الثلاثاء, تشرين2 26, 2024

Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολης

Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολης

«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης 

Ως ένα «μεγάλο πλήγμα στην ομογένεια» της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την καταστροφική πυρκαγιά στο γηροκομείο του Βαλουκλή (ή Μπαλουκλί), το οποίο αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων.

«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή, η οποία καταστράφηκε, και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική επένδυση του κτηρίου. «Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τόνισε δε ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν έτοιμοι να ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. «Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά», πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο του Βαλουκλή είναι ένα από τα τρία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Η ιστορία του χρονολογείται από το 1454. Λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης – χτίστηκε το 1753 με το όνομα Νοσοκομείο Yedikule.

Όταν τα ξύλινα κτήρια καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.

Με ρύθμιση που έγινε το 1794 το νοσοκομείο μετατράπηκε σε ίδρυμα για αστέγους που ήταν χρονίως πάσχοντες, ενώ σε αυτό πέρασε η διαχείριση της εκκλησίας της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας. Το 1816 το ίδρυμα απέκτησε και το ναό της Παναγίας στο Εγρίκαπι, και παράλληλα το νοσοκομείο άρχισε να δέχεται ψυχιατρικούς ασθενείς.

Με το διάταγμα του Μαχμούτ το 1836-1838 χτίστηκε νέο νοσοκομείο δίπλα στο ήδη υπάρχον, για τη μεταφορά ασθενών από τα άλλα δύο ελληνικά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.

Νέα κτήρια χτίστηκαν και το 1894, μετά το σεισμό – αυτά είναι που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Το 1991 έγινε ανακαίνιση και το 1994 εκεί ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική κλινική στην Τουρκία για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τις ουσίες.

Listen Live