الأحد, تشرين2 24, 2024

Την πρόοδο των εργασιών στο Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού στα ΜΜΕ

Την πρόοδο των εργασιών στο Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού στα ΜΜΕ

Την πρόοδο των εργασιών στο Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού στα ΜΜΕ.

Το Μουσείο Καρναβαλιού αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό σε περίπου 5 εβδομάδες από σήμερα.

"Το καρναβάλι για τη Λεμεσό είναι συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής της ταυτότητας και της ιστορίας της. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία του Μουσείου Καρναβαλιού" τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ξενάγησης ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαϊδης.

Την δημιουργία του μουσείου ανέλαβε μετά από ανοικτό διαγωνισμό ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαδόπουλος και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δια δραστικότητα του.

Το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», μαζί με Θεατρικό Μουσείο Κύπρου αφού θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ κάλο συνδυασμό που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και των δυο μουσείων.

Στον πρώτο όροφο, θα δεσπόζουν οι επίσημες κορώνες όλων των βασιλιάδων του Λεμεσιανού καρναβαλιού με τιμητική θέση στην κορώνα του βασιλιά της χρονιάς που προηγήθηκε. Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης θα μπορεί να πατήσει ένα κουμπί για να βγάλει τη φωτογραφία που θα χρησιμοποιηθεί μετά στα διάφορα σημεία όπου θα μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σε παλιές φωτογραφίες, π.χ. μασκαρεμένος πάνω σε ένα άρμα.

Στον ίδιο όροφο θα υπάρχουν και αναφορές στη μουσική του καρναβαλιού. Θα υπάρχει η ιστορία της καντάδας και των κανταδόρων της Λεμεσού αλλά αναφορές στο χορό με εκμάθηση από οθόνη χορών που είναι ταυτισμένοι με ο καρναβάλι (βαλς, σάμπα κλπ).

Στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν επίσης, μεταξύ άλλων, σημεία με οπτικοακουστικό και άλλο υλικό που θα δείχνει πως επηρέασε η κοινωνία της Λεμεσού το καρναβάλι και πως το καρναβάλι ήταν ο φορέας της πιο φιλελεύθερης αντίληψης που χαρακτηρίζει τους Λεμεσιανούς.

Ενώ ο επισκέπτης θα βρίσκεται στον πρώτο όροφο, θα έχει και την ευκαιρία για λίγη περιπέτεια μέσα από ένα δια δραστικό έκθεμα με μηχανισμούς κίνησης, όπου θα κάνει έξοδο από ένα κλιμακοστάσιο σερπαντίνας.

Αποχωρώντας θα μπορεί να βαθμολογήσει το Μουσείο αλλά και να σταθεί κάτω από ένα από τα emojies καπέλα για φωτογραφία.

Στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν μεγάλα, πολύχρωμα μπαλόνια σε διάφορα σχήματα και θα μπορεί ο επισκέπτης να δημιουργήσει τη δική του καρναβαλίστικη κατασκευή, που θα λαμβάνει μέρος στην παρέλαση, εδραιώνοντας έτσι μια νέα τεχνική κατασκευής αρμάτων. Στον όροφο αυτό, θα υπάρχει και μία μικρή σκηνή για διαγωνισμούς μεταμφιέσεων και πελλόμασκας, χώρος με καρέκλες και τραπέζια για χειροτεχνίες, κέρινα αυγά, χαρτοπόλεμος, καπέλα, μάσκες, στολές και πολλά άλλα.

Listen Live