السبت, تشرين2 23, 2024

OHE: Ένας χρόνος αφάνταστης ταλαιπωρίας από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

OHE: Ένας χρόνος αφάνταστης ταλαιπωρίας από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Screenshot 20241008 125156 Word

Μια οικογένεια περνάει μέσα από ερείπια στο Khan Younis μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Εκτεταμένες καταστροφές και υπολείμματα εκρηκτικών παραμένουν, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους. Ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη. Απρίλιος 2024. Φωτογραφία: OCHA/Themba Linden

Νέα Υόρκη/Γενεύη, 7 Οκτωβρίου 2024 — Ήταν ένα έτος ασύλληπτων δεινών, δήλωσε σήμερα η OCHA καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες της Παλαιστίνης εξαπέλυσαν την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ – ένα φρικτό γεγονός που προμήνυε την καταστροφή που επήλθε από την ισραηλινή απάντηση.

Ο απολογισμός είναι συγκλονιστικός:
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων παιδιά, και σχεδόν 5.500 έχουν τραυματιστεί.

Δεκάδες όμηροι παραμένουν στη Γάζα, φέρεται να έχουν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, εκτίθενται σε εχθροπραξίες και δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια ή επισκέψεις από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ολόκληρες ισραηλινές κοινότητες έχουν εκτοπιστεί, ζουν υπό τη συνεχή απειλή της αδιάκριτης εκτόξευσης ρουκετών.

Στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναστατωθεί από τον αντίκτυπο ενός 17χρονου αποκλεισμού από αέρα, θάλασσα και ξηρά και από επαναλαμβανόμενους κύκλους εχθροπραξιών, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε μια καταστροφή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 41.600 Παλαιστίνιοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά και 96.600 τραυματίστηκαν. Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί, πολλοί από αυτούς πολλές φορές, χωρίς ασφαλές μέρος για να πάει.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται αυθαίρετα, φέρονται να υποβάλλονται σε βασανιστήρια και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση και χωρίς πληροφορίες για το πού βρίσκονται.

Οι άμαχοι αντιμετωπίζουν ακραίες στερήσεις, με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, ηλεκτρισμό ή ανθρωπιστική βοήθεια. Τα παιδιά έχουν χάσει ένα ολόκληρο έτος εκπαίδευσης. Σχολεία που στεγάζουν οικογένειες εκτοπισμένων έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και νοσοκομεία έχουν δεχθεί συστηματικές επιθέσεις, ενώ οι νηοπομπές βοήθειας μπλοκάρονται συνεχώς, ακόμη και πυροβολισμοί.

Στη Δυτική Όχθη, η χρήση θανατηφόρας βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις, μαζί με την αχαλίνωτη βία εποίκων και τις κατεδαφίσεις σπιτιών, έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση των θανάτων, εκτεταμένες καταστροφές και αναγκαστικό εκτοπισμό.

«Καμία στατιστική ή λέξη δεν μπορεί να αποκαλύψει πλήρως την έκταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής καταστροφής που έχει συμβεί», δήλωσε η Τζόις Μσούγια, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονίστρια Έκτακτης Βοήθειας. «Αλλά ξέρουμε τι πρέπει να συμβεί: Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να τους φέρουμε με ανθρωπιά. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες. Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται και να διευκολύνεται η εργασία τους. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για τυχόν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και η επίθεση στη Γάζα πρέπει να σταματήσει».

Τον περασμένο χρόνο το Ισραήλ εμποδίζει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς και εντός της Γάζας, ακρωτηριάζοντας τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας. Ως αποτέλεσμα, ένας εξασθενημένος πληθυσμός αφήνεται να πολεμήσει τις ασθένειες, την πείνα και τον θάνατο.

Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η συντριπτική πλειονότητα από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), έχουν σκοτωθεί στη Γάζα – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη κρίση, καθιστώντας τη Γάζα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια .

Παρά τους τεράστιους κινδύνους – συμπεριλαμβανομένης της βίας, της λεηλασίας των προμηθειών και των προκλήσεων πρόσβασης – οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια όταν και όπου μπορούν. Περισσότερα από 560.000 παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της πολιομυελίτιδας κατά την πρώτη φάση μιας εκστρατείας εμβολιασμού έκτακτης ανάγκης – ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι εργαζόμενοι στην αρωγή μπορούν να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη. Όμως τέτοια παραδείγματα είναι λίγα.

«Έχουν περάσει 12 μήνες αδυσώπητης τραγωδίας – αυτό πρέπει να τελειώσει», είπε ο Msuya. «Τα κράτη μέλη πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης. Πρέπει επίσης να εργαστούν για να τερματιστεί η ατιμωρησία. Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια διαρκής ειρήνη έχουν καθυστερήσει πολύ».

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ OCHA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live