الإثنين, تشرين2 25, 2024

Κοινή δήλωση του FAO και του WFP στο Ιράκ για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων

Κοινή δήλωση του FAO και του WFP στο Ιράκ για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων

ΒΑΓΔΑΔΗ – Την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων (IDAFLW), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) καλούν για δράση για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων και την υιοθέτηση βιώσιμων τροφίμων διαχείριση απορριμμάτων στο Ιράκ.

Το IDAFLW στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την απώλεια τροφίμων, τα ζητήματα απορριμμάτων και πιθανές λύσεις, την προώθηση παγκόσμιων προσπαθειών και συλλογικών δράσεων για την επίτευξη του στόχου 12.3 του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) που στοχεύει στη μείωση κατά το ήμισυ της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών μετά τη συγκομιδή έως το 2030.

Καλούμε την κυβέρνηση του Ιράκ και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να αναπτύξουν εθνικούς στόχους και στρατηγικές σύμφωνα με τον ΣΒΑ 12.3. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να ενθαρρύνει τη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης, καθώς και υποστήριξη καινοτόμων αλλαγών συμπεριφοράς για αλλαγή και μείωση των κανόνων για τα απόβλητα τροφίμων από τους καταναλωτές.

Για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Ιράκ, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενθάρρυνση βελτιωμένων πρακτικών συμπεριφοράς μεταξύ των παρόχων τροφίμων και των καταναλωτών, καθώς και για αυξημένες επενδύσεις στο ενδοπεριφερειακό εμπόριο και τον εκσυγχρονισμό των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, ο FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων –που υπολογίζεται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων– χάνεται ή σπαταλάται ετησίως κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, που ισοδυναμεί με οικονομική απώλεια περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Το φαγητό που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα ήταν αρκετό για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους [RN1] . Αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παραγωγή τροφίμων έχει περιβαλλοντικό και νομισματικό κόστος και έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολη στις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες με έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό είναι πολύ δύσκολη. Η σπατάλη τροφίμων και η απώλεια τροφίμων αποστραγγίζουν πολύτιμους πόρους όπως νερό, γη, ενέργεια, εργασία και κεφάλαιο, ειδικά στην περιοχή. ένα από τα πιο επηρεασμένα στον κόσμο από τη λειψυδρία.

Ο αντίκτυπος της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον είναι επίσης τεράστιος. Υπολογίζεται ότι η απώλεια τροφίμων συμβάλλει στο 6-8% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα περισσότερα από τα απορριπτόμενα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές και καθώς αποσυντίθενται παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που έχει 80 φορές μεγαλύτερη θερμαντική δύναμη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο FAO και το WFP ανανεώνουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν και με τις δύο κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή « εκστρατειών ευαισθητοποίησης» και «τράπεζες τροφίμων» για τον μετριασμό της σπατάλης τροφίμων συλλέγοντας μη σερβιρισμένα τρόφιμα και διοχετεύοντάς τα σε άτομα που τα χρειάζονται και συμπληρώνουν τις προσπάθειες του Ιράκ για τον τερματισμό της φτώχειας, τη μείωση της πείνας. και να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. [RN2]

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live