damalis παρουσίασαν τη δουλειά τους, μεταφέροντας μας στην Κύπρο του σήμερα, μέσα από θεατρικά δρόμενα από την χαλκολιθική, ελληνορωμαϊκή και μεσαιωνική περίοδο.

Πέντε ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στην Κύπρο του παρελθόντος, ζωντάνεψαν ξανά μέσα από τη δημιουργική αφήγηση, με τη χρήση τεχνολογίας, ήχου και εικόνας. Πέντε άνθρωποι του χθες επέστρεψαν στην Κύπρο του σήμερα, ως αποτέλεσμα της αποκρυπτογράφησης των οστών τους, φωτίζοντας πτυχές της καθημερινότητας των προγόνων μας, σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κυπριακό Μουσείο και εντάσσεται στο ευρύτερο έργο με τίτλο “The Face to Face: Meet an Ancient Cypriot”, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου Kirsi Lorentz, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών, μέσα από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας μας.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων φορέων, στις προσπάθειες για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, δίνοντας στη χώρα μας ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση της οικονομίας.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Σταύρος Μαλάς, εξήρε το έργο του ΙΚυ, τονίζοντας ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και τους επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να αναπαράξουν ακόμα και τη ζωή ανθρώπων της αρχαιότητας, μετατρέποντας παράλληλα κάποια αρχαιολογικά ευρήματα σε αντικείμενο περιέργειας και άντλησης γνώσης.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε άπαντες, ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίπλα στην κοινωνία και το κράτος, ως μέρος ενός οικοσυστήματος που ονομάζεται, όπως είπε, πολιτισμένη Κύπρος.

Για μια προσπάθεια 4 χρόνων, η οποία γεφυρώνει το χάσμα του χθες με το σήμερα, έκανε λόγο η Έφορος Αρχαιοτήτων κα Ευτυχία Ζαχαρίου. Το πρόγραμμα αυτό, εξήγησε, τοποθετεί τη ζωή των αρχαίων Κυπρίων στο επίκεντρο, αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία από τα σκελετικά τους κατάλοιπα, και δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο φωνή, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν πολιτιστικές διαδρομές και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα.

Την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Κύπρου, με ένα τόσο δημιουργικό και επιτυχημένο τρόπο, εξήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης. Το εγχείρημα αυτό, είπε, αποτελεί έκφανση
της δημιουργίας και του κυπριακού πολιτισμού στα καλύτερα του, καθώς όπως ανέφερε, τροφοδοτείται από μια συνεργική και δημιουργική ενέργεια, η οποία προκύπτει μέσα από το πάντρεμα του αρχαίου με το σύγχρονο.

Το έργο “The Face to Face: Meet an Ancient Cypriot”, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, και σε αυτό συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές καθώς και κοινωνικοί και κυβερνητικοί φορείς.

 

Listen Live