الخميس, تشرين2 21, 2024

Οι συνθήκες στη Γάζα «ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση», λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η αναπληρωτρια επικεφαλης αρωγής του ΟΗΕ

Οι συνθήκες στη Γάζα «ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση», λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η αναπληρωτρια επικεφαλης αρωγής του ΟΗΕ

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στη Γάζα περιμένουν σε μεγάλες ουρές για επισιτιστική βοήθεια εν μέσω σοβαρών ελλείψεων, καθώς οι συγκρούσεις και οι περιορισμοί πρόσβασης ωθούν χιλιάδες στα πρόθυρα της πείνας. Φωτογραφία: WHO 

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Προστασία των Αμάχων στη Γάζα από την Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης

Νέα Υόρκη, 12 Νοεμβρίου 2024

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας ενημερώσω για την καταστροφική κατάσταση στη Γάζα.

Ευχαριστούμε επίσης τους συναδέλφους μας από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον
Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Συμμεριζόμαστε κατηγορηματικά τις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφράσει σήμερα.

Από την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης τον Οκτώβριο του 2023, έχουμε ενημερώσει το Συμβούλιο σε τουλάχιστον 16 περιπτώσεις.

Καταδικάσαμε τον θάνατο, την καταστροφή και την απανθρωποποίηση αμάχων στη Γάζα που εκδιώχθηκαν από τα
σπίτια τους, απογυμνώθηκαν από την αίσθηση του τόπου και της αξιοπρέπειάς τους, αναγκάστηκαν να δουν μέλη της οικογένειάς τους να σκοτώνονται, να καίγονται και να θάβονται ζωντανοί.

Τα τραυματισμένα παιδιά έχουν γράψει στα χέρια τους τις λέξεις «Πληγωμένο παιδί, καμία επιζούσα οικογένεια».

Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας είναι πλέον μια ερημιά από ερείπια.

Ποια διάκριση έγινε και ποιες προφυλάξεις ελήφθησαν, εάν περισσότερο από το 70 τοις εκατό των κατοικιών των πολιτών είτε έχει υποστεί ζημιές είτε καταστραφεί;

Τα βασικά εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν σχεδόν διακοπεί. Αυτό οδήγησε σε αυξανόμενη πείνα, λιμοκτονία και τώρα, όπως ακούσαμε, εν δυνάμει λιμό. Γινόμαστε μάρτυρες πράξεων που θυμίζουν τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα.

Κύριε Πρόεδρε, η τελευταία επίθεση που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα τον περασμένο μήνα είναι μια εντατική, ακραία και επιταχυνόμενη εκδοχή της φρίκης του περασμένου έτους. 

Καταφύγια, σπίτια και σχολεία έχουν καεί και βομβαρδιστεί ολοσχερώς. 

Πολλές οικογένειες παραμένουν παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια, επειδή οι ισραηλινές αρχές μπλοκάρουν τα καύσιμα για τον εξοπλισμό εκσκαφής και οι πρώτες ανταποκρίσεις δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτές. 

Τα ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί. Και τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί επίθεση.

Οι προμήθειες στο βορρά διακόπτονται και οι άνθρωποι σπρώχνονται νοτιότερα. 

Η καθημερινή σκληρότητα που βλέπουμε στη Γάζα φαίνεται να μην έχει όρια. Το Μπέιτ Χανούν πολιορκείται για περισσότερο από ένα μήνα. Χθες, τα τρόφιμα και το νερό έφτασαν στα καταφύγια, αλλά σήμερα, Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόπισαν βίαια ανθρώπους από τις ίδιες περιοχές. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό πολιορκία μας λένε τώρα ότι φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν εάν λάβουν βοήθεια.

Όπως σας ενημερώνω, οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα, όπου οι μάχες
συνεχίζονται και περίπου 75.000 άνθρωποι παραμένουν με λιγοστές προμήθειες νερού και τροφίμων. 

Οι συνθήκες ζωής στη Γάζα είναι ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση. Το φαγητό είναι ανεπαρκές. Τα είδη καταφυγίου –που χρειάζονται ενόψει του χειμώνα– είναι εξαιρετικά ελλιπή. Οι βίαιες ένοπλες λεηλασίες των νηοπομπών μας οργανώνονται όλο και περισσότερο κατά μήκος των διαδρομών από το Kerem Shalom, λόγω της κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Πολλές κουζίνες επισιτιστικής βοήθειας αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Τον Οκτώβριο, η ημερήσια διανομή τροφίμων συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 25 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.  

Αυτά δεν είναι υλικοτεχνικά προβλήματα – μπορούν να λυθούν με τη σωστή πολιτική βούληση. Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι άνοιξε το πέρασμα Kissufin στην κεντρική Γάζα δεν μπορεί να γίνει αρκετά σύντομα.

Ωστόσο, η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε υπονομεύεται, μεταξύ άλλων από τη νομοθεσία της ισραηλινής Κνεσέτ για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της UNRWA από τον Ιανουάριο.

Εάν εφαρμοστεί, αυτό το νομοσχέδιο θα είναι άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα στις προσπάθειες παροχής σωτήριας βοήθειας και αποτροπής της απειλής του λιμού. Κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα κενά.

Κύριε Πρόεδρε, εξακολουθούμε επίσης να ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εφαρμόζουν θανατηφόρες τακτικές που φαίνεται να αψηφούν τα πρότυπα επιβολής του νόμου.

Και προκαλούν ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και σε άλλες υποδομές.

Η κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών συνεχίζεται επίσης. Στις 5 Νοεμβρίου, εννέα σπίτια κατεδαφίστηκαν στην περιοχή Silwan έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εκτοπίζοντας 42 άτομα, σχεδόν τα μισά από αυτά παιδιά, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα παράνομο έργο που σχετίζεται με τους οικισμούς.

Ισραηλινοί έποικοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων και των περιουσιακών τους στοιχείων, με περισσότερα από 160 περιστατικά που σχετίζονται με τη συγκομιδή της ελιάς να καταγράφονται μόνο τον Οκτώβριο, τα περισσότερα έχουν ως
αποτέλεσμα θύματα ή υλικές ζημιές.

Οι περιορισμοί μετακίνησης καθιστούν την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη, ολοένα και πιο δύσκολη στους καταυλισμούς προσφύγων και στην περιοχή Γ, όπου οι ανθρωπιστικοί εταίροι κλιμακώνονται για να υποστηρίξουν τις κοινότητες στην κάλυψη των αναγκών. 

Κύριε Πρόεδρε, οι πιο βασικές απαιτήσεις της ανθρωπότητας αγνοούνται.

Αυτές είναι απαιτήσεις που θέτουν τα μέλη αυτού του Συμβουλίου, και μάλιστα όλα τα κράτη μέλη, στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Πρέπει να λαμβάνεται διαρκής μέριμνα για την εξοικονόμηση πολιτών κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να αναζητήσουν προστασία αλλού και πρέπει να τους διασφαλιστεί το δικαίωμα οικειοθελούς επιστροφής, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Οι εκθέσεις που αναφέρουν ότι δεν θα επιτρεπόταν στους ανθρώπους να επιστρέψουν θα πρέπει να ανησυχούν σοβαρά αυτό το Συμβούλιο.

Τα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των αμάχων και πρέπει να διευκολύνουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται.  

Οι όμηροι και όσοι κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και εν τω μεταξύ πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να επιτραπούν οι επισκέψεις από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι αδιάκριτες ρουκέτες προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν.

Πρέπει να υπάρξει ευθύνη για τα διεθνή εγκλήματα. Οι προσωρινές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης στην υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και οι αποφάσεις στη Συμβουλευτική Γνώμη του Ιουλίου 2024 πρέπει να εφαρμοστούν τώρα. 

Κύριε Πρόεδρε, τώρα είναι η ώρα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν το μοχλό τους για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – μέσω διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων, υπεύθυνων μεταφορών όπλων και καταπολέμησης της ατιμωρησίας.

Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο Ασφαλείας να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του.

Listen Live