الأحد, تشرين2 24, 2024

Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΙΝΑ

Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΙΝΑ

Σύμφωνα με την εφημεριδα Times of Israel η Αίγυπτος έστειλε περίπου 40 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο βορειοανατολικό Σινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με τη Γάζα, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε εν όψει της επέκτασης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει αναζητήσει ασφάλεια, οξύνοντας τους φόβους των Αιγυπτίων ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να ξεφύγουν από την επίθεση επιχειρώντας να σπεύσουν τα αιγυπτιακά σύνορα.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΡΑΗΛ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Times of Israel
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ βρίσκονται σε ειρήνη για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τους δεσμούς τους μέσω των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου και τον συντονισμό της ασφάλειας γύρω από τα κοινά τους σύνορα και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο χώρες διατήρησαν αποκλεισμό στη Γάζα, περιορίζοντας αυστηρά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών πέρα ​​από τα σύνορά της, αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο εκεί το 2007. Το Ισραήλ, το οποίο έχει δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις από τη Γάζα, λέει ότι ο αποκλεισμός του είναι απαραίτητος για να εμποδίσει τη Χαμάς να οικοδομήσει αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.

Αλλά η σχέση έχει τεταθεί λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, που εξαπολύθηκε ως απάντηση στη σφαγή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και άλλοι 253 απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι μέσα στη Γάζα.

H Αίγυπτος έχει επανειλημμένα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η επίθεση του Ισραήλ να στείλει απελπισμένους κατοίκους της Γάζας στο Σινά, ενώ επικρίνει προτάσεις από το Ισραήλ ότι θα αναλάμβανε τον πλήρη έλεγχο του συνοριακού διαδρόμου Γάζας-Αιγύπτου προκειμένου να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της παλαιστινιακής επικράτειας.

Τον Ιανουάριο, η Αίγυπτος ανακοίνωσε δύο επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο βορειοανατολικό Σινά σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει τον έλεγχο της περιοχής.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η αναδιάρθρωση της ασφάλειας στα σύνορα, όπου όπως είπε απομένει ένας μικρός αριθμός τούνελ, ήταν υπό τακτική συζήτηση από τις δύο χώρες.

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να οργανωθεί για τη μετακίνηση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων προς τα βόρεια εντός της Γάζας πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί, είπε ο αξιωματούχος.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας έχουν υποβαθμίσει τις όποιες συζητήσεις και ανέφεραν ότι δίνουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο με σκοπό να καλύψουν τον στόχο του Ισραήλ να καταλάβει τη συνοριακή ζώνη ασφαλείας, γνωστή ως Διάδρομος Φιλαδέλφε.

Η Αίγυπτος έχει επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ για τον περιορισμό των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα, όπου ο κίνδυνος πείνας αυξάνεται και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για εξάπλωση ασ.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι συγκρατεί ή απορρίπτει ανθρωπιστικές προμήθειες.

Η Αίγυπτος έχει πλαισιώσει την αντίθεσή της στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης αυτού που θρηνούν οι Παλαιστίνιοι ως «Νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν περίπου 700.000 έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον πόλεμο γύρω από Δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Διπλωμάτες και αναλυτές λένε ότι η Αίγυπτος ανησυχεί επίσης για τη διείσδυση της Χαμάς και τη φιλοξενία μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού. Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sissi προειδοποίησε ότι ο εκτοπισμός θα μπορούσε να μετατρέψει το Σινά σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Από τον περασμένο Νοεμβριο το ΔΝΤ τονιζε πως ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς δεν «καταστρέφει» μόνο τον πληθυσμό και την οικονομία της Γάζας, αλλά γεννά δυσκολίες για τις γειτονικές χώρες Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία μέσω της απώλειας του τουρισμού και του υψηλότερου κόστους ενέργειας.

Η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ μετά την Αργεντινή. Την τελευταία δεκαετία, το διεθνές χρέος του Καΐρου αυξήθηκε από 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 164 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο.
Εκεινη την περίοδο η Αίγυπτος ήλπιζε να δει τα τουριστικά της έσοδα να αυξάνονται κατά 30%, αλλά σημειώνε ακυρώσεις περίπου στο 10% των συνολικών κρατήσεων.λογω της πολεμικης κρισης.

ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΟΥΣ

Από τα ΤΕΛΗ του περασμενου Νοεμβριου αλλά και εντος του μηνος Δεκεμβριου το Κάιρο διέψευδε διάφορες αναφορές μέσων ενημέρωσης για πιθανή συμφωνία για την αποδοχή Παλαιστινίων προσφύγων σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου απέρριπτε συνεχως τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει διαγραφή χρέους σε αντάλλαγμα για την αποδοχή των Παλαιστινίων προσφύγων.

Οι Financial Times ανέφεραν από τον Οκτώβριο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχθεί πρόσφυγες από τη Γάζα, αλλά η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψαν την πρόταση ως μη ρεαλιστική, δεδομένης της ισχυρής στάσης της Αιγύπτου κατά της γενικής υποδοχής προσφύγων.

Μόνο βαριά τραυματίες, πρόωρα βρέφη και ξένοι και κατοχοι διπλής υπήκοοτητας έχουν λαβει άδεια να φύγουν από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου — του μοναδικού μη ισραηλινού σημείου εξόδου.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι φοβούνταν όλη αυτή την περίοδο μια μόνιμη έξοδο Παλαιστινίων στην Αίγυπτο καθώς και οικονομικές επιβαρύνσεις και επιβαρύνσεις ασφαλείας, εάν συνεβαινε μαζική έξοδος θα ήταν τεράστιες.

Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ - ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σύμφωνα με το BBC η Αίγυπτος προειδοποίησε την Κυριακή για «τρομερές συνέπειες» μιας πιθανής ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορά της. Δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και ένας δυτικός διπλωμάτης δήλωσαν ότι το Κάιρο απείλησε να αναστείλει την ειρηνευτική του συνθήκη με το Ισραήλ εάν σταλούν στρατεύματα στην πολύ υπερπλήρη πόλη, ανέφερε το Associated Press.

Η οργη των Αιγυπτιων αξιωματουχων και των πολύ αξιοπιστων Υπηρεσιων πληροφοριών της ΑΙΓΥΠΤΟΥ ανησυχησαν την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και εξοργισαν την ΣΙΑ αφού θεωρεί τους Αιγυπτιους συνεργατες της στη συσκεψη του Παρισιου πολυτιμους και σοφα δραστηριους μετά την απάντηση της Χαμας.Γι αυτό τον λόγο μια μεγάλη ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ φθανει την Τρίτη στην περιοχή για να κατευνασει τους Αιγυπτιους συνεργατες και να αναζητησεις διεξοδους.

Listen Live