الأحد, تشرين2 24, 2024

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι ψηφιακές απειλές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι ψηφιακές απειλές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για τις ψηφιακές απειλές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Μεταξύ 2021-2023, η ΔΕΕΣ συγκάλεσε ένα συμβουλευτικό συμβούλιο υψηλού επιπέδου για να συμβουλεύσει τον οργανισμό και να αναπτύξει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τις νομικές και πολιτικές προκλήσεις για την προστασία των πολιτών από απειλές στον κυβερνοχώρο και άλλους ψηφιακούς κινδύνους κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Ο πόλεμος αλλάζει. Η χρήση κυβερνοεπιχειρήσεων και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών έχει γίνει πραγματικότητα των σημερινών ένοπλων συγκρούσεων. Ενώ η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να έχει θετικές εφαρμογές για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, νέα μέσα και μέθοδοι πολέμου και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται μπορούν επίσης να αποτελέσουν νέες απειλές για τους πολίτες, τους μαχητές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μπορούν επίσης να αμφισβητήσουν την εφαρμογή και την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Για να εντοπίσει συγκεκριμένους τρόπους προστασίας των πληθυσμών από ψηφιακές απειλές που συνδέονται με την ψηφιοποίηση των ένοπλων συγκρούσεων, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΣ συγκάλεσε μια διεπιστημονική ομάδα νομικών, στρατιωτικών, πολιτικών και τεχνολογικών ηγετών.

Το Παγκόσμιο Συμβουλευτικό Συμβούλιο της ΔΕΕΣ έχει επικεντρωθεί στον κυβερνοχώρο και σε άλλες ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων .

Προστασία της μη στρατιωτικής υποδομής από εχθρικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων

Καθώς οι κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες και διασυνδεδεμένες, ο κίνδυνος των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο που προκαλούν βλάβες στους ανθρώπους αυξάνεται.

Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο την τελευταία δεκαετία –είτε διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια είτε εκτός ένοπλων συγκρούσεων– έχουν θέσει πραγματικό κίνδυνο για την παροχή βασικών υπηρεσιών στον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, ηλεκτρικών, ύδρευσης και αποχέτευσης ή πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτές οι επεμβάσεις ενέχουν πραγματικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στους ανθρώπους.

Προστασία αμάχων από επιβλαβείς συνέπειες επιχειρήσεων πληροφόρησης κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων

Η ταχεία εξέλιξη και η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών πληροφοριών μετατρέπει την παραπληροφόρηση, την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους σε επιδείνωση και επιτάχυνση της δυναμικής των συγκρούσεων, της βίας και της βλάβης στους αμάχους.

Η παραπληροφόρηση, η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους μπορούν να συμβάλουν άμεσα ή έμμεσα σε δυσμενείς ανθρωπιστικές συνέπειες, για παράδειγμα με την υποκίνηση σωματικής βίας (όπως μέσω της ρητορικής μίσους κατά μειονοτικών ομάδων).

Η παραπληροφόρηση, η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους μπορούν να συμβάλουν άμεσα ή έμμεσα σε δυσμενείς ανθρωπιστικές συνέπειες, για παράδειγμα με την υποκίνηση σωματικής βίας (όπως μέσω της ρητορικής μίσους κατά μειονοτικών ομάδων).

Κίνδυνοι όταν οι πολίτες παρασύρονται σε ψηφιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η ψηφιοποίηση των κοινωνιών έχει δημιουργήσει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των αμάχων – ατόμων, ομάδων, εταιρειών – που συμμετέχουν σε ψηφιακές επιχειρήσεις που σχετίζονται με ένοπλη σύγκρουση και η πολιτική ψηφιακή υποδομή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αυτή η τάση οδηγεί σε μια πραγματικότητα στην οποία η θεμελιώδης διάκριση μεταξύ του τι είναι πολιτικό και τι είναι στρατιωτικό κινδυνεύει να γίνει θολή, εκθέτοντας τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές σε μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης.

Προστασία της ικανότητας της ανθρωπιστικής οργάνωσης να παρέχει υπηρεσίες σωτηρίας

Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον ανθρωπιστικών οργανώσεων μπορούν να αποδυναμώσουν τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς τους σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από συγκλονιστικές ανάγκες και ανεπαρκή ικανότητα ανθρωπιστικής αντίδρασης.

Τέτοιες απειλές μπορούν να επιδεινώσουν τις ανάγκες των ανθρώπων που πλήττονται από συγκρούσεις και να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στους πολίτες, μεταξύ άλλων μέσω της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ανθρωπιστικά δεδομένα.

Η ΔΕΕΣ αναζήτησε επίσης την εμπειρογνωμοσύνη των ειδικών σε άλλες αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και ψηφιακούς κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη χρήση της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο και τη λειτουργία πληροφοριών, νέους ανθρωπιστικούς κινδύνους που συνδέονται με την εκθετική ανάπτυξη του «διαδικτύου των πραγμάτων» και τον πολλαπλασιασμό των παραγόντων απειλής στον ψηφιακό χώρο.

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή της ΔΕΕΣ ενέκρινε μια κοινή έκθεση που παρουσιάζει τέσσερις κατευθυντήριες αρχές και μια σειρά από συγκεκριμένες συστάσεις προς εμπόλεμες χώρες, κράτη, εταιρείες τεχνολογίας και ανθρωπιστικούς οργανισμούς για την πρόληψη ή τον μετριασμό των ψηφιακών απειλών για τον άμαχο πληθυσμό.

Μέλη της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΔΕΕΣ για τις Ψηφιακές Απειλές

- Dapo Akande — Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, & Συνδιευθυντής, Ινστιτούτο Οξφόρδης για Ηθική, Δίκαιο και Ένοπλες Συγκρούσεις, Σχολή Κυβέρνησης Blavatnik, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

- Mariana Salazar Albornoz, Εισηγήτρια για την Προστασία Δεδομένων και για το Διεθνές Δίκαιο που εφαρμόζεται στον Κυβερνοχώρο, Interamerican Juridical Committee – OAS

- Ταξίαρχος (Ret) AJ Coetzee, Νοτιοαφρικανικές Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις

- Αντιναύαρχος (rt) Arnaud Coustillière, Ανώτερος Σύμβουλος Cyber ​​and Digital, Str@t-Algo>

Camille François, Chief Innovation Officer, Graphika

Tom Burt, Corporate Vice President - Customer Security & Trust (CST), Microsoft

Marina Kaljurand, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εσθονία, πρώην Υπουργός Εξωτερικών για την Εσθονία

Irene Khan, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση και προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης

Xiaodong Lee, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Ινστιτούτο Fuxi, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διαδικτύου της Κίνας, Ερευνητής Καθηγητής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua

Doris Leuthard, πρώην Πρόεδρος και Ομοσπονδιακός Σύμβουλος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ελβετία

Δρ. Patricia Lewis, Διευθύντρια Έρευνας, Conflict, Science & Transformation. Διευθυντής, Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Chatham House στο Λονδίνο

Mirjana Spoljaric Egger (Πρόεδρος), Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Elina Noor, Senior Fellow, Asia Program, Carnegie Endowment for International Peace

Δρ. Gulshan Rai, Πρώην Εθνικός Συντονιστής Κυβερνοασφάλειας, Κυβέρνηση της Ινδίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ινδίας

Dmitry Samartsev, Διευθύνων Σύμβουλος, BI.ZONE

Marietje Schaake, Διευθύντρια Διεθνούς Πολιτικής στο Κέντρο Κυβερνοπολιτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Συνεργάτης Διεθνούς Πολιτικής στο Ινστιτούτο του Στάνφορντ για την Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρόεδρος του Cyber ​​Peace Institute

Johanna Weaver, Διευθύντρια, Κέντρο Σχεδιασμού Τεχνικής Πολιτικής, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

Marcus Willett, Senior Cyber ​​Adviser, International Institute for Strategic Studies

 

Listen Live