السبت, تشرين2 23, 2024

Πεζοδρόμηση Οδού Ανεξαρτησίας

Πεζοδρόμηση Οδού Ανεξαρτησίας

Του Χάρη Τρίκκη - Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού

Αρκετός χρόνος έχει αφιερωθεί σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας, που αποτελεί ένα από τους εμπορικότερους δρόμους της Λεμεσού και διέρχεται από την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2019 όπου ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού (ΣΒΑΚ), το μέλλον για την μετατροπή της οδού Ανεξαρτησίας σε πεζόδρομο έχει προδιαγραφεί, καθώς η ανάγκη αυτή έχει υποδειχθεί από τις
μελέτες και τα πορίσματά του.

Με την ολοκλήρωση του, το βάρος της υλοποίησης του ΣΒΑΚ πέφτει στους ώμους των φορέων υλοποίησης του, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Λεμεσού.

Ως ένας εκ των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, έχω επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι η μοναδική βιώσιμη λύση για την οδό Ανεξαρτησίας, καθώς και μεγάλα
σημεία του οδικού δικτύου του ιστορικού κέντρου της πόλης, είναι η πεζοδρόμηση τους.

Έχω επισημάνει οτι ο Δήμος Λεμεσού οφείλει να πάρει αυτή την δύσκολη αλλά και ξεκάθαρη απόφαση και να δώσει σαφείς οδηγίες προς τις τεχνικές του υπηρεσίες και στους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, ώστε να εξεύρουν τις απαραίτητες λύσεις
και να εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις που προϋποθέτει η απόφαση αυτή.

Τέτοιες ρυθμίσεις θα ήταν της οδικής κυκλοφορίας, των δημόσιων μεταφορών, της στάθμευσης των οχημάτων περιμετρικά του κέντρου της πόλης, της διαφύλαξης της εμπορικότητας, της πρόσβασης των επισκεπτών και των κατοίκων, καθώς επίσης και των θεμάτων τροφοδοσίας.

Ο Δήμος οφείλει να δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να ελευθερώσει τα χέρια των τεχνικών του υπηρεσιών με σκοπό να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου αυτού χωρίς μέσες ή προσωρινές λύσεις και μασημένα λόγια.

Πλήρης πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος του 2023 και μεγάλου μέρους του κέντρου της πόλης εντός των επόμενων τριών ετών, είναι αρκετός χρόνος για να εξευρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις και οι όποιες ρυθμίσεις χρειάζονται να
γίνουν.

Η πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας δεν είναι πείραμα αλλά μια πετυχημένη μέθοδος για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της. Στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες τα ιστορικά κέντρα τους έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους που σφύζουν από ζωντάνια.

Κλασσικό παράδειγμα της αντίθεσης μεταξύ της ζωντάνιας που δίνει η πεζοδρόμηση σε σχέση με τις εικόνες μιζέριας και παρακμής του κλασσικού εμπορικού δρόμου είχα την εμπειρία να βιώσω στην Σόφια της Βουλγαρίας κατά την διάρκεια της επίσκεψη μου με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων μας με τον Δήμο Σόφιας. Αναφέρομαι στην Λεωφόρο Βιτόσα της Σόφιας. Το κομμάτι της Λεωφόρου Βιτόσα που είναι πεζόδρομος έσφυζε από ζωή με χιλιάδες κόσμου να τον διέρχονται, με γεμάτα από κόσμο εμπορικά καταστήματα και κέντρα αναψυχής ενώ στην προέκταση της ίδιας λεωφόρου που διέρχονταν αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Η άμεση πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας θα ελευθερώσει σε πρώτο στάδιο τα πεζοδρόμια από πινακίδες κυκλοφορίας και άλλα εμπόδια όπως πασσαλάκια και κάδους απορριμμάτων. Θα επιτρέψει τον επανασχεδιασμό των δρόμων και την
ανάπλαση τους. Θα συνοδευτεί με δεντροφύτευση, αποσφράγιση του εδάφους σε αρκετά σημεία, χώρους πρασίνου και αστική επίπλωση όπως παγκάκια και παιχνίδια. Θα αποτελέσει την βάση και το σημείο αναφοράς για το πλάνο πεζοδρόμησης ενός μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τα οφέλη που θα προκύψουν με την πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας είναι πάρα πολλά. Θα αναβαθμιστεί ως σημείο αναφοράς, θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης, θα αυξήσει την εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητα των καταστημάτων, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια πεζών και ποδηλατών που την επισκέπτονται. Θα συμβάλει στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της πόλης, στην μείωση του θορύβου και στην βελτίωση του αστικού μικροκλίματος. Η πεζοδρόμηση θα προωθήσει από μόνο της την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πέρα από τα πιο πάνω, η πόλη μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις μέσω της συμμετοχής της στην αποστολή της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης, την αποκαλούμενη «Αποστολή Πόλεων». Η Λεμεσός καλείται μέχρι το 2030, μέσω της υλοποίησης μιας σειράς δύσκολων μέτρων και δράσεων, να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη Κυπριακή πόλη, 20 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από τον εθνικό και Ευρωπαϊκό στόχο του 2050. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που το παρόν δημοτικό συμβούλιο αλλά και τα επόμενα θα έχουν να αντιμετωπίσουν γιατί έχει όλα τα εχέγγυα να αλλάξει ριζικά την πόλη μας και να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Κύπρο, κάνοντας την πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη.

Είναι μια προσπάθεια στην οποία αναπόφευκτα υποχρεώνονται να εμπλακούν όλες οι πόλεις της Κύπρου, με την μόνη διαφορά ότι η Λεμεσός, αναμένοντας να λάβει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, θα τις υλοποιήσει 20 χρόνια νωρίτερα.

Καθώς μόνο 7 χρόνια μας χωρίζουν από το 2030, οποιοδήποτε έργο ή δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Δήμο Λεμεσού θα πρέπει να ενσωματώνεται και να συνάδει με τους στόχους και το πνεύμα της «Αποστολή Πόλεων». Αυτό γιατί δεν
υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Προσωπικά απορρίπτω οποιαδήποτε λύση ακούγεται για μονοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας ή για μικτή χρήση μιας μόνο λωρίδας από μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτοκίνητα.

Θεωρώ ότι τέτοιες λύσεις είναι κοντόφθαλμες και ως προφάσεις εν αμαρτία. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε την πόλη μας με ορίζοντα το μέλλον χωρίς οποιουσδήποτε ενδοιασμούς και παλινδρομήσεις.

Listen Live