الأحد, شباط 23, 2025

Η σύγκρουση στο Σουδάν: Τι πραγματικά συμβαίνει

Η σύγκρουση στο Σουδάν: Τι πραγματικά συμβαίνει

Συνοψη ενημέρωσης από το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2025, ο Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν κοινή έκκληση για 6 δισεκατομμύρια δολάρια – τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκκληση που έγινε ποτέ στο Σουδάν – για να υποστηρίξουν σχεδόν 21 εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν και έως και 5 εκατομμύρια άλλους – κυρίως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Παρακάτω, επισημαίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει στο Σουδάν.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

«Με κουβάλησαν στους ώμους των παιδιών μου για 40 ημέρες σε αυτό το αναπηρικό καροτσάκι», λέει ο Al-Sayed, 70, εκτοπισμένος από την ένοπλη βία στην πολιτεία Aj Jazirah τον Οκτώβριο του 2024. «Οι άνθρωποι που βλέπετε παντού ήρθαν με τα πόδια. Κάποιοι περπάτησαν για τρεις ημέρες, άλλοι για μια εβδομάδα και άλλοι για 10 ημέρες. Κάποιοι πέθαναν στους δρόμους από δίψα, ταλαιπωρία και εξάντληση», λέει.

Περίπου 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί σε όλο το Σουδάν από τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν 9 εκατομμύρια από αυτούς στο εσωτερικό. Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ταξίδια καθώς αναζητούν καταφύγιο, με τον κίνδυνο να παραμονεύει παντού στη διαδρομή.

Στο Gedaref, περίπου 6 ώρες από το Χαρτούμ, κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία, ένας πρώην σταθμός λεωφορείων έχει μετατραπεί σε οικισμό Εσωτερικά Εκτοπισμένων Ατόμων (IDP). Ο εκτεταμένος χώρος φιλοξενεί περίπου 6.600 εκτοπισμένους που έφτασαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος μαζικών εκτοπίσεων από την περιοχή Sinjar/Sannar νότια του Χαρτούμ τον Ιούλιο του 2024.

Οι δυσκολίες δεν τελειώνουν με το ταξίδι. συνεχίζεται με την άφιξη, με κουνούπια που εξαπλώνουν ασθένειες και κρύες νύχτες που κάνουν την επιβίωση ακόμα πιο δύσκολη.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν

Το φάντασμα του θανάτου κρέμεται παντού στο Σουδάν. Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους, ενώ οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εγκαταστάσεις στη χώρα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, στις 24 Ιανουαρίου, ένα χτύπημα drone στο Σαουδικό Μητρικό Νοσοκομείο στο Αλ Φασέρ –το μόνο λειτουργικό δημόσιο νοσοκομείο με χειρουργική ικανότητα στην περιοχή– σκότωσε περίπου 70 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο λιμός επιβεβαιώθηκε σε πέντε τοποθεσίες

Η πείνα έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, με σχεδόν 25 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Εν τω μεταξύ, οι εστίες ασθενειών επιδεινώνουν την κρίση, παράλληλα με την επιδείνωση των κλιματικών σοκ.

Λιμός – μια κατάσταση κατά την οποία τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά βιώνει ακραία έλλειψη τροφής και αντιμετωπίζει λιμοκτονία και εξαθλίωση, με αποτέλεσμα εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξείας υποσιτισμού και θανάτου – επιβεβαιώθηκε στα ανατολικά βουνά Nuba και στο βόρειο Νταρφούρ, όπου αναμένονται παρόμοιες συνθήκες σε άλλες πέντε περιοχές έως τον Μάιο του 2025.

Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, εκτιμά ότι 770.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών θα υποφέρουν από την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού – σοβαρό οξύ υποσιτισμό – το 2025. Τα παιδιά σε αυτή την κατάσταση έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένεια από ένα υγιές παιδί.

Αύξηση της βίας με βάση το φύλο

«Η 16χρονη φίλη της κόρης μου αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν στρατιώτη για να προστατεύσει την οικογένειά της», αφηγείται η Amal*, εμφανίζοντας μια φωτογραφία του κοριτσιού που τραβήχτηκε στο σπίτι της.

Η Αμάλ* δείχνει τη φωτογραφία της φίλης της κόρης της που αναγκάστηκε να παντρευτεί στρατιώτη. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, αντιμετωπίζοντας αυξημένους κινδύνους σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση: τρεις από τους φίλους της κόρης της αναγκάστηκαν να παντρευτούν με στρατιώτες. Η βία με βάση το φύλο έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα. Περισσότερες από 12,2 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, και όλο και περισσότερο άνδρες και αγόρια, κινδυνεύουν από βία λόγω φύλου σε όλο το Σουδάν. Αυτό είναι 80 τοις εκατό υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Ιδίως οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Οι ασθένειες εξαπλώνονται

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων υγείας λειτουργούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι ασθένειες εξαπλώνονται, όπως η χολέρα, ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία.

Τον Αύγουστο του 2024, η τοποθεσία Minaa El Bar για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, που ήταν πρώην σταθμός λεωφορείων, επλήγη από ένα θανατηφόρο κύμα χολέρας που μόλυνε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, όλοι οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη βία στις περιοχές Χαρτούμ και Aj Jazirah του Σουδάν.

Το κατεστραμμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει επηρεάσει βαθιά τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις. Πριν από τον πόλεμο, ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Μοχάμεντ, 40 ετών, εργαζόταν ως δάσκαλος για άτομα με προβλήματα όρασης στο Χαρτούμ. Τώρα, έχοντας χάσει τα προς το ζην και εξαρτημένος πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Μοχάμεντ αγωνίζεται να βρει ιατρικές υπηρεσίες για την πάθηση των ματιών του.

«Η γυναίκα μου είναι επίσης τυφλή, επομένως δεν υπάρχει κανένας με τον οποίο μπορώ να μοιραστώ την ευθύνη της ανατροφής των πέντε παιδιών μας», λέει.

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Μοχάμεντ και ο γιος του στον οικισμό εκτοπισμού Abu Alnaja, Gedaref, Σουδάν

Περισσότερα από 17 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου

«Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω στο σχολείο. Για μένα και για άλλα παιδιά σε αυτόν τον οικισμό εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, η εκπαίδευση έχει σταματήσει από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση», λέει ο Ιμπραήμ, 18 ετών, που ήταν στην 8η τάξη πριν από τη σύγκρουση.

Εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και εκτοπίζονται στη χώρα και πέρα από τα σύνορα, υπομένοντας μήνες αβεβαιότητας, τραύματος και βίας. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο σε όλο το Σουδάν, με πάνω από ένα εκατομμύριο να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν έχουν διεξαχθεί εθνικές εξετάσεις δευτεροβάθμιας πιστοποίησης από το 2023. Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα χρησιμεύουν ως καταφύγια για εκτοπισμένους, αναστατώνοντας περαιτέρω το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η UNICEF λέει ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Σουδάν είναι μια βαθύτερη παιδική κρίση, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον της χώρας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ιμπραήμ (σέντερ μπακ, με λευκή φανέλα) μπροστά από τον οικισμό εκτοπισμένων Χατζ Ελ Χασάν. Gedaref, Σουδάν.

Η ανθρωπιστική απάντηση αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις

Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει σε πολλές περιοχές, οι σοβαροί περιορισμοί πρόσβασης, ιδιαίτερα σε ζώνες ενεργών συγκρούσεων, και οι περιορισμοί χρηματοδότησης εξακολουθούν να εμποδίζουν την παροχή βοήθειας εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

Η χρηματοδότηση από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (CERF) που διαχειρίζεται ο OCHA και το Ανθρωπιστικό Ταμείο του Σουδάν (SHF) έχει εξασφαλίσει κρίσιμη ανθρωπιστική υποστήριξη στα πιο ευάλωτα άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση με την απαραίτητη υγειονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικών και αναπαραγωγικών υπηρεσιών, διατροφής, στέγης, νερού και υπηρεσιών προστασίας. Τουλάχιστον 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από το CERF και 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το SHF στο Σουδάν.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βοηθούν τους εκτοπισμένους που διέφυγαν από την ένοπλη βία στην πολιτεία Aj Jazirah του Σουδάν και αναζήτησαν καταφύγιο στις πολιτείες Kassala και Gedaref.

Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες. Το φετινό Σχέδιο Ανθρωπιστικών Αναγκών και Ανταπόκρισης του Σουδάν απαιτεί ένα ρεκόρ 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ΟΗΕ και τους εταίρους να στοχεύουν να προσεγγίσουν 20,9 εκατομμύρια ανθρώπους με επείγουσα, σωτήρια βοήθεια και υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη βία με βάση το φύλο. Χωρίς χρηματοδότηση, κρίσιμα, σωτήρια προγράμματα θα αναγκαστούν να κλείσουν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live