السبت, تشرين2 23, 2024

Η χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων στον Λίβανο ...

Η χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων στον Λίβανο ...

Το Διεθνές Δίκτυο Εκρηκτικών Όπλων (INEW) ανησυχεί βαθύτατα για τις αυξημένες αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και πόλεις του Λιβάνου, καθώς και για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ από το Διεθνές Δίκτυο για Εκρηκτικά Όπλα στις 30 Σεπτεμβρίου 2024

Το Διεθνές Δίκτυο Εκρηκτικών Όπλων (INEW) ανησυχεί βαθύτατα για τις αυξημένες αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και πόλεις του Λιβάνου, καθώς και για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Αυτή η καταστροφική κλιμάκωση των εχθροπραξιών προκαλεί εκτεταμένα δεινά και ζημιές στους αμάχους. Το INEW καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές λόγω του υψηλού κινδύνου ζημιάς σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων θανάτου και τραυματισμών, καθώς και καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών λόγω εκτοπισμού, καταστροφής κατοικιών και ζημιών σε κρίσιμες υποδομή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο είναι μια από τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη σύγχρονη ένοπλη σύγκρουση . Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός έπληξε 1.600 στόχους σε αεροπορικές επιδρομές σε 41 πόλεις και πόλεις του Λιβάνου, σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αυτές οι επιθέσεις φέρεται να σκότωσαν σχεδόν 600 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, ενώ 1.700 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εικάζεται ότι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κοινότητές τους για να βρουν καταφύγιο αλλού. Οι εθνικές αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα.

Αυτές οι επιθέσεις έρχονται στον απόηχο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης όπου περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 95.000 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 23 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές είναι μία από τις κύριες αιτίες βλάβης αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως. Άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται, ενώ πολλοί υφίστανται τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους και ακόμη περισσότεροι υφίστανται σοβαρή ψυχολογική βλάβη και αγωνία. Η ζημιά και η καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των νοσοκομείων και των σχολείων προκαλούν περαιτέρω ζημιές. Τα μη εκραγμένα πυρομαχικά αποτελούν συνεχή απειλή για τους αμάχους κατά τη διάρκεια και πολύ μετά το τέλος των εχθροπραξιών, εμποδίζοντας την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα πρέπει να προσχωρήσουν στην Πολιτική Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Προστασίας των Αμάχων από τις ανθρωπιστικές συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και να λάβουν μέτρα για την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεών τους, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού και της αποχής από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές όταν μια τέτοια χρήση αναμένεται να προκαλέσει βλάβη σε πολίτες και πολιτικά αντικείμενα.

Το INEW καλεί τα 87 κράτη που έχουν εγκρίνει την Πολιτική Διακήρυξη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να «προωθήσουν ενεργά τη Διακήρυξη» και να «επιδιώξουν την τήρηση των δεσμεύσεών του» από τα μέρη της σύγκρουσης. Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει στην Πολιτική Διακήρυξη το έχουν κάνει αναγνωρίζοντας τον καταστροφικό ανθρωπιστικό αντίκτυπο που λαμβάνει χώρα όταν συμβαίνει μια τέτοια χρήση.

Επιπλέον, έχουν επίσης δεσμευτεί να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της ζημιάς των πολιτών, μεταξύ άλλων μέσω δημόσιων δηλώσεων, ως μέσο για την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων, καθώς και προτρέποντας τα εμπλεκόμενα μέρη να περιορίσουν ή να απέχουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές , προκειμένου να προωθηθούν οι κανόνες και τα πρότυπα που επιδιώκει να θεσπίσει η Διακήρυξη.

Η δράση από τα υποστηρικτικά κράτη για την προώθηση της Διακήρυξης, και αυτή τη στιγμή ειδικότερα, είναι ζωτικής σημασίας δράση για την καλύτερη προστασία των αμάχων από τις επιπτώσεις των εκρηκτικών όπλων και των ένοπλων συγκρούσεων.

Για το σκοπό αυτό, το INEW καλεί τις υποστηρικτικές πολιτείες να:
-Κάλεσε το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και να αναγνωρίσουν δημοσίως τη συνεχιζόμενη βλάβη στους αμάχους στην περιοχή.

-Χρησιμοποιήστε διπλωματικά μέσα και επιρροή για την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών σύμφωνα με τη Διακήρυξη, συμπεριλαμβανομένων:
Κάλεσε τα μέρη στη σύγκρουση να διευκολύνουν την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη·
Καλέσε τα μέρη στη σύγκρουση να παράσχουν, να διευκολύνουν ή να υποστηρίξουν βοήθεια στα θύματα – η οποία περιλαμβάνει τραυματίες, επιζώντες, οικογένειες ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς και κοινότητες που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση·
Καλέσε τα μέρη στη σύγκρουση να διευκολύνουν το έργο των Ηνωμένων Εθνών, της ΔΕΕΣ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προστασία και την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό από τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της χρήσης εκρηκτικών όπλων.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν επικυρώσει τη Διακήρυξη. Η Παλαιστίνη ενέκρινε τη Διακήρυξη.

Listen Live