الأحد, تشرين2 24, 2024

Η φωνή του Ερυθρού Σταυρού για θέματα πολεμικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης

 Η φωνή του Ερυθρού Σταυρού για θέματα πολεμικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης

Η ψηφιοποίηση των ένοπλων συγκρούσεων στο μέτωπο Ισραηλ - Χαμας φέρνει νέες απειλές και αδικους θανατους για τους αμάχους .

Ο Chris Harland, Αναπληρωτής Μόνιμος Παρατηρητής του Ερυθρου Σταυρου για θέματα πολεμικων εφαρμογων της τεχνητης νουμοσυνης τοποθετηθηκε με παρρησια σε μια συνάντηση «Arria-formula» για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τον αντίκτυπό της στη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, στην Νέα Υόρκη στις 19 Δεκεμβρίου 2023:"Αυτό που παρατηρούμε ως Ερυθρός Σταυρός σήμερα είναι πιθανό να προμηνύει το μέλλον: οι ψηφιακές απειλές θα γίνουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τους αμάχους.

Η κακόβουλη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και η διάδοση επιβλαβών πληροφοριών αποσταθεροποιεί ολοένα και περισσότερο τις κοινωνίες και επιδεινώνει τις ευπάθειες του άμαχου πληθυσμού. Οι ψηφιακές τεχνολογίες διαπερνούν τις ζωές και τις κοινωνίες μας και οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και οι πληροφορίες δεν είναι πλέον αφηρημένες ή «μόνο διαδικτυακές».

Οι "επιβλαβείς πληροφορίες" περιλαμβάνουν αυτές που βλάπτουν σωματικά ή ψυχολογικά άτομα κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, κατά παράβαση του ΔΑΔ ή του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή που είναι διαφορετικά πιθανό να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους αμάχους. Όταν ενισχύεται η ρητορική απανθρωποποίησης του άμαχου πληθυσμού που σχετίζεται με την αντίθετη πλευρά, βλέπουμε επίσης σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Η ΔΕΕΣ έχει επισημάνει αυτή την τάση σε πολλές περιπτώσεις. "

Υπενθυμιζουμε πως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η ΔΕΕΣ παρουσίασε μια νέα έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Συμβουλευτική της Επιτροπή για τις ψηφιακές απειλές σε ένοπλες συγκρούσεις.Η Έκθεση περιλαμβανε ανάμεσα σε άλλα τις παρακατω συστασεις :
1.Σε ένοπλες συγκρούσεις, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις και να αξιολογούν, να αποτρέπουν ή να μετριάζουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν οι επιχειρήσεις τους σε αμάχους, πολιτικές υποδομές και άλλα προστατευόμενα πρόσωπα.

Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, μέσω της εφαρμογής λεπτομερούς γεωγραφικής, χρονικής και συστημικής «περίφραξης» των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο. Οι εμπόλεμοι πρέπει ταυτόχρονα να σέβονται και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Ο τερματισμός του διαδικτύου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους άμαχους πληθυσμούς και θα πρέπει να αποφεύγεται.

2.Τα κράτη θα πρέπει να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα έναντι της ψηφιακής διακοπής μέσω της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και να ευαισθητοποιήσουν τους νομικούς κανόνες για την προστασία των αμάχων που ισχύουν σε ένοπλες συγκρούσεις, ιδίως μεταξύ ιδιωτικών παραγόντων. Οι κοινωνίες θα πρέπει να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα έναντι των επιβλαβών πληροφοριών.

3.Όταν αναπτύσσονται νέοι κανόνες και κανόνες, τα κράτη πρέπει να βασίζονται και να μην υπονομεύουν τις υπάρχουσες προστασίες στο ΔΑΔ. Η τμηματοποίηση δεδομένων και υποδομών επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς από μη στρατιωτικούς είναι σημαντική, όπως μέσω ξεχωριστών «νέφων» δεδομένων.

4.Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης κατά των ανθρωπιστικών παραγόντων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όσους προσπαθούν να βοηθήσουν και όσους τη χρειάζονται περισσότερο.

5.Τα κράτη, και ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες τους, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ανθρωπιστικού χώρου και ζητάμε την υποστήριξή σας για να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί, ακόμη και στις περισσότερες πολωμένες κρίσεις.

6.Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τον εντοπισμό επιβλαβών πληροφοριών που ενδέχεται να υπάρχουν στις πλατφόρμες τους, ιδίως σε σχέση με καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων, και οι πολιτικές τους θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα του ΔΑΔ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

7.Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν να γίνουν στόχος επιβλαβών πληροφοριών που μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες και τη φήμη τους και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν κατάλληλα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Για παράδειγμα, μετά την παραβίαση μιας από τις βάσεις δεδομένων της το 2022, η ΔΕΕΣ έχει επενδύσει στην ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων της."

Προ ημερών σημειωναμε πως εδώ και μέρες μας προβληματίζει το τραγικό ερωτημα του πως φτασαμε σε αυτες τις ανθρωποσφαγές και τι περιμένει την ανθρωπότητα τις επομένες μέρες.

Από την άλλη οι αναφορές στην τεχνολογία και η διαταγή για πλήρεις εκκένωσεις σε περιοχές της Γαζας μας προβληματίζει. Ο Ερυθρός Σταυρός σε εσωτερικές συσκέψεις από μηνών προβληματίζεται για τη χρήση αυτόνομων αλλα και ανορθόδοξων οπλικων συστημάτων και επινοήσεων σε οδομαχίες και καταλήψεις πόλεων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς τα αξιοποιούν ανοίξαν πλέον οι ασκοί του Αιόλου σε έναν πόλεμο ρομποτικών εφαρμογών και ανορθόδοξων πολεμικών μηχανών καθώς και γενικών βομβαρδισμών, αεροπορικών και πυροβολικου σε αστικα κέντρα με γενική στόχευση χωρίς έλεος . Γεγονός πολλαπλάσια καταστροφικό από όσα ξεραμε μέχρι σήμερα.

Τωρά ο προβληματισμος είναι τραγικοτερος και. η τεχνογνωσια του Ερυθρου Σταυρου πολύ πιο εμπλουτισμενη και με μια σε βάθος ανάλυση για τις εφαρμογές τεχνητης νουμοσυνης στον πόλεμο Ισραηλ - Χαμαςμε αποτέλεσμα να διαμηνυει σε όλα τα κρατη πως: Η ψηφιοποίηση των ένοπλων συγκρούσεων φέρνει νέες απειλές και αδικους θανατους για τους αμάχους .

 

Listen Live