Μέση Ανατολή: Μάιος 2025
Γάζα: Η βία εντείνεται εν μέσω μιας επεκτεινόμενης ισραηλινής ζώνης ασφαλείας Λίβανος: Συνεχίζονται οι σποραδικές ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό Βόρεια Συρία: Οι βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των SDF υποχωρούν μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας
Νότια Συρία: Αυξάνονται οι σεκταριστικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτοφυλακών Δρούζων
Υεμένη: Εκτοξεύονται οι αμερικανικές επιθέσεις εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ACLED
Φέρνοντας σαφήνεια στην κρίση
Τα Δεδομένα Τοποθεσίας και Γεγονότων Ένοπλων Συγκρούσεων (ACLED) είναι μια πρωτοβουλία συλλογής, ανάλυσης και χαρτογράφησης αναλυτικών δεδομένων για τις κρίσεις. Η ACLED συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες, τους δρώντες, τις τοποθεσίες, τους θανάτους και τους τύπους όλων των αναφερόμενων πολιτικών γεγονότων βίας και διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα ACLED διεξάγει ανάλυση για να περιγράψει και να διερευνήσει τις τάσεις των συγκρούσεων.
Όραμα & Αποστολή
Δεδομένα για έναν ειρηνικό κόσμο
Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε ακριβή και προσβάσιμα δεδομένα και αναλύσεις για την καλύτερη ενημέρωση αποφάσεων που μειώνουν τις βίαιες συγκρούσεις.
Αυτή η δήλωση επαναλαμβάνει την αφοσίωσή μας στο να καταστήσουμε τα δεδομένα και την ανάλυσή μας προσβάσιμα, ώστε να έχουν διαρκή αντίκτυπο, και τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι κάθε σύνολο δεδομένων, έκθεση και ανάλυση που παράγουμε είναι αξιόπιστο και σχετικό. Η αποστολή μας υπογραμμίζει επίσης τον αντίκτυπό μας: τα δεδομένα μας θα ενημερώνουν καλύτερα τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όταν διαμορφώνουν παρεμβάσεις και πολιτικές που είναι αποτελεσματικές και βασίζονται σε μια βαθιά κατανόηση της δυναμικής των συγκρούσεων.
Ιστορία
Το ACLED δημιουργήθηκε από την Clionadh Raleigh , καθηγήτρια Πολιτικής Βίας και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, το 2005 ως μέρος της διδακτορικής της εργασίας. Από το 2014, το ACLED λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Ουισκόνσιν. Το 2022, το ACLED επέκτεινε την κάλυψη σε ολόκληρο τον κόσμο, συλλέγοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και δημοσιεύοντας εβδομαδιαίες ενημερώσεις.
Χρηματοδότηση
Το ACLED είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με καθεστώς 501(c)(3) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ACLED λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από το Ταμείο Ανάλυσης Σύνθετων Κινδύνων (CRAF'd) , το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, το Ίδρυμα Tableau και την Πρωτοβουλία Αποτελεσματικής Ειρήνης (EPI).
Η ACLED συνεργάζεται με την Mapbox για υποστήριξη σχετικά με τα πιο πρόσφατα δεδομένα τοποθεσίας και εργαλεία χαρτογράφησης.
Το έργο έχει λάβει προηγουμένως χρηματοδότηση από το Γραφείο Επιχειρήσεων Συγκρούσεων και Σταθεροποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στο πλαίσιο του Έβδομου Προγράμματος-Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP7/2007-2013) / συμφωνία επιχορήγησης ERC αριθ. 283755 από το 2013 έως το 2017.
Μέση Ανατολή: Μάιος 2025
Γάζα: Η βία εντείνεται εν μέσω μιας επεκτεινόμενης ισραηλινής ζώνης ασφαλείας
Τον Απρίλιο, η βία στη Γάζα κλιμακώθηκε με ανανεωμένες συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων και εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Το Ισραήλ ξεκίνησε την πιο εκτεταμένη και έντονη αεροπορική εκστρατεία του στη Γάζα από τον Δεκέμβριο του 2023: Η ACLED καταγράφει 617 αεροπορικές επιδρομές τον Απρίλιο - αύξηση 70% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Εν μέσω αυτής της κλιμάκωσης, η Χαμάς εκτόξευσε 10 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ στις 6 Απριλίου, στην πιο σημαντική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2024.
Ενώ πέντε αναχαιτίστηκαν, οι υπόλοιπες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία στην παράκτια πόλη Ασκελόν, τραυματίζοντας έναν Ισραηλινό πολίτη.
Μετά από εβδομάδες χωρίς άμεσες εμπλοκές από την κατάρρευση της εκεχειρίας, η Χαμάς έστησε ενέδρα σε ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μπέιτ Χανούν στις 19 και 24 Απριλίου, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες. Αυτές οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην ισραηλινή ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Γάζας, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ικανότητα της Χαμάς να εξαπολύει θανατηφόρες επιθέσεις στις ισραηλινές θέσεις στη Γάζα, αποκαλύπτοντας πιθανές μακροπρόθεσμες ευπάθειες.
Η αναζωπύρωση των μαχών έλαβε χώρα καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την ουδέτερη ζώνη στη νότια Γάζα τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας τον Διάδρομο Μοράγκ μεταξύ Ράφα και Χαν Γιουνίς, 1 διαιρώντας ουσιαστικά τη νότια Γάζα Πριν από την προέλαση, το 97% του πληθυσμού της Ράφα διατάχθηκε να εκκενώσει, εκτοπίζοντας πάνω από 140.000 Παλαιστίνιους. Το ACLED καταγράφει 87 περιστατικά — από επτά τον Μάρτιο — όπου ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ισοπέδωσαν γη και χρησιμοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις για να ανατινάξουν κτίρια και κατοικίες στη νότια Γάζα, πιθανώς συνδεόμενα
με την επέκταση της ουδέτερης ζώνης. Οι ισραηλινές δυνάμεις προέλασαν επίσης στις συνοικίες αλ-Νταράζ, αλ-Τούφα και αλ-Σουτζάιγια της πόλης της Γάζας.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αρνήθηκαν οποιαδήποτε πρόοδο. Η Χαμάς παραμένει αντίθετη σε «προτάσεις μερικής ή προσωρινής εκεχειρίας», ενώ το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς, στον οποίο η ομάδα αντιτίθεται. Η πρόσφατη έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενός σχεδίου για την «κατάκτηση» της Γάζας και τη διατήρηση μιας «διαρκούς παρουσίας», που θα συνεπαγόταν την έναρξη μιας εντατικής επίθεσης, της Επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών», σηματοδοτεί μια συνεχή επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μειώνει περαιτέρω τις προοπτικές για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Λίβανος: Συνεχίζονται οι σποραδικές ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό
Τον Απρίλιο, η πολιτική βία στον Λίβανο μειώθηκε κατά 50%, μετά την έξαρση των σχέσεων με το Ισραήλ τον Μάρτιο, η οποία πυροδοτήθηκε από ανυπόκριτες επιθέσεις με ρουκέτες, πιθανότατα από άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς από λιβανέζικο έδαφος. Παρά τη συνολική αυτή μείωση της δραστηριότητας, το Ισραήλ συνέχισε να πραγματοποιεί σημαντικές επιθέσεις αποκεφαλισμού με στόχο την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού. Την 1η Απριλίου, το Ισραήλ στόχευσε τον ανώτερο μαχητή της Χεζμπολάχ, Χασάν Αλί Μπντεΐρ, τη σύζυγό του και τον γιο του, ο οποίος είναι επίσης μαχητής της Χεζμπολάχ. Ο Μπντεΐρ λέγεται ότι κατείχε τη θέση του «βοηθού του επικεφαλής του παλαιστινιακού φακέλου εντός της Χεζμπολάχ» και είναι μέλος της Μονάδας 3900 της Χεζμπολάχ και της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Μια άλλη αεροπορική επιδρομή φέρεται να σκότωσε αρκετούς διοικητές και επικεφαλής της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και τον Χουσεΐν Αλί Νασρ, αναπληρωτή διοικητή της Μονάδας 4400, ο οποίος επέβλεπε τις «δραστηριότητες εξοπλισμού» της Χεζμπολάχ. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και σε ολόκληρη τη χώρα — συνολικά τουλάχιστον 74 περιστατικά τον Απρίλιο — σηματοδοτούν μια σημαντική απειλή για την συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και φαινομενικά υπονομεύουν την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει διαλύσει «πάνω από το 90% των υποδομών της Χεζμπολάχ» νότια του Λιτάνι σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.9 Ταυτόχρονα , το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα σε πέντε θέσεις στο νότιο Λίβανο που θεωρεί στρατηγικές, παρά την εκεχειρία που ορίζει την πλήρη αποχώρησή τους. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ και η ατελής αποχώρησή του, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Χεζμπολάχ να αφοπλιστεί, συνεχίζουν να επιδεινώνουν την εύθραυστη ηρεμία και να υπονομεύουν τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη.
Βόρεια Συρία: Οι βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των SDF υποχωρούν μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας
Στις 10 Μαρτίου, η προσωρινή συριακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Άχμεντ αλ-Σαράα και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό κουρδική ηγεσία υπέγραψαν συμφωνία για την ενσωμάτωση των στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών των SDF στο συριακό κράτος. Η συμφωνία προέβλεπε κατάπαυση του πυρός, θεσμική ενσωμάτωση, εγγυήσεις για τα κουρδικά δικαιώματα και δέσμευση για την απόρριψη της εδαφικής διχοτόμησης της Συρίας.
Από την υπογραφή της συμφωνίας, η βόρεια Συρία έχει βιώσει σημαντική μείωση στις ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ των SDF και των παρατάξεων του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που έχουν ενταχθεί στον νέο συριακό στρατό. Τον Απρίλιο, τα βίαια γεγονότα που αφορούσαν τις SDF έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Συρίας τον Δεκέμβριο του 2024 — και, στην πραγματικότητα, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2023. Η ACLED καταγράφει επτά βίαιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρώην παρατάξεων του SNA με την υποστήριξη της Τουρκίας και των SDF, μια μείωση άνω του 90% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν η ACLED κατέγραψε λίγο πάνω από 60 περιστατικά βομβαρδισμού και ένοπλων συγκρούσεων.
Αυτή η μείωση των αντιπαραθέσεων συνέπεσε με λιγότερες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές των SDF, με την ACLED να καταγράφει τέσσερις επιθέσεις τον Απρίλιο σε σύγκριση με 27 που καταγράφηκαν τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι SDF αποσύρθηκαν από τη στρατηγική περιοχή του φράγματος Tishrin στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των SDF και των τουρκικών δυνάμεων φέτος. Επιπλέον , η συμφωνία περιελάμβανε περιορισμένη ανακατανομή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των SDF μακριά από τα πρώτα μέτωπα στην πόλη του Χαλεπίου και αυξημένο συντονισμό μεταξύ των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και των φορέων που συνδέονται με το καθεστώς σε βασικές αστικές περιοχές.
Παρόλο που η σύγκρουση έχει ηρεμήσει μετά τη συμφωνία, βασικά ζητήματα -ιδίως η ενσωμάτωση των στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών των SDF στο συριακό κράτος- παραμένουν άλυτα, καθιστώντας τη διαρκή ειρήνη στη βόρεια Συρία αβέβαιη και εύθραυστη.
Νότια Συρία: Αυξάνονται οι σεκταριστικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτοφυλακών Δρούζων.
Στα τέλη Απριλίου, η θρησκευτική βία ξέσπασε για άλλη μια φορά στη Συρία, όταν Δρούζοι πολιτοφύλακες, φιλοκυβερνητικοί ένοπλοι και κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν νότια της πόλης της Δαμασκού. Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την κυκλοφορία μιας ψεύτικης ηχητικής ηχογράφησης, η οποία αποδόθηκε ψευδώς σε έναν Δρούζο κληρικό, στην οποία επιτέθηκε ο Προφήτης ΜωάμεθΣτις 29 Απριλίου, Σουνίτες ένοπλοι από κοντινές πόλεις επιτέθηκαν στην πόλη Τζαραμάνα, με πλειοψηφία Δρούζων, οδηγώντας σε συγκρούσεις με Δρούζικες πολιτοφυλακές που κλιμακώθηκαν με την εμπλοκή κυβερνητικών δυνάμεων. Η βία εξαπλώθηκε στην Ασραφιγιάτ Σαχνάγια, στη συνέχεια στην κυβερνητική περιφέρεια αλ-Σουγουάιντα, με πλειοψηφία Δρούζων, και στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκό-αλ-Σουγουάιντα στη Νταράα, όπου κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από Βεδουίνους πολιτοφύλακες, έστησαν ενέδρα σε μια πομπή Δρούζων πολιτοφυλακής. Τα στοιχεία του ACLED δείχνουν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες συγκρούσεων.
Η επακόλουθη βία παρείχε στο Ισραήλ τη δικαιολογία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην Ασραφιγιάτ Σαχνάγια στις 30 Απριλίου, ισχυριζόμενο ότι υπερασπίζεται την κοινότητα των Δρούζων της Συρίας. Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το Ισραήλ επιδίωξε να θέσει τους Δρούζους της Συρίας υπό την επιρροή του, στο πλαίσιο του σχεδίου του να μετατρέψει τη νότια Συρία σε πλήρως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη .
Αυτό το τελευταίο κύμα θρησκευτικής βίας έρχεται εν μέσω ευρύτερων θρησκευτικών ανησυχιών μετά το ξέσπασμα βίας που στόχευε μέλη της κοινότητας των Αλαουιτών τον Μάρτιο. Η βία, η οποία ακολούθησε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και φιλο-Άσαντ πολιτοφυλακών στις συριακές ακτές , σκότωσε τουλάχιστον 800 πολίτες, κυρίως από την κοινότητα των Αλαουιτών. Έκτοτε , οι επιθέσεις εναντίον Αλαουιτών πολιτών εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Δαμασκού. Τον Απρίλιο, η ACLED καταγράφει 20 επιθέσεις και περιστατικά συλλήψεων που αφορούσαν πολίτες από την κοινότητα των Αλαουιτών, με αποτέλεσμα 31 θανάτους.
Υεμένη: Εκτοξεύονται οι αμερικανικές επιθέσεις εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ
Οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι συνεχίστηκαν τον Απρίλιο στο πλαίσιο της επιχείρησης Rough Rider με αυξημένη αγριότητα, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 100% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων και του Ισραήλ αυξήθηκαν κατά περίπου 33% και 50% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Μάρτιο, εν μέσω αυξανόμενης εσωτερικής καταστολής.
Η ACLED καταγράφει 279 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη τον Απρίλιο — ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από αμερικανικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής από το 2017. Από αυτές, 275 στόχευσαν περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι και οι υπόλοιπες στόχευσαν θέσεις της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Οι θάνατοι από τις αμερικανικές επιδρομές αυξήθηκαν κατά περίπου 138% τον Απρίλιο, με την ACLED να καταγράφει τουλάχιστον 362 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 150 θανάτων αμάχων. Η πιο θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 17 Απριλίου στο λιμάνι και στις εγκαταστάσεις πετρελαίου Ras Isa, σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 αμάχων, στην έκτη πιο θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή που κατέγραψε η ACLED στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το λιμάνι είχε ως στόχο να διακόψει τα «παράνομα έσοδα και την οικονομική δύναμη των Χούθι να εκμεταλλεύονται τους Υεμενίτες». Μια άλλη θανατηφόρα επιδρομή — η όγδοη πιο θανατηφόρα που καταγράφηκε για την Υεμένη — έπληξε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην πόλη Saada στις 28 Απριλίου, σκοτώνοντας 68 Αφρικανούς μετανάστες. Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό.
Οι Χούθι απάντησαν εξαπολύοντας 15 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και 16 εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα. Ενώ οι περισσότερες επιθέσεις αναχαιτίστηκαν ή δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, μια επίθεση στο USS Truman προκάλεσε την απώλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους F/A-18E Super Hornet από το αεροπλανοφόρο στη θάλασσα, ενώ απέφευγε έναν πύραυλο των Χούθι. Στο εσωτερικό, οι Χούθι συνέλαβαν ή απήγαγαν εκατοντάδες πολίτες — συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των φυλών και των δικών τους μαχητών — επειδή βιντεοσκόπησαν σημεία επιθέσεων και με την υποψία ότι παρείχαν πληροφορίες στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ανέπτυξαν περισσότερες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή στη Δυτική Ακτή εν μέσω φημών για πιθανή χερσαία επίθεση από δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, εν μέσω αναφορών για πιθανή υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Στις 6 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση του Ομάν με τους Χούθι, η οποία συνεπαγόταν τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την παύση των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου υπό την ηγεσία των Χούθι, Μαχντί αλ-Μασάτ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ, με στόχο την υποστήριξη της Γάζας, θα συνεχιστούν — μια στάση που είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο ισραηλινών αντιποίνων στην Υεμένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ