السبت, تشرين2 23, 2024

Η Ιρλανδία και η UNIFIL απορρίπτουν το αίτημα του Ισραήλ για απόσυρση ειρηνευτικών δυνάμεων από τον Λίβανο

Η Ιρλανδία και η UNIFIL απορρίπτουν το αίτημα του Ισραήλ για απόσυρση ειρηνευτικών δυνάμεων από τον Λίβανο

Σε πείσμα της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης, η Ιρλανδία, μαζί με την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), απέρριψε αίτημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για απομάκρυνση των Ιρλανδών ειρηνευτικών δυνάμεων που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα του Λιβάνου. Καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κλιμακώνονται, με τον Ισραηλινό Στρατό να προελαύνει στο νότιο Λίβανο, το αίτημα για απόσυρση των ειρηνευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του ιρλανδικού σώματος, αντιμετωπίστηκε με σθεναρή αντίσταση.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω έντονων συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ, με σημαντικές αψιμαχίες να λαμβάνουν χώρα μόλις 2 χιλιόμετρα από το παρατηρητήριο των Ιρλανδών ειρηνευτικών δυνάμεων, γνωστό ως Post 6-52, που βρίσκεται κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ. Παρά τον κίνδυνο, τόσο η UNIFIL όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι η απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων ανήκει αποκλειστικά στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας το αίτημα του Ισραήλ.

Η άποψη του AOAV για την ευπάθεια των ειρηνευτικών δυνάμεων

Το αίτημα για απόσυρση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης στιγμής, όχι μόνο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των επιτόπιων δυνάμεων, αλλά και για τις ευρύτερες επιπτώσεις στη διεθνή διατήρηση της ειρήνης. Η δράση για την ένοπλη βία (AOAV) εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ευπάθεια των ειρηνευτικών αποστολών, ιδιαίτερα σε ασταθείς περιοχές όπως ο νότιος Λίβανος.

Ο Δρ. Iain Overton, Εκτελεστικός Διευθυντής της AOAV, παρατήρησε: «Το αίτημα του Ισραήλ για απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κινδυνεύει να υπονομεύσει το ίδιο το πλαίσιο της διεθνούς διατήρησης της ειρήνης. Αυτά τα στρατεύματα σταθμεύουν εκεί για να αποτρέψουν μεγαλύτερες συγκρούσεις και να διατηρήσουν μια εύθραυστη ειρήνη. Η απόσυρσή τους, ακόμη και μπροστά σε σημαντικό κίνδυνο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κενό εξουσίας, ενισχύοντας περαιτέρω τις μαχητικές δυνάμεις και κλιμακώνοντας τη βία».

Η αποστολή της UNIFIL στον Λίβανο έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και να αναφέρει τις παραβιάσεις των συνόρων της Μπλε Γραμμής. Με πάνω από 370 Ιρλανδούς ειρηνευτές να αναπτύσσονται επί του παρόντος, η συνεχής δέσμευση της Ιρλανδίας σε αυτήν την αποστολή υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της ειρήνης στις ζώνες συγκρούσεων. Η AOAV υποστηρίζει τη στάση της Ιρλανδίας, θεωρώντας την ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία της ειρηνευτικής εντολής και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Κλιμακούμενη σύγκρουση και αντίκτυπος μεταξύ των πολιτών

Η αυξανόμενη βία κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τους αμάχους που εμπλέκονται στα διασταυρούμενα πυρά. Η άρνηση απόσυρσης των ειρηνευτικών δυνάμεων έρχεται καθώς η κατάσταση γίνεται πιο ασταθής. Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες ότι μια μεγάλης κλίμακας εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες αμάχων και εκτοπισμό, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο.

Η AOAV έχει από καιρό τεκμηριώσει τις καταστροφικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στους άμαχους πληθυσμούς και η συνεχιζόμενη βία στο νότιο Λίβανο είναι ένα σαφές παράδειγμα του δυσανάλογου αντίκτυπου του πολέμου σε όσους ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του ιρλανδικού στρατεύματος, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό αυτής της ζημίας παρέχοντας μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η διεθνής αντίδραση

Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων, η ανθρωπιστική κατάσταση για τους λιβανέζους αμάχους επιδεινώνεται. Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν ήδη τις ζώνες σύγκρουσης και με τις σφοδρές μάχες να παραβιάζουν τις θέσεις της UNIFIL, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στους αμάχους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ο Δρ Overton πρόσθεσε, «Η προστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας σε κάθε σύγκρουση. Η αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων θα απομακρύνει μία από τις λίγες εναπομείνασες σταθεροποιητικές δυνάμεις στην περιοχή, αφήνοντας αμέτρητες αθώες ζωές σε κίνδυνο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια τόσο των ειρηνευτικών όσο και των αμάχων, ενώ πιέζει για άμεση κατάπαυση του πυρός και διπλωματική επίλυση».

Καθώς οι εντάσεις στο νότιο Λίβανο συνεχίζουν να αυξάνονται, η απόρριψη του αιτήματος του Ισραήλ από την Ιρλανδία και την UNIFIL στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν θα πιεστούν να εγκαταλείψουν την κρίσιμη αποστολή τους. Η AOAV υποστηρίζει σταθερά τη συνεχιζόμενη παρουσία της UNIFIL στην περιοχή και προτρέπει όλα τα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων και τον σεβασμό των διεθνών εντολών διατήρησης της ειρήνης. Σε τέτοιες ασταθείς περιόδους, ο ρόλος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι πιο ζωτικός από ποτέ για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή δεν θα πέσει περαιτέρω στο χάος.

Αναφορά λεπτομερειών: Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και AOAV

Η AOAV καταγράφει, διερευνά και διαδίδει στοιχεία ένοπλης βίας κατά αμάχων παγκοσμίως, για να εξασφαλίσει τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων τους και να τερματίσει την ένοπλη βία κατά αμάχων σε σύγκρουση.

Το έργο μας διαδίδεται σε διεθνή φόρουμ, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, και έχουμε παρουσιάσει στοιχεία για βλάβες εκρηκτικής βίας στο βρετανικό κοινοβούλιο και σε πολυάριθμες δεξαμενές σκέψης και δημόσιες συζητήσεις. Η έρευνά μας αναφέρεται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης και είμαστε τακτικός σχολιαστής της ένοπλης βίας διεθνώς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 

Listen Live