الإثنين, تشرين2 25, 2024

Ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ ζητει πολιτική λύση στον πόλεμο της Ουκρανιας

Ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ ζητει πολιτική λύση στον πόλεμο της Ουκρανιας

Με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία να αντηχεί παγκοσμίως, η πολιτική λύση είναι πιο ζωτική από ποτέ, λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ.

Κύριε Πρόεδρε,

Όταν μίλησα σε αυτό το Συμβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, τόνισα τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο του πλήρους κλίμακας πολέμου ένα χρόνο από την έναρξή του.

Μίλησα για τον θάνατο, την καταστροφή και τις κακουχίες που προκάλεσε –και συνεχίζει να προκαλεί– στον ουκρανικό λαό.

Μοιράστηκα στοιχεία για τα θύματα που προκάλεσε, τις οικογένειες που άφησε πένθιμες, άστεγες και άπορες. Ότι δύο στους πέντε ανθρώπους στην Ουκρανία χρειάζονται βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. Οι άνθρωποι που ανάγκασε να φύγουν – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων προσφύγων σε γειτονικές χώρες.

Σήμερα, αν μου επιτρέπετε, θέλω να επικεντρωθώ στις αντηχήσεις του σε όλο τον κόσμο. Ένας κόσμος που ήδη ταλαντεύεται από πολλαπλά σοκ – πείνα, συγκρούσεις, COVID-19, κλιματική έκτακτη ανάγκη και κρίση κόστους ζωής.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο πόλεμος είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τόσο η Ρωσική Ομοσπονδία όσο και η Ουκρανία είναι κορυφαίοι προμηθευτές βασικών προϊόντων διατροφής. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας λιπασμάτων.

Ο κόσμος βασίζεται σε αυτές τις προμήθειες. Το ίδιο κάνουν και τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη: Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προμηθεύεται μεγάλο μέρος του σιταριού για την παγκόσμια ανθρωπιστική του απάντηση από την Ουκρανία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες ανεστάλησαν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τα φαινόμενα κυματισμού ήταν άμεσα. Μέχρι τον Μάρτιο, μετά από αδιάκοπες αυξήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είχαν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ.

Η τιμή των λιπασμάτων έχει επίσης επηρεαστεί και παραμένει σημαντικά υψηλότερη από το 2019. Σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, ορισμένοι μικροκαλλιεργητές βρέθηκαν εκτός αγοράς.

Η αντιστροφή αυτών των τάσεων ήταν επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα. Εξ ου και η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και το παράλληλο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γραμματείας του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η υπογραφή των συμφωνιών ήταν ένα κρίσιμο βήμα στον ευρύτερο αγώνα κατά της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι αγορές έχουν ηρεμήσει και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να πέφτουν.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σχεδόν 25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί με ασφάλεια από την Ουκρανία από τον Αύγουστο. Το WFP μπόρεσε να μεταφέρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους σίτου για να υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Αυτή τη στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρες, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να συνεχιστεί. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα μέρη. Αυτή την εβδομάδα, τα τρόφιμα συνέχισαν να μεταφέρονται εκτός Ουκρανίας μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, υπό την επίβλεψη του Κοινού Κέντρου Συντονισμού.

Στο παράλληλο Μνημόνιο Συναντίληψης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Γενική Γραμματέας της UNCTAD Rebeca Grynspan και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν φείδονται προσπαθειών για να διευκολύνουν την πλήρη εφαρμογή του.

Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, ιδίως όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών. Υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε και οι προσπάθειές μας για να τα ξεπεράσουμε θα συνεχιστούν αμείωτα.
Είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν πλήρως και οι δύο αυτές συμφωνίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ασταθή παγκόσμια οικονομία. Η φτώχεια μεγαλώνει. Και όταν εξετάζουμε πού θέλουμε να είμαστε – τους στόχους που θέσαμε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – είναι σαφές ότι βρισκόμαστε εκτός τροχιάς.

Η κλίμακα των ανθρωπιστικών αναγκών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους πόρους που διαθέτουμε.

Παγκοσμίως, σχεδόν 347 εκατομμύρια άνθρωποι σε 69 χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Απαιτούνται άνευ προηγουμένου 54 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη αυτών των αναγκών και εκατομμύρια θα υποφέρουν αν δεν το κάνουμε.

Listen Live