الأحد, تشرين2 24, 2024

Για το Πραξικόπημα της Καταστροφής - Μια ανάμνηση που με βασανίζει

Για το Πραξικόπημα της Καταστροφής -  Μια ανάμνηση που με βασανίζει

Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΚΟΜΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΜΕ

Ήταν Ιούνης όταν έππεσε το σύνθημα στο Ζ' Δημοτικό. Φεύκουν οι Εγγλέζοι. Μια φυγή παράδοξη στην αρχή του καλοκαιριού. Οι λίγοι νουνεχεις έλεγαν πως δεν φεύγουν αλλά για κάποιο σοβαρό λόγο εισέρχονται στις Βάσεις τους. Οι πολλοί ρίχτηκαν στο πλιάτσικο γιατί έφευγαν οφθαλμοφανώς βιαστικά. Κάτι ερχόταν από το οποίο η πόλη της Λεμεσού και ιδιαίτερα ο Άης Γιάννης δεν θα τους προστάτευε. Μια ασσιελιά τόπος που τον προνομιούχο τουρκομαχαλά που δεν ήταν θύλακας και η Αγκύρας έκανε χρυσές δουλειές όπως και τα κέντρα ιδιαίτερα αυτό του Αρίφη.

Από τότε συχνά θυμάμαι τα μπροστινά των εγγλέζων να κομίζουν σιωπηλά μέρες ακόμη του Ιούνη κάτι πνιγηρά σιωπηλό. Όταν μπαίναμε στα δέκα πόθκια τούτων των σπιθκιών να προβαρούμε πως λειτουργούσαν κάτι απαγορευμένα παιχνίθκια των εγγλεζουθκιών κάτι δεν μου άρεσε κι ας ήμουν μόνο οκτώ χρονών. Πολλοι μάζευαν αυτά τα αφημένα μικροπράγματα. Δεν καταδέκτηκα να πάρω. Όμως ακόμα και σήμερα με τρώει. Οι μεγάλοι, η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο τύπος, οι Έλληνες υπάλληλοι του Χαίαριγκ της αγγλικής υπηρεσίας ενοικιάσεων τι έκαναν; Απλά φόρτωναν έπιπλα. Κανείς δεν προβληματίστηκε όταν οκτάχρονοι κάτι ένοιωθαν.

Όταν ήρθε το Πραξικόπημα δεν υπήρχε σκιά καν αγγλική στην γειτονιά σε ολόκληρή την πόλη. Τότε οι νουνεχεις άρχισαν να ανησυχούν περισσότερο. Κάποιοι σε όλα αμέτοχοι συνέχισαν να παίζουν τάβλι. Αυτό κι αν δεν το ξέχασα ποτε. Τα βράδυα η γειτονια ζώνη πολέμου. Φύγαμε από το σπίτι. Πήγαμε στης θείας κοντα στο Ζ' Δημοτικό. Ο πατέρας κοιμόταν δίπλα μου τα βράδυα εκείνα. Ποτε δε συμπάθησε τα καμώματα πολλών μετα το 1961. Μετά τη δολοφονία του αγαπημένου του τροφοδότη μίσησε την αδελφοκτόνη βία και ακολούθησε ένα δρόμο πόνου και οδύνης για τον τόπο.

Στις 20 Ιουλίου, η Εισβολή εξήγησε πλήρως τη φυγή των Αγγλων από τη γειτονιά.

14.7.2018

Listen Live