الإثنين, آذار 31, 2025

Περισσότεροι από 600 νεκροί στις συγκρούσεις στη Συρία, ο Ερυθρός Σταυρός ζητά «ασφαλή πρόσβαση» για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Περισσότεροι από 600 νεκροί στις συγκρούσεις στη Συρία, ο Ερυθρός Σταυρός ζητά «ασφαλή πρόσβαση» για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι που ανήκουν στην Αλαουιτική μειονότητα της Συρίας, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και τους συμμάχους τους τις τελευταίες δύο ημέρες, ανέφερε το Σάββατο ένας παρατηρητής πολέμου. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ζήτησε «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στις πληγείσες περιοχές, ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να μπορούν να φροντίσουν τους τραυματίες και να μεταφέρουν τους νεκρούς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των πιστών του ανατραπέντος Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ξέσπασαν την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση είπε ότι απαντούσε σε επιθέσεις από υπολείμματα των δυνάμεων του Άσαντ και κατηγόρησε «μεμονωμένες ενέργειες» για την αχαλίνωτη βία.

Οι δολοφονίες εκδίκησης που ξεκίνησαν την Παρασκευή από σουνίτες μουσουλμάνους ένοπλους πιστούς στην κυβέρνηση εναντίον μελών της μειονοτικής αίρεσης των Αλαουιτών του Άσαντ αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, τη φατρία που οδήγησε την ανατροπή της πρώην κυβέρνησης πριν από τρεις μήνες. Για δεκαετίες, οι Αλαουίτες αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος της βάσης υποστήριξης του Άσαντ.

Κάτοικοι χωριών και πόλεων των Αλαουιτών μίλησαν στο Associated Press για δολοφονίες κατά τις οποίες ένοπλοι πυροβόλησαν Αλαουίτες, στην πλειονότητά τους άνδρες, στους δρόμους ή στις πύλες των σπιτιών τους. Πολλά σπίτια Αλαουιτών λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές, είπαν στο AP δύο κάτοικοι της παράκτιας περιοχής της Συρίας.

Η βία στη συριακή ακτή το Σάββατο ώθησε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να ζητήσει ασφαλή πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις της Λατάκειας και του Ταρτούς.

Σε μια ανάρτηση στο X, η ΔΕΕΣ προέτρεψε όλα τα μέρη να «διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων. Πρέπει να επιτραπεί σε άτομα που ανταποκρίνονται πρώτοι και ανθρωπιστές να έχουν ασφαλή πρόσβαση για την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη μεταφορά τραυματιών και νεκρών».
«Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές»

Κάτοικοι της Μπανίγιας, μιας από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη βία, είπαν ότι πτώματα σκορπίστηκαν στους δρόμους ή αφέθηκαν άταφα σε σπίτια και στέγες κτιρίων και κανείς δεν κατάφερε να τα μαζέψει. Ένας κάτοικος είπε ότι οι ένοπλοι εμπόδισαν τους κατοίκους για ώρες να βγάλουν τα πτώματα πέντε γειτόνων τους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από κοντινή απόσταση.

Ο Ali Sheha, ένας 57χρονος κάτοικος του Baniyas που έφυγε με την οικογένειά του και τους γείτονές του λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της βίας, είπε ότι τουλάχιστον 20 από τους γείτονες και τους συναδέλφους του σε μια γειτονιά της Baniyas όπου ζούσαν Αλαουίτες σκοτώθηκαν, μερικοί από αυτούς στα καταστήματά τους ή στα σπίτια τους.

Η Sheha χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονίες εκδίκησης» της μειονότητας των Αλαουιτών για τα εγκλήματα που διέπραξε η κυβέρνηση του Άσαντ. Άλλοι κάτοικοι είπαν ότι μεταξύ των ενόπλων περιλαμβάνονται ξένοι μαχητές και μαχητές από γειτονικά χωριά και πόλεις.

«Ήταν πολύ πολύ άσχημα. Τα πτώματα ήταν στους δρόμους», καθώς έφευγε, είπε ο Sheha, μιλώντας τηλεφωνικά από σχεδόν 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Είπε ότι οι ένοπλοι συγκεντρώνονταν λιγότερο από 100 μέτρα από την πολυκατοικία του, πυροβολώντας τυχαία σπίτια και κατοίκους και σε τουλάχιστον ένα περιστατικό που γνωρίζει, ζήτησε από τους κατοίκους τις ταυτότητές τους για να ελέγξουν τη θρησκεία και την αίρεση τους πριν τους σκοτώσουν. Είπε ότι οι ένοπλοι έκαψαν επίσης μερικά σπίτια και έκλεψαν αυτοκίνητα και λήστεψαν σπίτια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι 428 Αλαουίτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εκδίκησης εκτός από 120 μαχητές υπέρ του Άσαντ και 89 από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Rami Abdurrahman είπε ότι οι δολοφονίες εκδίκησης σταμάτησαν νωρίς το Σάββατο.

«Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης», είπε ο Abdurrahman σχετικά με τις δολοφονίες αμάχων Αλαουιτών.

Ο προηγούμενος αριθμός που έδωσε η ομάδα ήταν περισσότεροι από 200 νεκροί. Δεν έχουν γίνει γνωστά επίσημα στοιχεία.

Πολλοί θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους
Μια κηδεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου για τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας στο βορειοδυτικό χωριό Al-Janoudiya, αφού σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις κατά μήκος των ακτών της Συρίας. Δεκάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας που είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο πολλών περιοχών από τους πιστούς του Άσαντ. Πρόσθεσε ότι οι αρχές έκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην παράκτια περιοχή «για να αποτρέψουν τις παραβιάσεις και να αποκαταστήσουν σταδιακά τη σταθερότητα».

Το πρωί του Σαββάτου, τα πτώματα 31 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εκδίκησης την προηγούμενη μέρα στο κεντρικό χωριό Τουγουέιμ ετάφη σε έναν ομαδικό τάφο, δήλωσαν κάτοικοι. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες, είπαν οι κάτοικοι, στέλνοντας στο AP φωτογραφίες των σορών ντυμένων με λευκό ύφασμα καθώς ήταν γραμμωμένα στον ομαδικό τάφο.

Ο Λιβανέζος νομοθέτης Χαϊντάρ Νάσερ, ο οποίος κατέχει μία από τις δύο έδρες που έχουν δοθεί στην αίρεση των Αλαουιτών στο κοινοβούλιο, είπε ότι οι άνθρωποι έφευγαν από τη Συρία για ασφάλεια στον Λίβανο. Είπε ότι δεν είχε ακριβή νούμερα.

Ο Νάσερ είπε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγιο στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της Συρίας, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προστατεύσει τους Αλαουίτες που είναι Σύροι πολίτες πιστοί στη χώρα τους. Είπε ότι από την πτώση του Άσαντ, πολλοί Αλαουίτες απολύθηκαν από τις δουλειές τους και ορισμένοι πρώην στρατιώτες που συμφιλιώθηκαν με τις νέες αρχές σκοτώθηκαν.

Επί Άσαντ, οι Αλαουίτες κατείχαν κορυφαίες θέσεις στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η νέα κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους πιστούς του για επιθέσεις κατά των νέων δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες.

Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να συλλάβουν έναν καταζητούμενο κοντά στην παραλιακή πόλη Τζάμπλε και δέχθηκαν ενέδρα από πιστούς του Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

BBC...Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν δεκάδες Αλαουίτες

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας φέρονται να εκτέλεσαν δεκάδες άτομα που ανήκουν στην αλαουιτική μειονότητα στην παράκτια επαρχία της Λατάκια, σύμφωνα με μια ομάδα παρακολούθησης πολέμου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα τη Βρετανία ανέφερε ότι 162 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε «εκτελέσεις πεδίου» στην περιοχή - την καρδιά του έκπτωτου προέδρου Μπασίρ αλ Άσαντ, ο οποίος επίσης ανήκει στην αίρεση των Αλαουιτών.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Sana ότι σημειώθηκαν «μεμονωμένες παραβιάσεις» στην ακτή και δεσμεύτηκε να τις σταματήσει.

Το BBC News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις των νέων ηγεμόνων της Συρίας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 13 γυναίκες και πέντε παιδιά, δήλωσε η SOHR στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι νέοι ηγέτες της Συρίας, οι οποίοι ανέτρεψαν τον Άσαντ τον Δεκέμβριο, δήλωσαν ότι τώρα ξεκινά μια στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Καρντάχα, γενέτειρα του πρώην προέδρου.

Στην πρώτη του δήλωση μετά το ξέσπασμα της βίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αχμέντ αλ-Σαράα είπε ότι η Συρία θα κυνηγήσει τα «απομεινάρια» του καθεστώτος Άσαντ και θα τα παραπέμψει σε δίκη, αναφέρει το Reuters.

Αυτό ακολουθεί τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών πιστών στον Άσαντ , οι οποίες άφησαν πάνω από 70 νεκρούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στις πόλεις Χομς, Λατάκια και Ταρτούς, όπου έχουν ξεσπάσει μάχες, και ο κυβερνήτης της Λατάκειας δήλωσε ότι έχει κοπεί όλο το ρεύμα στην επαρχία.

Νωρίτερα, το BBC Verify επιβεβαίωσε δύο βίντεο που έδειχναν ένα πτώμα να σύρεται πίσω από ένα αυτοκίνητο στη Λατάκια.
Η βία έχει αφήσει την κοινότητα των Αλαουιτών σε «κατάσταση φρίκης», δήλωσε στο BBC Newshour ένας Σύρος ακτιβιστής στην πόλη.

"Αισθάνονται τόσο φοβισμένοι. Είναι σε κατάσταση σοκ", είπε ο ακτιβιστής, ο οποίος δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το όνομά του φοβούμενος αντίποινα.

"Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ή κράτος που να είναι έτοιμο να τους βοηθήσει, να τους προστατεύσει", πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, δήλωσε σε δήλωσή του ότι «ανησυχεί βαθύτατα» από τις αναφορές για τις συγκρούσεις και τις δολοφονίες.

Κάλεσε όλα τα μέρη να «απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις, να κλιμακώσουν τις συγκρούσεις, να επιδεινώσουν τα δεινά των πληττόμενων κοινοτήτων, να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία και να θέσουν σε κίνδυνο μια αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση».

Η περιοχή είναι η καρδιά της μειονότητας των Αλαουιτών και προπύργιο της οικογένειας Άσαντ, η οποία ανήκει στην αίρεση.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη βία ποικίλλουν και το BBC δεν μπόρεσε να τις επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Οι κάτοικοι λένε ότι έχουν γίνει στόχοι θρησκευτικής βίας, με μια γυναίκα από την Αλαουΐτη να λέει στο BBC Arabic ότι πολλοί Σύροι είναι «φοβισμένοι» ανεξάρτητα από το αν ήταν στην ακτή ή στην πρωτεύουσα.

Πρόσθεσε ότι «όλοι είναι τρομοκρατημένοι από την τρέχουσα υποκίνηση» και φοβούνται ότι θα γίνουν «αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν προειδοποιήσει ότι η αιματοχυσία, η χειρότερη από την ανατροπή του Άσαντ τον Δεκέμβριο, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Η Γερμανία προέτρεψε τη Συρία να αποφύγει μια «σπείρα βίας» μετά τις συγκρούσεις.

Οι Αλαουίτες, των οποίων η αίρεση είναι παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας, που είναι κατά πλειοψηφία Σουνίτες.
στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣ
Οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη του Άσαντ, την Καρντάχα,
Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, ο κυβερνητικός στρατός εισέβαλε στην πόλη που κρατούν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ και πολεμούν εναντίον τους εντός των ορίων της πόλης.

ΚΑΪΡΟ, 7 Μαρτίου. /TASS/. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της νέας κυβέρνησης της Συρίας και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μπασάρ Άσαντ συνεχίζονται στην πόλη Καρντάχα της επαρχίας Λατάκια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA .

Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου στο υπουργείο Άμυνας, ο κυβερνητικός στρατός εισέβαλε στην πόλη που κρατούν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ και πολεμούν εναντίον τους εντός των ορίων της πόλης.

Η Καρντάχα είναι η πατρίδα της οικογένειας Άσαντ, όπου γεννήθηκε και τάφηκε ο πατέρας του Μπασάρ Άσαντ, Χαφέζ Άσαντ.

Ο τάφος του πυρπολήθηκε από άγνωστα άτομα τον Δεκέμβριο του 2024 και η ένοπλη αντιπολίτευση κατέλαβε την εξουσία στη χώρα, ανέφερε η λιβανική εφημερίδα Al Nahar.

Στις 6 Μαρτίου, ξέσπασαν συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της επαρχίας της Λατάκειας μεταξύ συριακών δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Οι σφοδρότερες μάχες έλαβαν χώρα στην Τζαμπλέ, όπου ζουν Αλαουίτες, εκπρόσωποι της θρησκευτικής μειονότητας, στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις συγκρούσεις συνδέονταν με τον Suhayl Hasan, πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων του συριακού στρατού. Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 15 Σύροι αξιωματικοί ασφαλείας σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Η τοπική αρχή ασφαλείας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λατάκεια, το Ταρτούς και τη Χομς εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων που έχουν γίνει οι πιο έντονες από την αλλαγή ηγεσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι συριακές αρχές παρατείνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία Tartus
Το μέτρο εξηγήθηκε από λόγους ασφαλείας εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον ένοπλων υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
Η τοπική αρχή ασφαλείας στο Ταρτούς της Συρίας αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα (7 π.μ. GMT), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA .

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την προσευχή της Παρασκευής και πριν από το ιφτάρ, ή το βραδινό γεύμα στο Ραμαζάνι, και μέχρι το τέλος του Taraweeh, μια νυχτερινή προσευχή που γίνεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Tartus επιβλήθηκε από τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης έως τις δέκα το πρωί της Παρασκευής, αλλά αργότερα παρατάθηκε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Το μέτρο εξηγήθηκε από λόγους ασφαλείας εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον ένοπλων υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Στις 6 Μαρτίου, ξέσπασαν συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της επαρχίας της Λατάκειας μεταξύ συριακών δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Οι σφοδρότερες μάχες έλαβαν χώρα στην Τζαμπλέ, όπου ζουν Αλαουίτες, εκπρόσωποι της θρησκευτικής μειονότητας, στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις συγκρούσεις συνδέονταν με τον Suhayl Hasan, πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων του συριακού στρατού. Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 15 Σύροι αξιωματικοί ασφαλείας σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Η τοπική αρχή ασφαλείας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λατάκεια, το Ταρτούς και τη Χομς εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων που έχουν γίνει οι πιο έντονες από την αλλαγή ηγεσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2024.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live