الأربعاء, تشرين2 27, 2024

ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Ο εκπρόσωπος της UNICEF James Elder μας ενημερώνει για την ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης. "Η Υεμένη είναι το πιο δύσκολο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί. Και, απίστευτα, χειροτερεύει."

Αυτή είναι μια περίληψη των όσων ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της UNICEF James Elder - στον οποίο μπορεί να αποδοθεί παρατιθέμενο κείμενο - στη σημερινή ενημέρωση Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Υεμένη.

ΓΕΝΕΒΑ, 19 Οκτωβρίου 2021 - «Η σύγκρουση στην Υεμένη μόλις σημείωσε ένα ακόμη ντροπιαστικό ορόσημο: 10.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2015. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερα παιδιά κάθε μέρα.

"Αυτές είναι φυσικά οι περιπτώσεις που ο ΟΗΕ μπόρεσε να επαληθεύσει. Πολλοί περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί παιδιών δεν καταγράφονται, σε όλους εκτός από τις οικογένειες αυτών των παιδιών."

Επέστρεψα χθες από μια αποστολή που με πήγε τόσο στο βορρά όσο και στο νότο της Υεμένης. Γνώρισα πολλά παιδιά, πολλά εμπνευσμένα, όλα ταλαιπωρημένα. Γνώρισα παιδίατρους, δασκάλους, νοσηλευτές - όλες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν αυτές της χώρας τους: βρίσκονται στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης.

«Η ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης - η χειρότερη στον κόσμο - αντιπροσωπεύει μια τραγική σύγκλιση τεσσάρων απειλών: (1) Μια βίαιη και παρατεταμένη σύγκρουση, (2) οικονομική καταστροφή, (3) διαλυμένες υπηρεσίες για κάθε σύστημα υποστήριξης - δηλαδή υγεία, διατροφή, νερό και αποχέτευση, προστασία και εκπαίδευση, (4) μια κρίσιμη υποχρηματοδοτούμενη απάντηση του ΟΗΕ.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μερικούς ακόμη αριθμούς:

4 στα 5 παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά.

400.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου. Άλλα τέσσερα εκατομμύρια κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν.

Τα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών-περισσότεροι από 170.000-δεν έχουν λάβει κανονικό μισθό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

1,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν πλέον εκτοπιστεί εσωτερικά εξαιτίας της βίας. Καθώς η βία εντείνεται, ιδιαίτερα γύρω από το Μαρίμπ, περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Ένα εκπληκτικό 15 εκατομμύρια άνθρωποι (περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς παιδιά - 8,5 εκατομμύρια) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, αποχέτευση ή υγιεινή.

Στα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, και χωρίς τέλος στον αγώνα, η UNICEF δεν μπορεί να προσεγγίσει όλα αυτά τα παιδιά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω αυτό - χωρίς περισσότερη διεθνή υποστήριξη, περισσότερα παιδιά - εκείνα που δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτήν την κρίση - θα πεθάνουν.

«Και όμως η UNICEF έχει αντίκτυπο:

• Υποστηρίζουμε τη θεραπεία του σοβαρού οξέος υποσιτισμού σε 4.000 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και 130 κέντρα θεραπευτικής σίτισης.

• Η UNICEF παρέχει έκτακτες μεταφορές μετρητών σε 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά κάθε τρίμηνο - επωφελούνται περίπου 9 εκατομμύρια άτομα.
• Παρέχουμε ασφαλές πόσιμο νερό σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα.

• Ανταποκρινόμαστε στην πανδημία του COVID-19, με την παράδοση εμβολίων COVID μέσω της πρωτοβουλίας COVAX.

* Παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση για τον κίνδυνο ναρκών και άμεση βοήθεια για τα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επιβιώσει από τραυματισμούς πολέμου.

• Μέσω της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης χιλιάδων εργαζομένων στην κοινότητα της UNICEF, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

• Και μόνο φέτος βοηθήσαμε 620.000 παιδιά να έχουν πρόσβαση στην επίσημη και μη τυπική εκπαίδευση. και παρείχε εμβόλια - συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας πολιομυελίτιδας που έφτασε σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά.

Παρά αυτές και άλλες προσπάθειες, η σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 40 % από το 2015, όταν κλιμακώθηκε η βία. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει τη δουλειά τους," Περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων-συμπεριλαμβανομένων πολλών ιατρών, δασκάλων, μηχανικών και εργαζομένων στην
αποχέτευση-βασίζονται σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται άτακτα, αν όχι καθόλου.

Και ενώ ο εκτοπισμός και η καταστροφή των σχολείων σήμαινε ότι οι τάξεις μπορούν να έχουν έως και 200 ​​παιδιά, οι δάσκαλοι εμφανίζονται. Ναι, οι απλήρωτοι δάσκαλοι εμφανίζονται και διδάσκουν.

Η συνάντησή τους με άφησε χωρίς αμφιβολία ως προς την ανιδιοτελή δέσμευση των καθημερινών Υεμενίων, όπως ο παιδίατρος που φροντίζει τα βαριά υποσιτισμένα μωρά.

Την ημέρα που την γνώρισα, περιθάλπει ένα παιδί του οποίου η ζωή είχε κρεμαστεί σε ισορροπία μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. . Με τις προμήθειες της UNICEF, αυτός ο παιδίατρος έσωσε τη ζωή του μικρού κοριτσιού. Ο παιδίατρος είχε σπουδάσει για μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου ενός Masters, και ασκούσε ιατρική για 8 χρόνια. Δεν είχε πληρωθεί ούτε μία φορά το 2021. Ωστόσο, συνεχίζει να υπηρετεί την κοινότητά της Το

«Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός επιλογών, πράγμα που σημαίνει ότι αναγκάζονται να πουλήσουν τα πάντα, από κοσμήματα μέχρι κατσαρόλες, μόνο και μόνο για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Η ουσία: τα παιδιά στην Υεμένη δεν λιμοκτονούν λόγω έλλειψης τροφής - πεινούν επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά φαγητό. Πεινούν επειδή οι ενήλικες συνεχίζουν να κάνουν έναν πόλεμο στον οποίο τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Η UNICEF χρειάζεται επειγόντως περισσότερα από 235 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει το έργο της στη Υεμένη μέχρι τα μέσα του 2022. Διαφορετικά, ο οργανισμός θα αναγκαστεί να μειώσει ή να σταματήσει τη ζωτική βοήθειά του για ευάλωτα παιδιά.
Η χρηματοδότηση είναι κρίσιμη. Μπορούμε να χαράξουμε μια σαφή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης των δωρητών και των σωθεισών ζωών. Αλλά ακόμη και με αυξημένη υποστήριξη, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Προτρέπουμε τα μέρη της σύγκρουσης που πολεμούν εδώ και πολύ
καιρό και αυτά που έχουν επιρροή σε αυτά, να σταματήσουν τον αγώνα. Σήμερα η UNICEF δήλωσε ότι η Υεμένη ξεπέρασε τα 10.000 παιδιά που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν στη σύγκρουση. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να προσθέτουμε παιδιά σε αυτόν τον άθλιο κατάλογο μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο;

Η Υεμένη είναι το πιο δύσκολο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί. Και, απίστευτα, χειροτερεύει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live