الإثنين, تشرين2 25, 2024

Υεμένη: Οι συγκρούσεις και οι κλιματικές κρίσεις ωθούν τους αγρότες στο οριακό σημείο

Υεμένη: Οι συγκρούσεις και οι κλιματικές κρίσεις ωθούν τους αγρότες στο οριακό σημείο

ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με τρεις στους τέσσερις πολίτες της Υεμένης να βασίζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία για την επιβίωσή τους, η κλιματική κρίση ωθεί τις κοινότητες που βρίσκονται ήδη από σχεδόν οκτώ χρόνια σύγκρουσης σε οριακό σημείο. Οι αγρότες της Υεμένης έχουν δει τα προς το ζην τους να καταστρέφονται από την ακραία ξηρασία, τις καταστροφικές πλημμύρες και τις έντονες συγκρούσεις, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να τα βγάλουν πέρα.

Ο Μοχάμεντ, ένας αγρότης από την επαρχία Νταμάρ, ενσαρκώνει τον αγώνα τόσων πολλών αγροτών της Υεμένης σήμερα. Η δυνατή βροχόπτωση ήρθε και έκανε το σπίτι του σε ένα σωρό ερείπια. « Οι πλημμύρες πήραν τα αγροκτήματα και τα σπίτια μας» , είπε. «Νιώθω ότι η ζωή τελείωσε. Δεν έχω πια ούτε γη ούτε σπίτι. Ολα τελείωσαν."

Οι πλημμύρες τους τελευταίους μήνες είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, καταστρέφοντας καλλιέργειες και μεταφέροντας εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου σε γεωργικές περιοχές. Με την Υεμένη να αντιμετωπίζει μια καταστροφική κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, αυτό θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο μια ήδη ανησυχητική κατάσταση. Σήμερα, περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τρόφιμα σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με 16,2 εκατομμύρια πέρυσι. Αυτό είναι περίπου το 63% του συνολικού πληθυσμού, από 53% πέρυσι.

Η κλιματική κρίση και οι συγκρούσεις αναγκάζουν επίσης περισσότερες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους σήμερα. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια από τις συγκρούσεις και μετά να φύγουν ξανά επειδή το έδαφος δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Σε ορισμένες περιοχές, πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί παραμονεύουν σε αυτό που θα έπρεπε να είναι γεωργική γη, καθιστώντας επικίνδυνο για τους ανθρώπους να φροντίζουν τη γη τους. Η λειψυδρία σε όλη την Υεμένη, που επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη σύγκρουση και τα πολλά χρόνια ξηρασίας, έχει περιορίσει την πρόσβαση σε ασφαλές νερό για 17,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών αναγκάζεται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

«Αυτό το τώρα άδειο φράγμα έτρεφε τη γη μας. Οι διαδοχικές ξηρές εποχές έβλαψαν σοβαρά τους αγρότες», είπε ο Yasser, από το Abyan της Υεμένης. «Πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να αναζητήσουν άλλες δουλειές, καθώς η καλλιέργεια της γης δεν αρκεί πλέον για τη διατήρηση των βασικών αναγκών των οικογενειών».

Η ΔΕΕΣ εργάζεται σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Υεμένης για να υποστηρίξει τις πιο ευάλωτες αγροτικές κοινότητες για να διατηρήσουν τα προς το ζην. Για παράδειγμα, το 2021, περισσότεροι από 112.500 κτηνοτρόφοι επωφελήθηκαν από εκστρατείες εμβολιασμού και θεραπείας ζώων, ενώ το 2022 χιλιάδες αγρότες επωφελήθηκαν από επιχορηγήσεις μετρητών πολλαπλών χρήσεων, έργα μικροοικονομικής πρωτοβουλίας ή δωρεές σπόρων καφέ ή σιταριού.

Η Υεμένη, όπως πολλές χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, επηρεάζεται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή. Η ΔΕΕΣ ζητά μεγαλύτερη υποστήριξη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή σε χώρες όπως η Υεμένη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live