Απαντώντας σε αναφορές για εκατοντάδες αμάχους, κυρίως από την Αλαουιτική μειονότητα, που σκοτώθηκαν στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, η Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Heba Morayef είπε:
«Οι αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι προστατεύονται σε οποιεσδήποτε συνεχιζόμενες ή μελλοντικές μάχες και να αποτρέψουν περαιτέρω παράνομους φόνους και άλλες παραβιάσεις. Η αποτυχία να ενεργήσουμε αποφασιστικά και να διεξαγάγουμε ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες και να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες των εγκλημάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη θα ενθαρρυνθούν μόνο εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να σκοτώσουν ατιμώρητα.
«Εκτός από τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η κυβέρνηση της Συρίας έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων ζουν στη Συρία. Οι αρχές πρέπει να λάβουν σαφή δράση για να προασπίσουν αυστηρά τα ίσα δικαιώματα όλων των Σύριων, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν θα στοχοποιηθεί με βάση τις αντιληπτές πολιτικές πεποιθήσεις.
«Οι φρικτές εικόνες που αναδύονται από τις ακτές της Συρίας, με πτώματα στους δρόμους και θλιμμένες οικογένειες να θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των περασμένων κύκλων θηριωδίας που έχουν υποστεί οι Σύροι και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν θρησκευτικές εντάσεις και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω θανατηφόρα βία. Οι Σύροι αξίζουν ένα μέλλον ριζωμένο στη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, ωστόσο οι κοινότητες για άλλη μια φορά αναγκάζονται να υπομείνουν αφάνταστες απώλειες.
«Ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης και διερεύνησης και δεσμεύτηκε να παραπέμψει τους υπεύθυνους για εγκλήματα στο δικαστικό σώμα, είναι ζωτικής σημασίας αυτή η διαδικασία να είναι πλήρως διαφανής και να διεξάγεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η επιτροπή έχει αναλάβει να υποβάλει έκθεση στην Προεδρία εντός 30 ημερών, αλλά αυτά τα πορίσματα πρέπει επίσης να δημοσιοποιηθούν. Χωρίς διαφάνεια, τα θύματα και το ευρύτερο κοινό δεν θα έχουν λόγο να εμπιστεύονται ότι οι έρευνες διεξήχθησαν αξιόπιστα και προσεκτικά.
«Η δέσμευση του Προέδρου Ahmad al-Sharaa να λογοδοτήσει τους δράστες των εγκλημάτων «με όλη τη σταθερότητα και χωρίς επιείκεια» θα σημαίνει ελάχιστα αν η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με τρόπο που να δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των θυμάτων, να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων και να αποδίδεται αμερόληπτα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος.
«Εκτός από την έρευνα υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, οι αρχές θα πρέπει να παραχωρήσουν σε ανεξάρτητους εθνικούς και διεθνείς ερευνητές πρόσβαση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών της Συρίας, ώστε να μπορούν να διεξάγουν τη δική τους διερευνητική εργασία.
«Αυτά τα φρικτά γεγονότα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένα βήματα από τις συριακές αρχές για τη διασφάλιση της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αποκατάστασης για όλα τα θύματα σοβαρών παραβιάσεων στη Συρία. Σε τελική ανάλυση, η απόδοση της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αποζημίωσης προορίζεται τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα θύματα όσο και για τη διασφάλιση ότι το ποτέ ξανά δεν σημαίνει ποτέ ξανά».
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η οικογένεια Άσαντ, που κυβέρνησε τη Συρία για δεκαετίες, προέρχεται από την μειονότητα των Αλαουιτών. Τον Νοέμβριο του 2024, η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) και οι συμμαχικές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν μια στρατιωτική επίθεση που οδήγησε στην κατάληψη της επαρχίας του Χαλεπίου. Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα.
Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της Συρίας διόρισε τον πρώην αρχηγό του HTS, Ahmad al-Sharaa, να υπηρετήσει ως αρχηγός κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο. Την ίδια μέρα, οι μεταβατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι στρατιωτικές φατρίες θα διαλυθούν και θα ενσωματωθούν στους κρατικούς θεσμούς.
Στις 6 Μαρτίου 2025, ένοπλοι πιστοί στην πρώην κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσαν επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας στη Λατάκεια. Σε απάντηση, οι συριακές αρχές, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, αντεπιτέθηκαν.
Αυτό στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε μια σειρά επιθέσεων σε πολλές επαρχίες, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 973 άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλαουίτες, είχαν σκοτωθεί.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλα τα εμπόλεμα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία. Η κυβέρνηση της Συρίας, με επικεφαλής τώρα τον Ahmad al-Sharaa, έχει επίσης υποχρεώσεις από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη Συρία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ