ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΒΒC KAI TO FRANCE 24
H Φλόρα Ντρούρι παρουσιάζει συνοπτικά τι προηγήθηκε της κρίσης Ινδίας Πακιστάν:
" Δύο εβδομάδες μετά την θανατηφόρα επίθεση μαχητών εναντίον τουριστών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, η Ινδία εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις σε τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι επιδρομές - με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor» - ήταν μέρος μιας «δέσμευσης» να «λογοδοτήσουν» όσοι ευθύνονται για την επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, η οποία άφησε 25 νεκρούς Ινδούς και έναν Νεπαλέζο υπήκοο.
Ωστόσο, το Πακιστάν, το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «απρόκλητες», με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ να λέει ότι «η αποτρόπαια πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Ο Σαρίφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίθεση στο Παχαλγκάμ «δεν σχετίζεται» με το Πακιστάν και ότι η χώρα του «κατηγορήθηκε για λάθος» λόγους.
Ο στρατός του Πακιστάν ανέφερε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις την Τρίτη το βράδυ. Ο στρατός της Ινδίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν από πακιστανικούς βομβαρδισμούς στην πλευρά των ντε φάκτο συνόρων.
Ο στρατός του Πακιστάν αναφέρει ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η Ινδία δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Αργά την Τετάρτη, ο Σαρίφ δήλωσε ότι η αεροπορία πραγματοποίησε την άμυνά της - η οποία ήταν μια «απάντηση από την πλευρά μας προς αυτούς».
Πού χτύπησε η Ινδία;
Το Δελχί ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι εννέα διαφορετικές τοποθεσίες έγιναν στόχος τόσο στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν όσο και στο Πακιστάν.
Ανέφερε ότι αυτές οι τοποθεσίες ήταν «τρομοκρατικές υποδομές» - μέρη όπου οι επιθέσεις «σχεδιάζονταν και κατευθύνονταν».
Τόνισε ότι δεν είχε πλήξει καμία πακιστανική στρατιωτική εγκατάσταση, λέγοντας ότι «οι ενέργειές του ήταν στοχευμένες, μετρημένες και χωρίς κλιμάκωση».
Στις πρώτες επακόλουθες των επιθέσεων, το Πακιστάν ανέφερε ότι επλήγησαν τρεις διαφορετικές περιοχές: η Μουζαφαραμπάντ και η Κότλι στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν και η Μπαχαβαλπούρ στην πακιστανική επαρχία Παντζάμπ. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν, αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ, δήλωσε αργότερα ότι επλήγησαν έξι τοποθεσίες.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Khawaja Asif, δήλωσε στο GeoTV τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι οι επιδρομές έπληξαν περιοχές αμάχων, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός της Ινδίας ότι «στοχεύει σε στρατόπεδα τρομοκρατών» είναι ψευδής.
Γιατί η Ινδία εξαπέλυσε την επίθεση;
Οι επιθέσεις έρχονται μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των γειτονικών χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα λόγω των πυροβολισμών στην γραφική πόλη-θέρετρο Παχαλγκάμ.
Η επίθεση της 22ας Απριλίου από μια ομάδα μαχητών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, με τους επιζώντες να λένε ότι οι μαχητές ξεχώριζαν Ινδουιστές άνδρες.
Ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες και η πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον αμάχων από τότε που η Ινδία ανακάλεσε το Άρθρο 370 , το οποίο έδωσε στο Κασμίρ ημιαυτόνομο καθεστώς, το 2019.
Μετά την απόφαση, η περιοχή είδε διαμαρτυρίες, αλλά και μείωση της μαχητικότητας και τεράστια αύξηση στον αριθμό των τουριστών.
Οι δολοφονίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένη οργή στην Ινδία, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να λέει ότι η χώρα θα κυνηγήσει τους υπόπτους «μέχρι την άκρη του κόσμου» και ότι όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση «θα τιμωρηθούν πέρα από κάθε φαντασία».
Ωστόσο, η Ινδία αρχικά δεν κατονόμασε καμία ομάδα που πίστευε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο Παχαλγκάμ.
Ωστόσο, η ινδική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι δύο από τους δράστες ήταν Πακιστανοί υπήκοοι, με το Δελχί να κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει μαχητές - κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνείται. Υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις της 22ας Απριλίου.
Στις 7 Μαΐου, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την ένοπλη οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα με έδρα το Πακιστάν.
Τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν, και οι δύο πλευρές είχαν λάβει μέτρα ανταπόδοσης η μία εναντίον της άλλης - συμπεριλαμβανομένης της απέλασης διπλωματών, της αναστολής των θεωρήσεων και του κλεισίματος των συνοριακών σημείων διέλευσης.
Αλλά πολλοί ανέμεναν ότι θα κλιμακωνόταν σε κάποιο είδος διασυνοριακής επίθεσης - όπως φάνηκε μετά τις επιθέσεις στην Πουλουάμα, οι οποίες άφησαν 40 νεκρούς Ινδούς παραστρατιωτικούς το 2019. "
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ FRANCE 24
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία και το Πακιστάν την Τετάρτη, αφότου η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του μακροχρόνιου αντιπάλου της την Τρίτη, πυροδοτώντας ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ των δύο χωρών. Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωναν και εκτρέπουν πτήσεις, οι παγκόσμιοι ηγέτες προειδοποίησαν για κλιμάκωση της
Ινδία και Πακιστάν αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους την Τετάρτη, αφότου το Νέο Δελχί εξαπέλυσε θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις, τις οποίες ονόμασε «Επιχείρηση Σιντούρ» εναντίον του βασιλείου του αντιπάλου του, στη χειρότερη βία μεταξύ των δύο γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εδώ και δύο δεκαετίες.
Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 43 θάνατοι, με το Ισλαμαμπάντ να αναφέρει ότι 31 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ινδικές επιδρομές και τα πυρά κατά μήκος των συνόρων, και το Νέο Δελχί να προσθέτει τουλάχιστον 12 νεκρούς από πακιστανικούς βομβαρδισμούς.
Οι μάχες ξέσπασαν δύο εβδομάδες αφότου το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι υποστήριξε μια επίθεση στην ινδική πλευρά του αμφισβητούμενου Κασμίρ , κάτι που το Πακιστάν αρνήθηκε.
Οι γείτονες της Νότιας Ασίας έχουν εμπλακεί σε πολλούς πολέμους για τη διαιρεμένη περιοχή από τότε που αποσπάστηκαν από την υποήπειρο στο τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1947.
Ο ινδικός στρατός δήλωσε ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη», αναφέροντας ότι εννέα «στρατόπεδα τρομοκρατών» καταστράφηκαν, με το Νέο Δελχί να προσθέτει ότι οι ενέργειές του «ήταν στοχευμένες, μετρημένες και χωρίς κλιμάκωση».
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, κατηγόρησε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις για να «ενισχύσει» την εγχώρια δημοτικότητά του, προσθέτοντας ότι η Ισλαμαμπάντ «δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς».
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, Άχμεντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι πέντε ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κατά μήκος των συνόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας της Ινδίας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τρία από τα μαχητικά αεροσκάφη της συνετρίβησαν σε εγχώριο έδαφος.
Παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς
Η μεγαλύτερη ινδική επιδρομή σημειώθηκε σε ένα ισλαμικό σεμινάριο κοντά στην πόλη Μπαχαβαλπούρ της Παντζάμπι, σκοτώνοντας 13 άτομα σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό.
Ένα κυβερνητικό συγκρότημα υγείας και εκπαίδευσης στο Μουρίντκε, 30 χιλιόμετρα από τη Λαχόρη , ανατινάχθηκε, μαζί με ένα τζαμί στο Μουζαφαραμπάντ - την κύρια πόλη του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν - σκοτώνοντας τον επιστάτη του.
Τέσσερα παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών στις επιθέσεις της Τετάρτης, σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό.
Το Πακιστάν ανέφερε επίσης ότι ένας υδροηλεκτρικός σταθμός στο Κασμίρ έγινε στόχος της Ινδίας, προκαλώντας ζημιές σε ένα φράγμα, αφού η Ινδία απείλησε να σταματήσει τη ροή του νερού από την πλευρά της των συνόρων.
Το Πακιστάν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η παραβίαση των ποταμών που εκβάλλουν στο έδαφός του θα αποτελούσε «πράξη πολέμου».
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σινγκ δήλωσε ότι η επιχείρηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν «δικαίωμα» του Νέου Δελχί να απαντήσει μετά την επίθεση εναντίον τουριστών στο Παχαλγκάμ στο Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στο Παχαλγκάμ και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ινδίας ως «ειδεχθή πράξη επιθετικότητας» που «δεν θα μείνει ατιμώρητη» και η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει την Ινδία «υπεύθυνη».
«Φρικτοί ήχοι μέσα στη νύχτα»
Στο Μουζαφαραμπάντ, στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν για να επιθεωρήσουν ένα τζαμί που, σύμφωνα με την Ισλαμαμπάντ, χτυπήθηκε από την Ινδία.
«Υπήρχαν τρομεροί ήχοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικράτησε πανικός μεταξύ όλων», είπε ο Μουχάμαντ Σαλμάν, ο οποίος ζει κοντά στο τζαμί.
«Μετακομίζουμε σε ένα ασφαλέστερο μέρος... είμαστε άστεγοι τώρα», πρόσθεσε ο 24χρονος Ταρίκ Μιρ, ο οποίος χτυπήθηκε στο πόδι από θραύσματα.
Οι κάτοικοι συνέλεξαν κατεστραμμένα αντίγραφα του Κορανίου ανάμεσα σε τσιμεντόλιθους, ξύλα και σιδερένια συντρίμμια που ήταν διάσπαρτα σε όλο το οικόπεδο. Στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ, οι κάτοικοι έφυγαν πανικόβλητοι από τους βομβαρδισμούς του Πακιστάν.
«Υπήρξαν πυρά από το Πακιστάν, τα οποία προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και τραυμάτισαν πολλούς», δήλωσε ο 29χρονος Wasim Ahmed από το χωριό Salamabad.
«Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στις πόλεις Ούρι και Μπαραμούλα. Έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές εδώ, όλα έχουν καταστραφεί και οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή».
«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
Η Ινδία αναμενόταν ευρέως να απαντήσει στρατιωτικά στην επίθεση στο Παχαλγκάμ στις 22 Απριλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, κυρίως Ινδουιστές άνδρες, για την οποία απέδωσε την ευθύνη στην πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα , η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.
Τα δύο έθνη έχουν ανταλλάξει ημέρες απειλών και διπλωματικών μέτρων, ενώ το Πακιστάν έχει πραγματοποιήσει δύο πυραυλικές δοκιμές.
Ο ινδικός στρατός έχει αναφέρει νυχτερινά πυρά κατά μήκος της έντονα στρατιωτικοποιημένης Γραμμής Ελέγχου που χωρίζει την περιοχή από τις 24 Απριλίου.
«Η κλιμάκωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει ήδη φτάσει σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι κατά την τελευταία μεγάλη κρίση του 2019, με δυνητικά ολέθριες συνέπειες», δήλωσε ο αναλυτής της International Crisis Group, Praveen Donthi.
Οι διπλωμάτες έχουν ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες να κάνουν πίσω.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι ελπίζει οι μάχες να «τελειώσουν πολύ γρήγορα».
Ανησυχία προκλήθηκε, μεταξύ άλλων από την Κίνα - έναν κοινό γείτονα και των δύο εθνών - καθώς και από την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία , τη Γερμανία και την Τουρκία, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει, εκτρέψει ή αλλάξει δρομολόγιο πτήσεις.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί αναμένεται στο Νέο Δελχί την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει να μεσολαβήσει.
Οι αντάρτες στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ διεξάγουν εξέγερση από το 1989, επιδιώκοντας ανεξαρτησία ή συγχώνευση με το Πακιστάν.
Η Ινδία κατηγορεί τακτικά τη γειτονική της χώρα ότι υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που πολεμούν τις δυνάμεις της στο Κασμίρ, μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.
ΠΟΙΑ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Ποια είναι η διέξοδος από αυτή την κρίση;
Ένα κείμενο του Anbarasan Ethirajan
South Asia Regional Editor του ΒΒC
Η συνεχιζόμενη κρίση Ινδίας-Πακιστάν έχει πάρει μια επικίνδυνη τροπή. Και τα δύο έθνη πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε 25 ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μερικά από τα οποία βρίσκονται μακριά από την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η Ινδία δήλωσε ότι εξουδετέρωσε πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέστρεψε ένα σύστημα αεράμυνας στη Λαχόρη (το Ισλαμαμπάντ το αρνήθηκε).
Το γεγονός ότι τα ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να φτάσουν στις άκρως προστατευόμενες πόλεις-φρουρές του Ραβαλπίντι, της Λαχόρης και του Καράτσι έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς στο Πακιστάν.
Πιθανώς, η χρήση των drones μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή από τη χρήση εξωφρενικά ακριβών υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Εάν ο πόλεμος με drones συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές και οργή και από τις δύο πλευρές.
Τα έθνη του κόσμου έχουν ζητήσει ηρεμία. Η αρχική σκέψη ήταν ότι μετά την έναρξη των πυραυλικών επιθέσεων από την Ινδία και με το Πακιστάν να ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αρκετά ινδικά αεροσκάφη (ένας ισχυρισμός που το Δελχί δεν έχει επιβεβαιώσει), και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν «νίκη» και αποκλιμάκωση.
Υπάρχει όμως ο κίνδυνος τυχόν παρατεταμένες αντεπιθέσεις να τους οδηγήσουν σε μια πολύ πιο επιζήμια προοπτική.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων, οι ΗΠΑ και μερικές άλλες παγκόσμιες δυνάμεις ήταν αυτές που άσκησαν πίεση στις δύο πρωτεύουσες για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να αποκλιμακώσουν.
Τώρα τα πάθη οξύνονται και η εθνικιστική ρητορική έχει φτάσει σε κρεσέντο και από τις δύο πλευρές και είναι πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες.
Εκτός αν η Ουάσινγκτον εμπλακεί περισσότερο, το Ισλαμαμπάντ και το Δελχί ενδέχεται να συνεχίσουν τις κατηγορίες και τις αντκατηγορίες τους.
Χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς και με τις δύο χώρες, μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησής τους.
Ενώ οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ αφορούν περισσότερο τους δασμούς, την Κίνα και την Ουκρανία-Ρωσία, ίσως απαιτηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων αντιπάλων της Νότιας Ασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ