الثلاثاء, شباط 25, 2025

Ενημέρωση για την ανθρωπιστική κατάσταση Δυτική Όχθη

Ενημέρωση για την ανθρωπιστική κατάσταση Δυτική Όχθη

ΜΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ - ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΖΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Βασικά σημεία

Από τις αρχές του 2025, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 53 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, στη Δυτική Όχθη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 30 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στην επαρχία Τζενίν.

Σχεδόν όλοι οι 20.000 κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες και υπολογίζεται ότι 150-180 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν γίνει η κύρια αιτία εκτοπισμού στη Δυτική Όχθη, αντιπροσωπεύοντας το 42 τοις εκατό του συνόλου των εκτοπισμών που τεκμηριώθηκε από τον OCHA μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2024, σε σύγκριση με λιγότερο από 2 τοις εκατό τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οι περιορισμοί πρόσβασης έχουν ενταθεί, με παρατεταμένες καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου, τουλάχιστον 12 νέες οδικές πύλες που εγκατέστησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις εισόδους πόλεων και χωριών στη Δυτική Όχθη και νέα οδοφράγματα και χωματουργικά σημεία σε δευτερεύουσες διαδρομές πρόσβασης.

Τελευταίες εξελίξεις (μετά τις 27 Ιανουαρίου 2025)

Στις 28 και 29 Ιανουαρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ένας στην πόλη Τζενίν, ένας στην πόλη Τουλκάρμ και 10 στην πόλη Ταμούν στην Τούμπας. Από τις 27 Ιανουαρίου, η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στο Τουλκάρμ έχει προκαλέσει ζημιές στις υποδομές, διακόπτοντας την πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρισμό και είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό σχεδόν 1.000 ανθρώπων σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ( OHCHR ), «πολλές οικογένειες Παλαιστινίων αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πού να πάνε στη μέση του χειμώνα. .»

Στις 30 Ιανουαρίου, οι αρχικές αναφορές του ισραηλινού στρατού αναφέρουν ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Τζενίν.

Ανθρωπιστικές Εξελίξεις (21-27 Ιανουαρίου 2025)

Κατά την περίοδο αναφοράς, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 20 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 81, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Τζενίν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θύματα και περαιτέρω αναλύσεις δεδομένων, ανατρέξτε στο μηνιαίο Στιγμιότυπο της Δυτικής Όχθης . Τα περιστατικά που οδήγησαν σε θάνατο κατά την περίοδο αναφοράς περιλαμβάνουν:

Στις 21 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων ένα 17χρονο παιδί, στο χωριό Ti'innik, βόρεια της Jenin.

Στις 22 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους σε ανταλλαγή πυρών στο χωριό Μπιρκίν, δυτικά της Τζενίν. Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν ένα σπίτι και απαιτούσαν από τους ενοίκους να παραδοθούν, μετά την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ δύο Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων. Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές, γκρέμισαν το σπίτι με μπουλντόζα και πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, έναν 60χρονο άνδρα.

Στις 24 Ιανουαρίου, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στην πόλη Qabatiya, νότια της πόλης Τζενίν, και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον ένα κτίριο κατοικιών και πολλά αυτοκίνητα.

Στις 25 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα δίχρονο παλαιστίνιο μωρό στο χωριό Ash Shuhada, νότια της πόλης Jenin. Οι μυστικές ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό, ακολουθούμενες από στρατιωτικές ενισχύσεις, και αντάλλαξαν πυρ με ένοπλους Παλαιστίνιους. Το κορίτσι και η μητέρα της χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν καταφύγιο μέσα στο σπίτι συγγενούς τους. Η μητέρα τραυματίστηκε από σκάγια πραγματικών πυρομαχικών στο κεφάλι και στο χέρι. Σύμφωνα με το συμβούλιο του χωριού Ash Shuhada, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους άνδρες και γυναίκες, ανακρίνοντάς τους χωριστά σε δύο τοποθεσίες. Η επέμβαση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Στις 25 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, στη Ναμπλούς. Το μοιραίο σημειώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό ενώ οι κάτοικοι πανηγύριζαν την απελευθέρωση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Οι δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα προς τα πλήθη και, στη συνέχεια, πραγματικά πυρά. Βίντεο δείχνει έναν Παλαιστίνιο καταστηματάρχη να χτυπιέται και να σκοτώνεται ενώ προσπαθούσε να κλείσει το κατάστημά του.

Στις 26 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν δύο παιδιά κοντά στο σημείο ελέγχου Qalandiya, βόρεια της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών σε στρατιωτικό πύργο και οι τελευταίοι πέταξαν εναντίον τους πραγματικά πυρά.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η OCHA κατέγραψε 17 περιστατικά που αφορούσαν Ισραηλινούς εποίκους που οδήγησαν σε θύματα, υλικές ζημιές ή και στα δύο. Ως αποτέλεσμα, εννέα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και οκτώ οχήματα και πάνω από 120 δέντρα, κυρίως ελιές, υπέστησαν ζημιές. Την ίδια περίοδο, ένας Ισραηλινός άποικος τραυματίστηκε ενώ οδηγούσε στην επαρχία της Ραμάλα, λόγω ρίψεων πετρών που πιστεύεται ότι έγιναν από Παλαιστίνιους. Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές επιθέσεις εποίκων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς:

Στις 22 Ιανουαρίου, ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν πέντε Παλαιστίνιους ενώ έβοσκαν τα πρόβατά τους σε γη που ανήκε σε κατοίκους της κοινότητας Qawawis, στην επαρχία της Χεβρώνας. Αφού εισέβαλαν στην κοινότητα και πέταξαν πέτρες στα σπίτια, Ισραηλινοί έποικοι συμμετείχαν σε συμπλοκές με Παλαιστίνιους και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και ράβδους σιδήρου. Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στη συνέχεια στο σημείο και διέλυσαν τους εποίκους.

Στις 26 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο στο σπίτι του στην κτηνοτροφική κοινότητα 'Ein al Hilwa – Um al Jmal, στο Tubas στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη. Σύμφωνα με τον τραυματία, μασκοφόροι Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο σπίτι του και του επιτέθηκαν σωματικά με ρόπαλα. Παλαιστίνιοι της κοινότητας κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Στις 27 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί άποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονταν από φυλάκια κοντά στην κοινότητα Βεδουίνων Ras 'Ein al 'Auja, στο κυβερνείο της Ιεριχούς, εισέβαλαν στην κοινότητα και βοσκούσαν τα ζώα τους ανάμεσα σε σπίτια. Σύμφωνα με τους κατοίκους, Ισραηλινοί έποικοι κάνουν επιδρομές στην κοινότητά τους καθημερινά, συχνά για εκτεταμένες ώρες, όπου οι έποικοι προσπαθούν να αναμείξουν τα ζώα τους με αυτά που ανήκουν σε οικογένειες της κοινότητας και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία. Επιπλέον, οι άποικοι παρενοχλούν τακτικά τους Παλαιστίνιους στην πηγή νερού της κοινότητας, φέρεται να τους κυνηγούν με οχήματα και να απειλούν να εμβολίσουν όποιον πλησιάζει την πηγή.

Κατά την περίοδο αναφοράς, το OCHA τεκμηρίωσε την κατεδάφιση εννέα παλαιστινιακών κατασκευών στη Δυτική Όχθη λόγω της έλλειψης οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το Ισραήλ, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν. Αυτές περιελάμβαναν τέσσερις κατασκευές που κατεδαφίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και πέντε στην Περιοχή Γ, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Πάνω από 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών, επηρεάστηκαν κατά τα άλλα. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια τετραμελής οικογένεια, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, εκτοπίστηκε αφού αναγκάστηκε να κατεδαφίσει την κατοικία της από τις ισραηλινές αρχές. Στο Furush Beit Dajan, στην επαρχία Nablus, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν μία κατοικία και τέσσερις άλλες κατασκευές, εκτοπίζοντας δύο οικογένειες επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ εξέδωσε 32 εντολές διακοπής εργασίας σε όλα τα σπίτια και άλλες δομές στο χωριό Khallet an Nu'man, στην επαρχία της Βηθλεέμ. Το χωριό βρίσκεται εντός των ορίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που ορίζει το Ισραήλ, αλλά οι κάτοικοί του συνέχισαν να έχουν ταυτότητες στη Δυτική Όχθη και δεν μπόρεσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, η κατασκευή του Φράγματος έχει διαχωρίσει φυσικά το χωριό από τα κέντρα εξυπηρέτησης σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης, στα οποία οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση μόνο μέσω του σημείου ελέγχου Mazmouriya. Οι παραγγελίες αφορούν 42 σπίτια, όπου διαμένουν οι 150 κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με το συμβούλιο του χωριού, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία κατασκευαστική δραστηριότητα στο χωριό από την ανέγερση του Φράγματος και δεν μπορούν να μεταφέρουν οικοδομικά υλικά από τη Δυτική Όχθη του Φράγματος μέσω του σημείου ελέγχου.

Εξελίξεις στην Τζενίν

Στις 21 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιχείρηση στη Τζενίν με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων, πυροβολισμών ελικοπτέρων και αεροπορικών επιδρομών. Η συνεχιζόμενη επιχείρηση στην πόλη Τζενίν και τον προσφυγικό καταυλισμό της είχε ως αποτέλεσμα 17 θανάτους, εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών και υποδομών και αναγκαστικό εκτοπισμό. Η επιχείρηση επεκτάθηκε σε κοντινά χωριά και πόλεις και, από τις 27 Ιανουαρίου, επεκτάθηκε στην πόλη Τουλκάρμ και τους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς της. Ο δήμος Τζενίν αναφέρει ότι σχεδόν τρία χιλιόμετρα δρόμων μέσα και κοντά στον καταυλισμό έχουν επίσης κατεδαφιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στο νοσοκομείο Τζενίν, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν τους τελευταίους δύο μήνες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών και υποδομών. Περίπου 150 -180 σπίτια στον καταυλισμό Τζενίν έχουν υποστεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 120 σπιτιών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης από τις ισραηλινές δυνάμεις και 50 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των παλαιστινιακών δυνάμεων. Επιπλέον, η πρόσβαση στον καταυλισμό Τζενίν έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από τις παλαιστινιακές όσο και από τις ισραηλινές δυνάμεις, επιδεινώνοντας τις ανθρωπιστικές συνθήκες. Η UNRWA αναγκάστηκε να αναστείλει τα σχολεία και τις υπηρεσίες υγείας. Παρομοίως, οι προσπάθειες συλλογής και διαχείρισης στερεών απορριμμάτων έχουν ανασταλεί, οδηγώντας σε συσσώρευση απορριμμάτων και επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την UNRWA , σχεδόν όλοι οι 20.000 κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερες από 3.200 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί, εκτιμά η UNRWA, συμπεριλαμβανομένων 2.000 οικογενειών που εκτοπίστηκαν στην πόλη Τζενίν και στα γύρω χωριά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των παλαιστινιακών δυνάμεων που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου. Σχεδόν 2.600 οικογένειες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πόλη Τζενίν, με τις υπόλοιπες οικογένειες να είναι διάσπαρτες σε 17 χωριά και πόλεις της επαρχίας, μένοντας κυρίως σε συγγενείς ή νοικιάζοντας προσωρινά καταλύματα. Τουλάχιστον 100 οικογένειες έχουν καταφύγει σε κτίρια που ανήκουν σε φιλανθρωπικά και άλλα τοπικά ιδρύματα στην πόλη Τζενίν.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2024, η επαρχία Τζενίν ήταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τον εκτοπισμό στη Δυτική Όχθη, καταγράφοντας τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ατόμων που εκτοπίστηκαν (1.500 άτομα). Η επαρχία Τουλκάρμ γνώρισε το υψηλότερο επίπεδο εκτοπισμού, με περίπου 2.050 Παλαιστίνιους να εκτοπίστηκαν λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σπιτιών που προκλήθηκαν από τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 3.600 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 1.400 παιδιά, εκτοπίστηκαν σε όλη τη Δυτική Όχθη λόγω κατεδαφίσεων σπιτιών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, αυτές οι επιχειρήσεις έχουν γίνει η κύρια αιτία εκτοπισμού στη Δυτική Όχθη, αντιπροσωπεύοντας το 42 τοις εκατό του συνόλου του εκτοπισμού που τεκμηριώνεται από το OCHA μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα δύο χρόνια πριν (Ιανουάριος 2021 έως Δεκέμβριος 2022), όταν ο εκτοπισμός κατά τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων αντιπροσώπευε λιγότερο από το δύο τοις εκατό του συνολικού εκτοπισμού.

Περιορισμοί πρόσβασης και κίνησης

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τους περιορισμούς πρόσβασης στη Δυτική Όχθη, εμποδίζοντας την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε βασικές υπηρεσίες και χώρους εργασίας. Οι περιορισμοί συνεπάγονται παρατεταμένες καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου, την εγκατάσταση τουλάχιστον 12 νέων πυλών στις εισόδους πόλεων και χωριών καθώς και την τοποθέτηση νέων οδοφραγμάτων και χωματουργικών περιοχών σε δευτερεύουσες διαδρομές πρόσβασης. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου, η OHCHR είπε ότι «οι ασφυκτικοί περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη…[έχουν] ουσιαστικά διαλύσει τις κοινότητες και σε μεγάλο βαθμό παραλύει την καθημερινή ζωή». Ακολουθούν βασικά παραδείγματα εξελίξεων που έχουν επιδεινώσει τη μετακίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη:

Στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή H2 της πόλης της Χεβρώνας, οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν το σημείο ελέγχου As Salaymeh (Checkpoint 160) για πέντε ημέρες, περιορίζοντας την πρόσβαση για περίπου 2.500 Παλαιστίνιους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν μεγαλύτερη παράκαμψη για να φτάσουν στα σπίτια τους.

Στην επαρχία Ιεριχούς, τρεις οδικές πύλες εγκαταστάθηκαν και έκλεισαν στην πόλη Al 'Auja, καθώς και στις κοινότητες Βεδουίνων Ras Ein al 'Auja και An Nuwei'ma Al Fauqa, διακόπτοντας την πρόσβαση σε κεντρικούς δρόμους και μια πηγή νερού.

Στο κυβερνείο της Ιερουσαλήμ, στις 22 και 25 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν επανειλημμένα τα σημεία ελέγχου Qalandiya και Jaba', δύο μεγάλα σημεία ελέγχου που συνδέουν την κεντρική Δυτική Όχθη τόσο με την Ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και με τη νότια Δυτική Όχθη. Αυτά τα κλεισίματα διέκοψαν σοβαρά τη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, με ορισμένους να έχουν αποκλειστεί για ώρες πριν καταφέρουν να περάσουν.

Στην επαρχία Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τέσσερις δευτερεύουσες διαδρομές στο χωριό Zawata και τρεις στο χωριό Deir Sharaf με χωματόδρομους. Δύο οδικές πύλες εγκαταστάθηκαν επίσης στη βόρεια είσοδο της Awarta, περιορίζοντας σημαντικά την κίνηση προς το Jenin και το Tulkarm.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live