الأربعاء, تشرين2 27, 2024

Αίγυπτος - Tο έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη χώρα

Αίγυπτος - Tο έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη χώρα

Tο έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη χώρα δίνει έμφαση στη θεσμική υποστήριξη στην κοινωνική προστασία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

32,5% ζουν κάτω από το όριο της εισοδηματικής φτώχειας
8% ατόμων ήταν άνεργοι μεταξύ Οκτ. 2019 – Δεκ. 2019
99,8 εκατ πληθυσμός

Tο έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη χώρα

Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό 99,8 εκατομμυρίων, η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη χώρα στη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, και ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το όραμα της Αιγύπτου 2030, έναν οδικό χάρτη δέκα πυλώνων για την επίτευξη της ατζέντας 2030, που ξεκίνησε το 2016, η χώρα έχει μεταμορφώσει τον σχεδιασμό, την παράδοση και το πεδίο εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και του Εθνικού Προγράμματος Σχολικής Σίτισης για την καλύτερη υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων .

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν σε ένα βελτιωμένο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο έφτασε το 5,6 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2019 – σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με 4,2 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, η Αίγυπτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από μακροχρόνιες αναπτυξιακές προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η επισιτιστική ανασφάλεια, υποσιτισμός, χωρικές και κοινωνικές ανισότητες, ανισότητα λόγω
φύλου καθώς και κλιματικά σοκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας 2019, η Αίγυπτος υποφέρει από ένα μέτριο επίπεδο πείνας, καταλαμβάνοντας την 61η από τις 117 χώρες, σε σύγκριση με 61 από τις 119 χώρες το 2018. Η οικονομική προσιτότητα, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων παραμένουν προκλήσεις καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να βασίζεται στις παγκόσμιες αγορές για περισσότερα από τα μισά βασικά του. Ο υποσιτισμός είναι μια άλλη αυξανόμενη
ανησυχία για τη δημόσια υγεία, με 21,4 τοις εκατό ποσοστό καθυστέρησης, 16 τοις εκατό ποσοστό υπέρβαρου ή/και παχυσαρκίας και 5,5 τοις εκατό λιποβαρών παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση (2014-2030), η Κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει πλήρη κάλυψη μέσω του Εθνικού Προγράμματος Σχολικής Σίτισης και να αυξήσει τη θρεπτική αξία των σχολικών γευμάτων ώστε να καλύψει το 50% των διατροφικών αναγκών των μαθητών. Επιπλέον, με αυξανόμενη επίγνωση της ανάγκης προώθησης της ισότητας των φύλων, το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γυναίκες
ξεκίνησε την Εθνική Στρατηγική για την Ενδυνάμωση των Γυναικών 2030, αντιμετωπίζοντας βασικές υποκείμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και της χαμηλής οικονομικής συμμετοχής των γυναικών.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων της Αιγύπτου, το έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη χώρα δίνει έμφαση στη θεσμική υποστήριξη στην κοινωνική προστασία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.καινοτομία στην ανάπτυξη· μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή· και μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας για συνεργασία Νότου-Νότου και τριγωνική. Με συνολικά 258.433 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είναι εγγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Αίγυπτο από τον Φεβρουάριο του 2020, το WFP εφαρμόζει την «Μια πολιτική για τους πρόσφυγες» για να βοηθήσει τους περισσότερους επισιτιστικά ανασφαλείς πρόσφυγες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19, το WFP υποστηρίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής. δημιουργία ανθεκτικότητας για βελτιωμένα μέσα διαβίωσης, απασχολησιμότητα και ανάκαμψη από οικονομικούς κλυδωνισμούς· και ενίσχυση των εθνικών θεσμικών ικανοτήτων για τη βελτίωση της στόχευσης των πληθυσμών σε κίνδυνο.
Το WFP συνεργάζεται με την κυβέρνηση και συνεργάζεται στενά με υπηρεσίες του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εταίρους του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΗΕ

• Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, συνολικά 304.524 κρούσματα COVID-19 και 17.331 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην Αίγυπτο (Worldometer Αίγυπτος).
• ΠΕΠ και Υπουργείο Παιδείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης συνέχισε να παρέχει βοήθεια σε περίπου 27.000 οικογένειες κοινοτικά παιδιά σχολείων σε 5 επαρχίες με μετρητά βοήθεια (11 USD ανά παιδί) με δυνατότητα εξαργύρωσης στο τοπικό λιανικό εμπόριο και τα καταστήματα. Η βοήθεια αποσκοπεί στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας των ευάλωτες οικογένειες που επηρεάζονται αρνητικά από την πανδημία.
• Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης (MOSS) και την Τοπική Ανάπτυξη, το WFP παρείχε εκπαίδευση του εκπαιδευτές (TOT) για τη διαχείριση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τον δανεισμό, το ψηφιακό μάρκετινγκ σε περίπου 40 τοπικούς αξιωματούχους και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση σε περισσότερους από 2.200 εκπαιδευόμενους από χωριά στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Αξιοπρεπής Ζωή» (στη Minya, Assiut
και Λούξορ). Σε συνεργασία με το Κυβερνείο Matrouh, Διεύθυνση Γεωργίας και Ένωση Αγροτικών Συμβουλίων, το TOT παραδόθηκε επίσης σε πάνω από 20 αξιωματούχους που είναι πολλαπλασθιαστες της κατάρτισης σε επίπεδο χωριού, προάγοντας τις γυναίκες στην οικονομική ένταξη και φτάνοντας μέχρι στιγμής τις 40 γυναίκες.
• Για την οικονομική ενδυνάμωση των ευάλωτων γυναικών, το WFP iσε συνεργασία με MOSS και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρείχαν σε 240 γυναίκες ανανεούμενα μικροδάνεια για την έναρξη ή την επέκταση της δημιουργίας εισοδήματος δραστηριότητες συνολικής αξίας 108.200 USD σε 5
περιοχες . Επιπλέον, να συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής ικανότητας, το WFP εκπαιδευσε υπαλλήλους του «Takaful (αλληλεγγύη)Τοπικος Σύλλογος» στη Minya σχετικά με τις διαδικασίες δανεισμού και τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών και λογιστικών συστημάτων.
• Το WFP παρείχε επισιτιστική βοήθεια μέσω μετρητών (25 USD το καθένα) σε περίπου 100.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες από διαφορετικά
εθνικότητες για να εξασφαλίσουν τις βασικές τους επισιτιστικές ανάγκες.

• Ως μέρος του προγράμματος «First 1.000 Days», το WFP ΣΕ Η συνεργασία με τη MOSS παρείχε ανανέωση μετρητών (13 USD ανά γυναίκα) σε περίπου 23.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες εγγεγραμμένο στο εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, «Takaful and Karama» (Αλληλεγγύη και Αξιοπρέπεια).


ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live