ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Ο Αρμενικός Ερυθρός Σταυρός είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε με βάση τα κοινά συμφέροντα των μελών του, η μόνη Εθνική Εταιρεία στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας, που δεν επιδιώκει θρησκευτικούς, πολιτικούς στόχους, δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό ρεύμα και ασκεί τις δραστηριότητές της σε όλη τη χώρα. Για την υλοποίηση των εξουσιοδοτημένων στόχων και στόχων του, το ARCS έχει ιδρύσει περιφερειακά, εδαφικά και κοινοτικά παραρτήματα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Ερεβάν.
Ως εξουσιοδοτημένο μέλος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού καθοδηγείται από τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού και είναι ένας βοηθητικός οργανισμός της κυβέρνησης.
Η αποστολή της Εταιρείας του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού είναι να μειώσει την ευπάθεια του πληθυσμού μέσω της κινητοποίησης της δύναμης της ανθρωπότητας, να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ευπάθεια στον πληθυσμό, καθώς και βοηθώντας άτομα που γίνονται ευάλωτα από τις σκληρές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Το ARCS είναι ανοιχτό για όλους. Κάθε άτομο μπορεί να γίνει μέλος: RA και Ξένοι πολίτες, ανιθαγενείς, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, οικονομικής ή άλλης κατάστασης, που αποδέχεται τους κανόνες, τους στόχους και τους στόχους του ARCS και επιθυμεί να συνεισφέρει στις δραστηριότητές του.
Έφηβοι κάτω των 14 ετών μπορούν να γίνουν μέλη, μετά από αίτηση του νόμιμου εκπροσώπου τους. Έφηβοι κάτω των 18 ετών, εάν δεν αναγνωριστούν νομικά ανίκανοι, μπορούν να γίνουν μέλη του ARCS βάσει της αίτησής τους, με γραπτή συμφωνία του νόμιμου εκπροσώπου τους.
Τα μέλη του ARCS μπορεί να είναι Τακτικά, Εθελοντικά, Επίτιμα και Χορηγά.
Τα τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν δεκτά με βάση την αίτησή τους στο σχετικό υποκατάστημα. Τα τακτικά μέλη πληρώνουν ετήσια συνδρομή.
Εθελοντικό μέλος είναι ένα άτομο που έχει εκφράσει την επιθυμία να προσφέρει αμέριστη υπηρεσία στο ARCS. Επί του παρόντος, η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού διαθέτει μεγάλο αριθμό εθελοντών, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε διάφορα έργα που στοχεύουν στις ανάγκες ευάλωτων και μειονεκτούντων ατόμων. Χάρη στους εθελοντές, το ARCS υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί την ανθρωπιστική του αποστολή.
Ο τίτλος του Επίτιμου μέλους του ARCS απονέμεται από το Προεδρείο στα άτομα που είχαν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στον οργανισμό.
Ο τίτλος του Χορηγού μέλους του ARCS απονέμεται από το Προεδρείο σε εκείνα τα διακεκριμένα κρατικά και δημόσια πρόσωπα, που υποστηρίζουν μόνιμα την ανάπτυξη και υλοποίηση στόχων και στόχων.
Στη δύσκολη κατάσταση, μετά τον σεισμό του 1988 στο Σπιτάκ, ο Αρμενικός Ερυθρός Σταυρός, υιοθετώντας την εμπειρία και τις δεξιότητες ξένων Εθνικών Σωματείων και χρησιμοποιώντας τις δικές του επαγγελματικές και οργανωτικές ικανότητες, κατάφερε να σημειώσει τεράστια πρόοδο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελώντας ικανό και αξιόπιστο συνεργάτη για αυτές τις Εταιρείες και πολλούς άλλους οργανισμούς.
Μετά από όλες τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές, το ARCS έγινε ο μεγαλύτερος και πιο ικανός ανθρωπιστικός οργανισμός, που στοχεύει στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στη βοήθεια των θυμάτων καταστροφών και στη διανομή ανθρωπιστικών ιδεών στην κοινωνία, καθώς και στην υλοποίηση άλλων δραστηριοτήτων προς όφελος ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου, θρησκευτικών και ταξικών πεποιθήσεων.
Ιστορία
Η ανθρωπιστική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Αρμενία το 1877, όταν στην επαρχία Εριβάν ιδρύθηκαν τα φινλανδικά νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και το 1896, όταν η εθελόντρια της Αμερικανικής Ερυθρού Σταυρού Κλάρα Μπάρτον παρείχε βοήθεια σε Αρμενικό πληθυσμό που ήταν καταδικασμένος σε καταστροφή υπό την Οθωμανική Τουρκοκρατία.
1920 ...Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα, αγώνας για την ανεξαρτησία. Από τη μια κακή γεωργία και βιομηχανία, από την άλλη, πόλεμος που προκάλεσε πολλούς πρόσφυγες από τη Δυτική Αρμενία. Η πείνα, η εξαθλίωση, οι αρρώστιες, οι στίγματα, ο τύφος, η χολέρα, η ελονοσία, η δυσεντερία έπαιρναν πολλές ζωές.
Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα πολυάριθμα και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο ανεξάρτητο κράτος, δεν ήταν τόσο εύκολο να έχει μια δομή όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ωστόσο, μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών με τη βοήθεια του γιατρού, επιστήμονα, δημόσιου προσώπου Spandarat Kamsarakan, ίδρυσε την Εθνική Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού. Στις 19 Μαρτίου 1920 το Κοινοβούλιο της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας ενέκρινε το καταστατικό και η εταιρεία ονομάστηκε "Εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού της Αρμενίας".
Από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του, ο νεοσύστατος Ερυθρός Σταυρός της Αρμενίας, παρά τις περιορισμένες συνθήκες, ξεκίνησε το δύσκολο έργο της θεραπείας των δεινών. Με μικρές συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε να ανοίξει ένα νοσοκομείο στο Keshishkend (τώρα Yeghegnadzor), ένα ιατρικό σημείο και ένα παντοπωλείο στο Norashen. Οι ακτιβιστές του Ερυθρού Σταυρού έκαναν πολλά στο μέτωπο της μάχης, όπου είχαν παραδώσει ανεκτίμητη βοήθεια σε άρρωστους και τραυματίες στρατιώτες.
Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός της Αρμενίας, καθώς και η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Αρμενίας, δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής. Στις 29 Νοεμβρίου 1920 εγκαθιδρύθηκε το σοβιετικό καθεστώς και στις 15 Οκτωβρίου 1921, το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων υπέγραψε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού της Αρμενίας χαρακτηρίζονταν ως πολύ σημαντικές και αποφασίστηκε η επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Τον Μάιο του 1922 επιβεβαιώθηκε και πάλι ο καταστατικός χάρτης του Ερυθρού Σταυρού της Αρμενικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ASSR) και αποφασίστηκε για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και των κανονισμών της εταιρείας να παρέχει το 5% του γενικού φόρου, το 15% των συνθέσεων ξένων διαβατηρίων, το 2% του εισοδήματος των εγκαταστάσεων αναψυχής και τις δωρεές που λαμβάνονται από το εξωτερικό.
Έτσι, με τη χρήση της κρατικής υποστήριξης και της υποστήριξης των δημόσιων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Αρμενικός Σοβιετικός Ερυθρός Σταυρός άρχισε να εργάζεται αρχικά οργανώνοντας υλική βοήθεια για πρόσφυγες και ορφανά. Βοήθησε μετανάστες πρόσφυγες από την Τουρκία, ορφανά και με δικά του μέσα άνοιξε ορφανοτροφεία για 100 παιδιά στο Ερεβάν και το Ετζμιατσίν, υπηρεσίες υγείας για παιδιά, άνοιξε κλινικές και νοσοκομεία. Μεγάλα επιτεύγματα για την εταιρεία ήταν τα πρώτα μαθήματα νοσηλευτικής, αργότερα δημιουργήθηκε μια διετής σχολή νοσηλευτικής.
Το 1925 δημιουργεί τη Σοβιετική Ένωση Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Εθνικών Εταιρειών ενώπιον της σοβιετικής κυβέρνησης, συντονίζει διάφορες δραστηριότητες εταιρειών εντός της σύνθεσής της. Οι Εταιρείες Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου της Σοβιετικής Ένωσης αποτελούνταν από τις Εταιρείες Ερυθρού Σταυρού της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Ερυθράς Ημισελήνου του Αζερμπαϊτζάν και του Ουζμπεκιστάν.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έσπασε τον ρυθμό της ζωής. Η πρώτη γραμμή και η αντιπολίτευση πολεμούσαν με το σύνθημα «όλα για μέτωπο, όλα για νίκη». Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων του πολέμου, η Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού της Αρμενίας έχει προσφέρει μια ανεκτίμητη υπηρεσία για την προστασία της χώρας και των ασθενών και τραυματισμένων στρατιωτών. Η εταιρεία στήριξε οικογένειες μεταναστών και ορφανά παιδιά. Εκατοντάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοηθούσαν τους τραυματίες, φροντίζοντας για την υγεία και την εκπαίδευση των ορφανών. Χιλιάδες μέλη της Οργάνωσης συμμετείχαν στις εθελοντικές εργασίες.
Μετά το τέλος του πολέμου εμφανίστηκαν νέα προβλήματα. Ήταν απαραίτητο να ενισχυθεί η εταιρεία και να βοηθηθούν οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης, να εμπλακούν στις τάξεις των δωρητών, να βοηθηθούν οι πολίτες να βρουν συγγενείς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα μέλη του ARCS έχουν κάνει πολλά αξιόλογα πράγματα και πολλά από αυτά βραβεύτηκαν. Η εταιρεία είχε περίπου εξακόσιες χιλιάδες μέλη. σημαίνει ότι κάθε τέταρτος πολίτης της Δημοκρατίας ήταν μέλος του Ερυθρού Σταυρού.
Δεκέμβριος του 1988 ... Ο σεισμός έπληξε όλο τον κόσμο, 25.000 νεκροί, 19.000 τραυματίες, καταστράφηκαν σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Ο σεισμός κατέστρεψε το 40% της επικράτειας της Αρμενίας με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου. Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, το πρώτο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού έφτασε στην Αρμενία.
Το ποσό της βοήθειας που παρείχε η διεθνής κοινότητα το 1988 ήταν άνευ προηγουμένου: 268 εκατομμύρια USD ανθρωπιστικής βοήθειας, 1.200 προσωρινά καταφύγια, 8 νοσοκομεία, μια πολυκλινική, ένα κέντρο αποκατάστασης, σχολεία, νηπιαγωγεία και κατοικημένες περιοχές στο Gyumri, Vanadzor, Spitak και Stepana, έφεραν την κοινή προσπάθεια για τη ζωή. οι 46 Εθνικές Εταιρείες Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η Ένωση των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου της ΕΣΣΔ ήταν πολύ δραστήρια και ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν στη ζώνη της καταστροφής με τα προγράμματα βοήθειας της.
Μόλις 10 ημέρες μετά τον σεισμό, πάρθηκε η απόφαση για την ανέγερση ενός Διεθνούς Κέντρου Μετατραυματικής Αποκατάστασης στο Ερεβάν για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.
Τον Αύγουστο του 1992, που χτίστηκε με τη βοήθεια 6 κυβερνήσεων και 26 Εθνικών Εταιρειών, το μοναδικό κέντρο του είδους του στην πρώην ΕΣΣΔ, εξοπλισμένο με σύγχρονο εξοπλισμό και πληρώντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, άνοιξε επίσημα στο Ερεβάν.
Ο σεισμός του 1988 στο Σπιτάκ είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της Εταιρείας του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού. Από την αρχή, το ARCS συμμετείχε στην παροχή, τον συντονισμό και την παροχή τεράστιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη στην Αρμενία από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών της Ερυθράς Ημισελήνου (τότε τον Σύνδεσμο), άλλους διεθνείς οργανισμούς και ιδιώτες. Η τεράστια ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκε στην Αρμενία από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Ημισελήνου (τότε η Ένωση) και άλλους διεθνείς οργανισμούς και άτομα, είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν και να προσαρμόσουν την παγκόσμια εμπειρία, καθιστώντας τη διαχείριση κινδύνου καταστροφών μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές κατευθύνσεις της.
Με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας το 1993, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι στις 31 Μαρτίου 1993, η Δημοκρατία της Αρμενίας προσχώρησε στη Σύμβαση του 1949 για την Προστασία των Θυμάτων του Πολέμου, η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού αναγνωρίστηκε ως η μόνη εθελοντική, ανεξάρτητη, αυτόνομη Εθνική Εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού και τις δημόσιες αρχές του Εθνικού Ερυθρού Σταυρού. η οποία ασκεί τις δραστηριότητές της σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Το 1995, ο οργανισμός αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και έγινε πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
100 χρόνια αργότερα, ο Αρμενικός Ερυθρός Σταυρός (ARCS), με το δίκτυο των 11 περιφερειακών, ενός περιφερειακού, 52 κοινοτικών παραρτημάτων, έμπειρου και αφοσιωμένου προσωπικού και περίπου 3.000 εθελοντών ετησίως, είναι ένας βοηθητικός οργανισμός των κυβερνητικών υπηρεσιών στον ανθρωπιστικό τομέα.
Οι κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων του ARCS είναι Διαχείριση Καταστροφών, Μετακίνηση Πληθυσμού, Πρώτες Βοήθειες, Υπηρεσία Διάσωσης, Κοινωνική Υποστήριξη και Φροντίδα Υγείας, Ανταπόκριση σε Θέματα Νεολαίας, Διάδοση Ανθρωπιστικών Αξιών.
Αποστολή ARCS
Να μειωθεί η ευπάθεια του πληθυσμού μέσω της κινητοποίησης της δύναμης της ανθρωπότητας. Να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ευπάθεια στον πληθυσμό. Να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη βοηθώντας άτομα που είναι ευάλωτα λόγω των σκληρών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Στόχος ARCS
Ο γενικός στόχος της Εταιρείας είναι η πρόληψη και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, φύλο, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ταξικές και πολιτικές πεποιθήσεις.
Ιστορικές ημερομηνίες
1920 Η Βουλή της RA επικυρώνει τον χάρτη του ARCS
1921 Το ARCS ξαναρχίζει τη λειτουργία του μετά από προσωρινή παύση
1922 Με απόφαση του Λαϊκού Συμβουλίου της Σοβιετικής Αρμενίας, το ARCS συνέχισε τις δραστηριότητές του, ο χάρτης επιβεβαιώθηκε.
1925 Το ARCS γίνεται μέλος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της ΕΣΣΔ
1992 Στο 14ο Συνέδριο του ARCS, το ARCS ανακηρύσσεται η μοναδική εθνική Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
1992 Το Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης ARCS Gracia άνοιξε στη Δημοκρατία της Αρμενίας
1993 Προσχώρησε στη Δημοκρατία της Αρμενίας 4 Συμβάσεις του 1949 και το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόσθετο Πρωτόκολλο του 1977.
1993 Η ARCS αναγνωρίστηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας ως η μόνη ανεξάρτητη, αυτόνομη εθνική εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργεί σε εθελοντική βάση.
1995 Το ARCS αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού
1995 Το ARCS γίνεται πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
1997 Το μνημείο ARCS τοποθετείται στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού στο Σολφερίνο
2002 Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας εγκρίνει τον νόμο RA για την προστασία και τη χρήση των εμβλημάτων του Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου.
Το 2005 εγκρίθηκε ο χάρτης 11 περιφερειακών και 1 περιφερειακών παραρτημάτων της Εταιρείας του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού με απόφαση της προεδρίας του ARCS.
2011 Η Δημοκρατία της Αρμενίας προσχώρησε στο 3ο πρόσθετο πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης του 2005.
Αρμενία: Μετακίνηση πληθυσμού από τη Συρία και τον Λίβανο
Η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού (ARCS) είχε προσδιορίσει την 26η Ιανουαρίου 2025, ως ημερομηνία ενεργοποίησης, με περίπου 560 άτομα να αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τη Συρία. Περίπου 80 άτομα αναμένεται να φτάνουν κάθε Κυριακή από τις 6 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό το σενάριο βασίζεται σε εις βάθος συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση των αφίξεων μετά την επανενεργοποίηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Συρίας και Αρμενίας.
Το ARCS συνεργάστηκε προληπτικά με την κυβέρνηση της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Υπηρεσιών Μετανάστευσης, για τη λήψη λεπτομερών δεδομένων σχετικά με την αναμενόμενη εισροή ανθρώπων που φθάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο. Αυτό περιλαμβάνει ένα αίτημα για ομαδοποιημένες πληροφορίες ανά ηλικία και φύλο για να εξασφαλιστεί στοχευμένος και αποτελεσματικός σχεδιασμός για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των εισερχόμενων πληθυσμών, διατηρώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη κατανόηση της δημογραφικής τους σύνθεσης.
Η μετατόπιση της εξουσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2024, έχει εισαγάγει νέους κινδύνους τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή. Τα πρόσφατα γεγονότα συνέβαλαν στην αύξηση των μεταναστευτικών οφειλών, με 55 άτομα να έφτασαν πρόσφατα στην Αρμενία από τη Συρία, αντικατοπτρίζοντας την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας όπου περίπου 12.000 Αρμένιοι εξακολουθούν να κατοικούν. Η αρμενική κυβέρνηση παρέμεινε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά την τρέχουσα κατάσταση και συντονιζόμενη με διεθνείς εταίρους για να διευκολύνει την ασφαλή διέλευση όσων βλέπουν εχθροπραξίες. Παρά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης προσαρμόσει τους μηχανισμούς ανταπόκρισής της, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ενσωμάτωση των νέων αφίξεων.
Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο προκάλεσαν επίσης αυξημένη μετανάστευση, με περίπου 1.600 άτομα να έφτασαν από τον Λίβανο στην Αρμενία από τον Οκτώβριο του 2024. Αυτό το σημαντικό εισόδημα θέτει διπλές προκλήσεις για την αρμενική κυβέρνηση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, απαιτώντας απαντήσεις προσαρμοσμένες στις μοναδικές συνθήκες των ανθρώπων που μετακινούνται από δύο αλληλένδετες κρίσεις. Και οι δύο ομάδες χρειάζονται υποστήριξη σε τομείς όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η νομική βοήθεια για να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αρμενική κοινωνία.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2024, μια πτήση από τη Βηρυτό προς το Ερεβάν μετέφερε 115 επιβάτες, κυρίως αρμενικής υπηκοότητας και μεταξύ των οποίων 19 άτομα από τη Συρία. Μεταξύ αυτών, το ARCS πήρε συνέντευξη από 13 επιβάτες συριακής υπηκοότητας, με μερικούς από τους ερωτηθέντες να έχουν διπλή υπηκοότητα Λιβάνου. Ενώ πολλοί επιβάτες αρνήθηκαν τις συνεντεύξεις, όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις προκλήσεις στην απασχόληση και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασης λόγω της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Πολλοί εξέφρασαν φόβο για εχθροπραξίες στη Συρία και τον Λίβανο και τόνισαν τους άμεσους κινδύνους που αυτές ενέχουν για τις οικογένειές τους. Οι συνεντεύξεις αντανακλούσαν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους στην Αρμενία, υπογραμμίζοντας τη ρευστότητα της κρίσης και την αναζήτησή τους για σταθερότητα.
Για να διασφαλίσει την κατάλληλη τεκμηρίωση και να διευκολύνει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, το ARCS έδωσε εντολή σε όλους τους νεοαφιχθέντες να εγγραφούν στο Κέντρο Υπηρεσιών Μετανάστευσης. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τον συντονισμό της βοήθειας και την ένταξη των ατόμων που φτάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο στην αρμενική κοινωνία. Το ARCS συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την παροχή ολοκληρωμένης και συντονισμένης απάντησης στις προκλήσεις που θέτει η εισροή ανθρώπων εν κινήσει.
Η πιθανότητα σημαντικής εισροής ατόμων από τη Συρία και τον Λίβανο παραμένει απρόβλεπτη και ποικίλλει καθημερινά. Εν αναμονή, η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει δημιουργήσει μηχανισμό συντονισμού και ζήτησε υποστήριξη από διεθνείς ανθρωπιστικούς εταίρους. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στον μετριασμό της πιθανής πίεσης στη χώρα, αντλώντας από διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Καραμπάχ του 2023. Συνδυάζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία οργανισμών όπως το ARCS, η Αρμενία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η απάντησή της σε αυτήν την εξελισσόμενη κρίση παραμένει έγκαιρη, αποτελεσματική και ριζωμένη στις ανθρωπιστικές αρχές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ