Η εξειδίκευση του γυμναστή απαιτεί εις βάθος γνώση ανατομίας, φυσιολογίας, κινησιολογίας και προπονητικής. Παρά τα αυστηρά κριτήρια που οφείλουν να διέπουν το επάγγελμα, παρατηρείται μια επικίνδυνη τάση: η πληθώρα ταχύρρυθμων διαδικτυακών πιστοποιήσεων, που υπόσχονται επαγγελματική κατάρτιση μέσα σε λίγους μήνες ή σε 2 χρόνια, υποβαθμίζοντας το ρόλο του επιστημονικά καταρτισμένου γυμναστή.
Ο Κίνδυνος των Ταχύρρυθμων Online Πιστοποιήσεων
Οι εξ αποστάσεως πιστοποιήσεις σε προγράμματα γυμναστικής όταν δεν συνοδεύονται από αυστηρή εποπτεία, πρακτική άσκηση και δια ζώσης αξιολόγηση, αποδυναμώνουν την πραγματική αξία του επαγγέλματος. Μια «ευρωπαϊκή πιστοποίηση» σε λίγους μήνες δεν μπορεί να εξισωθεί με πανεπιστημιακές σπουδές στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.
Οι Επιπτώσεις για τον Κλάδο και την Κοινωνία
Επαγγελματική Υποβάθμιση: Όταν η ειδικότητα του γυμναστή γίνεται προσβάσιμη μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων, μειώνεται η αξία της επιστημονικής κατάρτισης και της εμπειρίας.
Κίνδυνος για την Υγεία των Αθλουμένων: Ένας ανεπαρκώς καταρτισμένος εκπαιδευτής μπορεί να οδηγήσει σε λάθος καθοδήγηση, τραυματισμούς και σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα.
Παραπλάνηση Καταναλωτών: Οι πολίτες που αναζητούν επαγγελματική καθοδήγηση κινδυνεύουν να εκπαιδευτούν από άτομα χωρίς την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία.
Ο Ρόλος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) οφείλει να διασφαλίσει ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος γυμναστή θα χορηγείται μόνο σε πτυχιούχους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η παροχή άδειας σε μη πτυχιούχους μέσω πιστοποιήσεων χαμηλών προδιαγραφών αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η Ανάγκη Δημιουργίας Μητρώου Γυμναστών στον ΚΟΑ
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δημιουργήσει μητρώο γυμναστών, ώστε να διασφαλίζεται η επιστημονική κατάρτιση των επαγγελματιών του χώρου. Το ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί και στον ΚΟΑ, με αυστηρά κριτήρια εγγραφής που να εξασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τι Πρέπει να Γίνει
1. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την πιστοποίηση των γυμναστών.
2. Υποχρεωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
3. Δημιουργία μητρώου γυμναστών στον ΚΟΑ, στα πρότυπα του Υπουργείου Παιδείας.
4. Έλεγχος και αναγνώριση πιστοποιήσεων από εξειδικευμένους φορείς.
Η διασφάλιση της ποιότητας στον χώρο της άσκησης δεν είναι μόνο ζήτημα επαγγελματικής δεοντολογίας, αλλά και δημόσιας υγείας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον κλάδο και τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη διάδοση πιστοποιήσεων χαμηλών προδιαγραφών.