الأربعاء, تشرين2 27, 2024

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ(OCHA) και η παρέμβαση του στην ΓΑΖΑ και τη Δυτική Οχθη

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ(OCHA) και η παρέμβαση του στην ΓΑΖΑ και τη Δυτική Οχθη

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ

Μια σύντομη ιστορία του OCHA

1991
Η Γενική Συνέλευση υιοθετεί το ψήφισμα 46/182 του ΟΗΕ , το οποίο καλεί για ισχυρότερη ηγεσία ως απάντηση στις ανθρωπιστικές κρίσεις. Το ψήφισμα καθορίζει τον ρόλο του Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας (ERC), ενός παγκόσμιου πρωταθλητή για τα άτομα που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και του κύριου συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θεσπίζει επίσης τη Μόνιμη Διυπηρεσιακή Επιτροπή (IASC), την Ενοποιημένη Διαδικασία Προσφυγών και το Κεντρικό Περιστρεφόμενο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης ως βασικούς
συντονιστικούς μηχανισμούς και εργαλεία του ERC. 

1992
Το Τμήμα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (DHA) ιδρύεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στο ERC ανατίθεται το καθεστώς του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, με γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη να παρέχουν θεσμική υποστήριξη.

1998
Ως μέρος του προγράμματος μεταρρύθμισης του Γενικού Γραμματέα, το DHA γίνεται το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Η εντολή του επεκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, την ανάπτυξη πολιτικής και την ανθρωπιστική υπεράσπιση. Το OCHA ασκεί τη συντονιστική του λειτουργία κυρίως μέσω του IASC, του οποίου προεδρεύει το ERC. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται όλοι οι ανθρωπιστικοί εταίροι και λειτουργεί για να διασφαλίζει τη λήψη αποφάσεων μεταξύ των υπηρεσιών για τις απαντήσεις σε περίπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στρατηγικό Σχέδιο του OCHA 2023-2026
Το Στρατηγικό Σχέδιο OCHA 2023-2026 παρουσιάζει το όραμα, τους στόχους και τους στρατηγικούς μας στόχους. Εξηγεί πώς
σχεδιάζουμε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Το σχέδιο περιγράφει έξι μετασχηματιστικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτού του ταχέως μεταβαλλόμενου τοπίου:
 Μια συνεκτική ανθρωπιστική απόκριση με επίκεντρο τον άνθρωπο, συγκεκριμένο πλαίσιο, συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της κοινότητας και προωθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα προστασίας
 Συστηματική και προβλέψιμη ηγεσία στην πρόσβαση
 Ανθεκτικές λύσεις σε παρατεταμένη εσωτερική μετατόπιση
 Ανθρωπιστική απάντηση που είναι περιεκτική και δεν αφήνει κανέναν πίσω
 Καταλυτική ανθρωπιστική χρηματοδότηση που έχει αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων
 Στρατηγική ανάλυση κινδύνων και τάσεων για προσαρμογή σε ένα εξελισσόμενο τοπίο

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γαζα και τη Δυτική Οχθη

Η Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη προστασία και πολιτική κρίση που χαρακτηρίζεται από περισσότερα από 56 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, 16 χρόνια αποκλεισμού της Γάζας, εσωτερικές παλαιστινιακές διαιρέσεις, έλλειψη προσκόλλησης στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαναλαμβανόμενες κλιμακώσεις των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Ο τελευταίος γύρος εχθροπραξιών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 είναι σε εξέλιξη
και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα καταστροφής και βασάνων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων θυμάτων Παλαιστινίων, εκατοντάδων ισραηλινών απωλειών και πάνω από 240 ομήρων από το Ισραήλ. Το ενενήντα τοις εκατό του σημερινού πληθυσμού της Γάζας των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εκτοπιστεί, χωρίς πρόσβαση σε επαρκή στέγαση, τροφή, ιατρικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές, καθαρό νερό, εκπαίδευση και μέσα διαβίωσης. 

Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι στην περιοχή C, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την περιοχή H2 της πόλης της Χεβρώνας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον καταναγκασμού λόγω μιας σειράς μακροχρόνιων ισραηλινών πολιτικών και πρακτικών, οι οποίες έχουν ενταθεί από τον Οκτώβριο του 2023. Εφαρμόστηκε το περιοριστικό και μεροληπτικό καθεστώς σχεδιασμού στην Περιοχή Γ και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες στέγασης, βιοπορισμού και υπηρεσιών. Άλλες συνιστώσες του περιβάλλοντος καταναγκασμού που συνεχίζει να ανησυχεί είναι η υπερβολική χρήση βίας, οι κατεδαφίσεις, οι εξώσεις, η επέκταση των οικισμών και η βία που σχετίζεται με τους εποίκους. Σε συνδυασμό, προκαλούν ανασφάλεια, στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών
αναγκών μεταξύ των Παλαιστινίων. 

Η ανθρωπιστική κοινότητα εργάζεται ακούραστα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πληγέντων Παλαιστινίων σε όλη την Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια, για να ανακουφίσει τον πόνο τους και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους.

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πιθανό να παραμείνει τραγική με τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο σε συνδυασμό με τον άνευ προηγουμένου εκτοπισμό αμάχων. Η μεγάλης κλίμακας και διαρκής πολυτομεακή ανθρωπιστική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και την παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα για το υπόλοιπο του 2024.  

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά και πολλοί έχουν ήδη αναγκαστεί να μετακινηθούν πολλές φορές προς αναζήτηση ασφάλειας, με πιθανές επιπλέον μετακινήσεις.

Πολλοί ζουν σε σκηνές ή καταφύγια σε αυτοσχέδιες τοποθεσίες που είναι ακατάλληλες για τις καιρικές συνθήκες, επιδεινώνουν τους κινδύνους προστασίας και δεν παρέχουν επαρκή ιδιωτικότητα ή αξιοπρέπεια. Οι προοπτικές εύρεσης κατάλληλου καταφυγίου εξακολουθούν να στενεύουν καθώς οι ενεργές μάχες συνεχίζονται με τα περισσότερα κτίρια κατοικιών να εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές και οι γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί.  

Από τον Μάιο του 2024, η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα υπολείπεται σημαντικά των κρίσιμων αναγκών περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση εμποδίζει την ικανότητα παροχής ανθρωπιστικής απάντησης στην κλίμακα που απαιτείται. Οι εχθροπραξίες αναμένεται να συνεχιστούν στη Γάζα και αυτές θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Αναμένεται επίσης ότι η βία και οι αναταραχές θα συνεχιστούν στη Δυτική Όχθη καθ'όλη τη διάρκεια του 2024. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Η Έκκληση για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ζητά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις (INGO) και τους εταίρους ΜΚΟ για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών και κρίσιμων αναγκών τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας (Γάζα) και τη Δυτική Όχθη , συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που καλύπτει μια περίοδο 9 μηνών από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Έχει δοθεί προτεραιότητα στην κλιμάκωση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για την παροχή εφοδίων έκτακτης ανάγκης,
συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και εκπαίδευσης. παροχή βοήθειας σε δυσπρόσιτες περιοχές· υποστήριξη υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών· παρέχοντας κρίσιμες παρεμβάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη. 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ OCHA ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Η OCHA ανησυχεί εξαιρετικά για τις αναφορές για έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό θυμάτων στην περιοχή Beit Lahiya του Κυβερνείου της Βόρειας Γάζας , στην οποία δεν έχουν πρόσβαση.

Η OCHA λέει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας και οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακραίες προκλήσεις όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συχνά με τεράστιους κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια.

Από τις αρχές του μήνα, τουλάχιστον 14 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί και άλλοι τραυματίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2023, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 322 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια,
συμπεριλαμβανομένων 315 Παλαιστινίων και επτά αλλοδαπών. Αυτό περιλαμβάνει 237 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, εκ των οποίων 233 ήταν μέλη του προσωπικού της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), 33 προσωπικό και εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης και τουλάχιστον 52 άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις με εθνικούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανώσεις.

Στη Βόρεια Γάζα, ο OCHA λέει ότι οι συνεχείς επιθέσεις και οι περιορισμοί πρόσβασης για τους ανθρωπιστικούς εταίρους  εμποδίζουν σοβαρά την παροχή υπηρεσιών υγείας και κρίσιμων προμηθειών που σώζουν ζωές, όπως καύσιμα και φάρμακα. Μόνο δύο – ή το 10 τοις εκατό – από τα 20 σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας και δύο νοσοκομεία, το Kamal Adwan και το Al Awda, παραμένουν λειτουργικά, αν και εν μέρει, εμποδίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας που σώζουν ζωές.

Οι ομάδες υγείας της UNRWA μετεγκαταστάθηκαν στην πόλη της Γάζας, όπου μόνο ένα ιατρικό σημείο σε ένα μικρό σχολείο
παραμένει λειτουργικό, μετά την καταστροφή των ιατρικών σημείων της υπηρεσίας στη Βόρεια Γάζα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλοι εταίροι έχουν επίσης χάσει την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Βόρειας Γάζας.

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ο Οκτώβριος γνώρισε πολύ περιορισμένη διανομή τροφίμων λόγω σοβαρών ελλείψεων
εφοδιασμού. Από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 80 τοις εκατό του πληθυσμού, δεν έχουν λάβει το μηνιαίο μερίδιο διατροφής τους στη Στριπ, σε σύγκριση με 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους τον Σεπτέμβριο και ένα εκατομμύριο τον Αύγουστο. Οι άνθρωποι έχουν ξεμείνει από τρόπους να αντεπεξέλθουν, τα συστήματα τροφίμων έχουν καταρρεύσει και ο κίνδυνος πείνας παραμένει, καθιστώντας αναγκαία την άμεση, σε μεγάλη κλίμακα, επανέναρξη της ανθρωπιστικής και εμπορικής  ροής στη Λωρίδα.

Εν τω μεταξύ, η OCHA επισκέφτηκε σήμερα μια αυτοσχέδια τοποθεσία εκτοπισμού στο Deir al Balah, όπου φιλοξενούνται
περισσότερες από 2.000 οικογένειες. Πολλές σκηνές στο χώρο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ήλιο και δεν είναι προετοιμασμένες για τον επερχόμενο χειμώνα. Το OCHA αναφέρει κρίσιμη χωρητικότητα έλλειψης νερού, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών και των δοχείων. Οι οικογένειες μοιράστηκαν επίσης την έλλειψη προμηθειών καθαρισμού και βασικών ειδών υγιεινής και την ανάγκη διαχείρισης στερεών απορριμμάτων.

Ο OCHA επαναλαμβάνει ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται είτε μετακινούνται είτε μένουν, και πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται. Αυτό απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Listen Live