الأحد, تشرين2 24, 2024

DER SPIEGEL 13 APRIL 1950 - ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

DER SPIEGEL 13 APRIL 1950 - ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Μετά από χρόνια ερευνας στον ξένο περιοδικό τύπος προσεγγισαμε τελικά έναν απόηχο του ενωτικου Δημοψηφισματος σε μια ξένη περιοδικό έκδοση.Η δυσκολία ανευρεσηςξενων περιοδικων που να προβαλλουν το Ενωτικο Δημοψηφισμα και τα γεγονότα που συνδεονται με τη μεταφορά και παράδοσή των τιμων στους τρεις βασικους παραληπτες αποτελεί ένα αξιολογον ερευνητικη πεδίο .Για κάποιους ερευνητες ένα ερευνητικο μυστήριο.

Τελικά εντοπισαμε προ ετων το τευχος της 13ης Απριλίου του 1950 με αριθμό τευχους 13 του γνωστού περιοδικου DER SPIEGEL όπου στη σελίδα 14,μαζί με ένα χάρτη της Ανατολικης Μεσογειου,μια φωτογραφία του Βασιλεως Παυλου και κείμενο δεκαπέντε παραγραφων όπου παρουσιάζεται η Κύπρος, η ιστορική της πορεία και το Ενωτικο Δημοψηφισμα .

Το κείμενο ξεκινά με αναφορα στο Ενωτικο Δημοψηφισμα,στον Αρχιεπισκοπο Μακάριο τον Β και το ρόλο της Εκκλησίας και των Επισκοπων και στη μεγάλη συλλογικη ενεργοποιηση.Τονιζει την παρουσία των Ελλήνων Κυπριων κομμουνιστων και την παράλληλα δράση τους στο Δημοψηφισμα.Στη δεύτερη παραγραφο ΟΜΙΛΕΙ περι Κυπριακής κομμουνιστικης μηχανης προπαγανδας.

Στην τρίτη παραγραφο αναφερεται εκτενως στον Αρχιεπισκοπο Μακάριο τον Β και το αίτημα της Ενωσης με την Ελλάδα.Ακολουθει μια εκτενής ιστορική αναδρομη στο νησί με τους χρονολογικους σταθμός του 1878, του 1914 και 1919 κάθως και το 343π.Χ και τον Μεγα Αλεξανδρον.

Ακολουθεί μια γεωγραφικη ανάλυση με εμβαθυνση και αναλυσεις με το ΙΡΑΚ και την IRAK PETROL Επιπρόσθετα επεξηγει το Βρεττανικου Στρατηγειο και τη σύνδεση και την εξαρτηση του με την Κύπρο.Κατοπιν το κείμενο αναλυει τα περι αεροπλο ι ας με την Αιγυπτο,την Παλαιστινη,τη διωρθγα του Σουεζ,τα προβλήματα των Βρεττανων στην Ιορδανια και την Τριπολη της Λιβυης.Τονιζει τον ρόλο της Κύπρου ως κομβου αεροπλο ι ας.Αυτα προφητικα το έτος 1950...

Στις τελευταίες επτα παραγραφους ο κειμενογραφος παρουσιάζει την τότε πρόσφατη συνέντευξη του Βασιλεως Παυλου στη γνωστή εφημερίδα New York Times και τις αναφορες του στην Ελληνική Κύπρο.

Παραδοξως το κείμενο κατόπιν εισερχεται σε μια αναφορα ,αναδρομη στο κινημα του 1931 τα ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ και στους αγώνες του Αρχιεπισκοπου Κυριλλου.Δεν αποφεύγεις την παρουσίαση της μουσουλμανικης μειονοτητας της Κύπρου.

Επίσης τονιζει την ανερχομενη οικονομία του νησιου

Τέλος ο χαρτης παρουσιάζει με έμφαση και γεωστρατηγικης προοπτικη τις αποστάσεις της Λευκωσίας από τη Μάλτα(1800χμ) από τα Δαρδανελια(840χμ),από το Βοσπορο(770χμ),από τη Χαιφα(290χμ), από τη Διωρυγα του Σουεζ(420χμ), από την Κριμαια(1050χμ) και Τόσο(500χμ)ενώ τονιζει τις γειτονικες χώρες Τουρκία,Αιγυπτο, Ιορδανια,Συρία και Ισραηλ.
Ένα Γερμανικά περιοδικό παρουσιάζει το Ενωτικο Δημοψηφισμα του λαού μας αλλά εικονογραφει και ολους σχεδόν τους γεωστρατηγικους παίκτες και κομπαρσους των επομένων εβδομηντα χρονών της τραγικης Κυπριακής περιπέτειας ελευθεριας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το ανωτερω κείμενο αποτελεί μέρος ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ερευνας που κατελειξε στην παρουσίαση εκατονταδων αφιερωματων στην Κύπρο στον ξένο περιοδικό τύπο από το 1870 μέχρι το 1980.Τα δημοσιευματων αυτά αποτέλεσαν την ραχοκοκκαλια δεκαδων ομιλιων και παρεμβασεων σε συνέχεια και συναφεις εκδηλώσεις.


Listen Live