الثلاثاء, تشرين2 26, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δήλωση της Christine Cipolla, περιφερειακής διευθύντριας του ICRC για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν επισκέφτηκα το Αφγανιστάν, το ιατρικό σύστημα ήταν έτοιμο να κλείσει. Το αφοσιωμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας δεν είχε πληρωθεί εδώ και μήνες και τα απαραίτητα φάρμακα και εξοπλισμός για ποιοτική φροντίδα δεν ήταν διαθέσιμα.

Οι διοικητές των νοσοκομείων, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Καμπούλ και σε ολόκληρη τη χώρα ήταν απελπισμένοι. Οι μητέρες και οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούσαν πάντα να λάβουν επαρκή θεραπεία σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο, με 638 γυναίκες να πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων.

Για να λάβει άμεσα μέτρα για να σώσει ζωές και να διατηρήσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) άρχισε να υποστηρίζει 33 μεγάλα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα τον Νοέμβριο του 2021. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο αφγανικό ιατρικό προσωπικό να συνεχίσει να παρέχει ποιοτική περίθαλψη. Ένα πολύ απτό αποτέλεσμα: περισσότερα από 113.500 μωρά έχουν γεννηθεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις από τον Ιανουάριο.

Τους τελευταίους 10 μήνες η ΔΕΕΣ έχει πληρώσει τους μισθούς σχεδόν 10.500 επαγγελματιών υγείας (περίπου το ένα τρίτο των οποίων είναι γυναίκες). το καύσιμο για τη θέρμανση, τις γεννήτριες ρεύματος και τα ασθενοφόρα· και για τα τρόφιμα και τα φάρμακα των ασθενών.

Αλλά δεν είναι μόνο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζεται άμεση υποστήριξη . Ενώ οι μάχες σε όλο το Αφγανιστάν έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ο αγώνας των αφγανικών οικογενειών για επιβίωση δεν έχει μειωθεί. Ένα παράλυτο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η έλλειψη θέσεων εργασίας και μετρητών και οι συνέπειες δεκαετιών πολέμου, είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στις οικογένειες του Αφγανιστάν. Οι οικονομικές κυρώσεις βάθυναν αυτή την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση.

Στους δρόμους της Καμπούλ βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να πωλούν τα προσωπικά τους αντικείμενα, για να συγκεντρώσουν μετρητά για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι. Βλέπουμε μεγάλες ουρές γυναικών που ζητιανεύουν για ψωμί μπροστά από αρτοποιεία. Στις αγροτικές περιοχές, η έντονη ξηρασία εμποδίζει τους αγρότες να καλλιεργήσουν τρόφιμα και να δημιουργήσουν εισόδημα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στην τιμή των βασικών εμπορευμάτων έχει βλάψει σοβαρά την αγοραστική δύναμη των οικογενειών. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και ασφαλούς πόσιμου νερού, γεγονός που ενέχει κίνδυνο υδατογενών ασθενειών.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του αφγανικού πληθυσμού. Χωρίς επείγουσα διεθνή υποστήριξη και επενδύσεις, εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες αντιμετωπίζουν άμεσα απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ποιο μέλλον μπορούν να δουν οι μητέρες και οι πατέρες για τα παιδιά τους και τα 100.000 και πλέον μωρά που γεννήθηκαν φέτος;

Είναι ηθική και ανθρωπιστική μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι τα νεογέννητα του Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Τα κράτη και οι αναπτυξιακές υπηρεσίες πρέπει να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν και να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στους Αφγανούς, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μια αφόρητη κατάσταση.

Listen Live