الأربعاء, نيسان 16, 2025

TEHRAN TIMES..Γαλήνη ή κόλαση: Το σταυροδρόμι που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

TEHRAN TIMES..Γαλήνη ή κόλαση: Το σταυροδρόμι που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Soheila Zarfam

Η Τεχεράνη τονίζει την ετοιμότητα για διπλωματική δέσμευση επί ίσοις όροις, αφήνοντας την επιλογή στις ΗΠΑ

ΤΕΧΡΑΝΗ – Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται στη Δυτική Ασία εν μέσω αμερικανικών στρατιωτικών αναπτύξεων και επιθετικής ρητορικής, το Ιράν έχει καταστήσει τη θέση του αναμφισβήτητα σαφή: παραμένει ανοιχτό στη διπλωματία – αλλά όχι στον εκφοβισμό.

Από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς μέχρι κορυφαίους διπλωμάτες, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές: οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά μόνο έμμεσα, και ποτέ υπό απειλή ή εξαναγκασμό.

Κεντρικό στοιχείο στο μήνυμα του Ιράν είναι η απόρριψη των επαναλαμβανόμενων ιστορικών λαθών. Οι ιρανικές αρχές προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν διάλογο, αλλά υποταγή - ένα αποτέλεσμα που το Ιράν απορρίπτει εντελώς.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Khaneh Mellat την Κυριακή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi τόνισε την ετοιμότητα της Τεχεράνης για διπλωματική δέσμευση —αν και με πολύ συγκεκριμένους όρους.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις και ότι η Τεχεράνη δεν θα εξετάσει καταστάσεις παρόμοιες με της Λιβύης. Σημείωσε ότι η ιδέα να αφοπλιστεί το Ιράν από μόνο του ήταν κάτι που η Δύση μπορούσε «μόνο να ονειρευτεί».

Η περίπτωση της Λιβύης είναι σημαντική στην ιρανική νοοτροπία. Λειτουργεί ως σαφής υπενθύμιση των συνεπειών όταν μια χώρα παραιτείται από τις προστασίες της για αβέβαιες διαβεβαιώσεις. Για το Ιράν, η αποτροπή δεν αποτελεί απειλή - είναι ασφάλιση έναντι του εξαναγκασμού.

Την Κυριακή, ο Υποστράτηγος Mohammad Bagheri, Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα εξαπέλυε μια απάντηση που θα ήταν «ταχεία, συντριπτική και μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, παρά τους κροταλισμούς, το Ιράν συνεχίζει να αναζητά έναν δρόμο προς την ειρηνική συνύπαρξη. Ο στρατηγός Μπαγκερί αποκάλυψε ότι η επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία πρότεινε συνομιλίες, ήταν γεμάτη καλυμμένες απειλές.

Η απάντηση του Ηγέτη, όπως δήλωσε ο στρατηγός Bagheri, ήταν αποφασιστική και βάσιμη: το Ιράν δεν θα ξεκινούσε εχθροπραξίες, θα επιδίωκε ειρηνική πυρηνική ενέργεια και δεδομένης της απρόβλεπτης κατάστασης της Αμερικής, θα απέφυγε από άμεσες διαπραγματεύσεις - αν και η έμμεση διπλωματία παρέμενε μια πιθανότητα.

Στο επίκεντρο των δυτικών ανησυχιών βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι κατηγορίες συνεχίζουν να πέφτουν, αλλά ακόμη και ο Ραφαέλ Γκρόσι, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), έχει αναγνωρίσει ότι, ενώ το Ιράν διαθέτει μάλλον υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, δεν το έχει οπλίσει. Επιβεβαίωσε περαιτέρω σε μια συνέντευξη του Σαββάτου σε μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ότι το Ιράν δεν διαθέτει τα απαραίτητα συστήματα για οπλισμό, ενισχύοντας την πάγια δήλωση της Τεχεράνης ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες είναι καθαρά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η εμπρηστική γλώσσα από άτομα όπως ο Τραμπ -ο οποίος προειδοποίησε προηγουμένως ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει βομβαρδισμούς εάν αποτύχει να συμφωνήσει σε μια συμφωνία- έχει εντείνει την ιρανική καχυποψία. Η Τεχεράνη κατήγγειλε γρήγορα τη δήλωση ως παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ρητορική κλιμακώνει την περιφερειακή αστάθεια.

Ο Αλί Λαριτζάνι, ανώτερος Ιρανός πολιτικός και πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ενώ το Ιράν διαθέτει την τεχνική ικανότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, απέφυγε λόγω δεσμευτικού θρησκευτικού διατάγματος που εξέδωσε ο Ηγέτης, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, που απαγορεύει την παραγωγή τους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, το κύμα της κοινής γνώμης θα μπορούσε να αλλάξει αποφασιστικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είπε, η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να αναγκαστεί -από εσωτερική πίεση- να επιδιώξει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τη συνθηκολόγηση ή τον έλεγχο - επιδιώκει την αναγνώριση. Είναι έτοιμη να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο, αλλά σε ισότιμη βάση. Διπλωματία, σίγουρα — αλλά ποτέ σε βάρος της κυριαρχίας.

Όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Araghchi, "Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στις δικές του αξιολογήσεις και ερμηνείες."

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live