الأربعاء, تشرين2 27, 2024

[VID] Ψήφισε και εσύ στην εκστρατεία απαγόρευσης του εμπορίου πτερύγιων καρχαρία στην Ε.Ε.

[VID] Ψήφισε και εσύ στην εκστρατεία απαγόρευσης του εμπορίου πτερύγιων καρχαρία στην Ε.Ε.

Μόνο στη Μεσόγειο ζουν περίπου 47 είδη καρχαριών, πολλά από τα οποία συναντώνται πολύ σπάνια καθώς προτιμούν τα απομακρυσμένα βάθη της θάλασσας από τις πολυσύχναστες ακτές.

Κάθε χρόνο σκοτώνονται παγκοσμίως από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες (7.000-30.000 καρχαρίες κάθε ώρα!), ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι καρχαρίες θηρεύονται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους, η μεγαλύτερη όμως απειλή τους είναι η αφαίρεση των πτερυγίων τους η οποία γίνεται με ανήθικες και αποκρουστικές πρακτικές αφού το πτερύγιο ακρωτηριάζεται και το ζώο ρίχνεται πίσω στον ωκεανό, πολύ συχνά ζωντανό, όπου πεθαίνει από ασφυξία καθώς δεν μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος.

Η Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους «παίκτες» στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία παγκοσμίως, τόσο με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές, όσο και σαν εμπορικός κόμβος των πτερυγίων, εξάγοντας 3.500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία.

Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό
Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ευκαιρία για αλλαγή
Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών «Stop Finning-Stop the Trade», έχει σκοπό να συλλέξει έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ένα εκατομμύριο ψήφους. Εάν αυτό επιτευχθεί, το αίτημα θα συζητηθεί στα όργανα της Ε.Ε. με ζητούμενο το πώς θα μπει ένα τέλος στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπολείπονται ακόμα δέκα ημέρες για τη λήξη της συγκέντρωσης ψήφων στο https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Sea Shepherd: Η Οργάνωση-Συντονιστής της Πρωτοβουλίας στην Ελλάδα
Οι «Ποιμένες της Θάλασσας» (Sea Shepherd Conservation Society – SSCS), είναι διεθνής, μη κερδοσκοπικός, θαλάσσιος οργανισμός, συντήρησης της άγριας φύσης, με αποστολή τη διατήρηση και προστασία των ωκεανών από τη περιβαλλοντική καταστροφή και την παράνομη εκμετάλλευση.

Ο στόλος της Sea Shepherd, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 12 σκάφη και αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αποστολών της οργάνωσης παγκοσμίως, από την Ανταρκτική ως την Αφρική. Το 2019 αναγνωρίστηκε επίσημα ως «Ποιμένες της Θάλασσας Ελλάδας».

Θάρρος, πάθος και άμεση δράση στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι Sea Shepherdess είναι παγκόσμιος περιβαλλοντολογικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός άμεσης δράσης με σκοπό την προστασία των ωκεανών. Αποστολή του είναι να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη από την παράνομη αλιεία, την εκμετάλλευση και την καταστροφή.

Οι ωκεανοί ενεργούν ως «πνεύμονες», αποτελούν ζωτικό μέρος του οικοσυστήματος του πλανήτη μας, και είναι το σπίτι εκατομμυρίων ειδών ζωής. Στους ωκεανούς κατοικούν από τα μικρότερα έως και τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη μας. Δυστυχώς οι ωκεανοί μας και οι θαλάσσιοι οργανισμοί τους πεθαίνουν από την υπεραλίευση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι λαθροθήρες λεηλατούν τα θαλάσσια καταφύγια αδειάζοντας τους ωκεανούς από ζωή χωρίς να τιμωρούνται αφού η παράνομη, λαθραία και αδήλωτη αλιεία δεν ελέγχεται στην ανοικτή θάλασσα γιατί γίνεται μακριά από τα «μάτια» των διεθνών αρχών και του δημόσιου ελέγχου. Οι διεθνείς νόμοι και συμφωνίες για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής και των θαλάσσιων βιότοπων είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, ανεπαρκών οικονομικών πόρων και θολών διακρατικών ορίων δικαιοδοσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το απαραίτητο κενό για τη δράση των λαθροθήρων. Οι Sea Shepherdess ενεργούν εκεί όπου η επιβολή του νόμου είναι δύσκολη, καλύπτοντας αυτό το κενό.

Από το 1977, οι Sea Shepherdess με καινοτόμες άμεσες δράσεις αντιμετωπίζουν την παράνομη δραστηριότητα στα θαλάσσια καταφύγια στην ανοικτή θάλασσα αλλά και σε διεθνείς και εθνικά χωρικά ύδατα.

Οι παθιασμένοι εθελοντές του Οργανισμού συμμετέχουν στις εκστρατείες που πραγματικά κάνουν την διαφορά, μέσα από τα πλοία αλλά και μέσα από τις δράσεις άμεσης παρέμβασης. Μπορείτε να τους δείτε ως τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο “πειρατικό” στόλο στον πλανήτη, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία των ωκεανών.

Με τα χρόνια, πολλά σκάφη έχουν υπηρετήσει στον στόλο των Sea Shepherdess για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής, με εκστρατείες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο στόλος περιλαμβάνει δώδεκα πλοία αλλά και αρκετά μικρότερα περιπολικά και ερευνητικά σκάφη που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκστρατείες σε όλο τον κόσμο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των ωκεανών.

Μέσω των εκστρατειών τους οι Sea Shepherdess έχουν υπερασπιστεί φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες, πιγκουίνους, χελώνες, ψάρια, κριλ και υδρόβια πτηνά, από τη λαθροθηρία, τη μη βιώσιμη αλιεία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την αιχμαλωσία για σκοπούς εκμετάλλευσης. Από το 1977 έχουν ξεκινήσει πάνω από 150 εκστρατείες σε όλο τον πλανήτη.

Όποτε μπορούν, συνεργάζονται στενά με τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές. Η δράση τους εκτείνεται μεταξύ άλλων από το αδιάκοπο κυνήγι περιβόητων σκαφών λαθροθηρίας που καταζητούνται από την INTERPOL, έως τη συνεργασία με κράτη για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στα εγχώρια ύδατά τους. Αλλά και όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος πρόθυμος να μπει μπροστά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σηκώνουν τη σημαία τους και πλέουν σε αχαρτογράφητα ύδατα για να υπερασπιστούν, να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ζωή των ωκεανών.

Οι Sea Shepherdess Greece αναγνωρίστηκαν επίσημα από τους Sea Shepherdess Global το 2019.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Επίσημος ιστότοπος Sea Shepherd: https://www.seashepherdglobal.org/

Facebook/Instagram Sea Shepherd Greece:

https://www.facebook.com/SeaShepherdGreece

https://www.instagram.com/sea_shepherd_greece_official/ 

Πηγή: https://inkomotini.news

Listen Live