الإثنين, تشرين2 25, 2024

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

Γενεύη (ICRC/IFRC) – Τα προειδοποιητικά φώτα αναβοσβήνουν: ένοπλες συγκρούσεις, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, οικονομικές δυσκολίες και πολιτικά εμπόδια οδηγούν σε ένα αυξανόμενο κύμα πείνας σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η δυστυχία για εκατομμύρια θα βαθύνει χωρίς άμεση επείγουσα δράση.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 - Πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε επίπεδο συστημάτων για να ξεφύγουμε από έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην παραγωγή έξυπνων τροφίμων για το κλίμα σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και αξιόπιστους μηχανισμούς για την υποστήριξη δυσπρόσιτων κοινοτήτων που πλήττονται από ελλείψεις τροφίμων και εκτοξευόμενες τιμές. Η Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC) και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσαν ενόψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η διεθνής ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τα παγκόσμια συστήματα προμήθειας τροφίμων καθώς και τις μελλοντικές συγκομιδές σε πολλές χώρες λόγω του αντίκτυπου που έχει στη διαθεσιμότητα λιπασμάτων. Η σημασία περισσότερων αποστολών από την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας που φθάνουν σε ευάλωτους πληθυσμούς στην Ανατολική Αφρική δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Πολύ λίγες αποστολές σιτηρών φτάνουν εκεί που χρειάζονται.

Καθώς τα επείγοντα περιστατικά πείνας γίνονται πρωτοσέλιδα, ο κίνδυνος κόπωσης από την κρίση είναι υψηλός. Ωστόσο, αυτό που είναι μοναδικά τρομακτικό σε αυτή τη στιγμή είναι το εύρος και το βάθος των αναγκών. Περισσότεροι από 140 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια λόγω συγκρούσεων και αστάθειας, ακόμη και όταν η κλιματική αλλαγή και η οικονομική επισφάλεια δείχνουν ότι οι ανάγκες πείνας θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Χρειάζονται τώρα πολιτική βούληση και πόροι. Χωρίς αυτούς, πολλές ζωές θα χαθούν και τα βάσανα θα αντέξουν για χρόνια. Μια απάντηση έκτακτης ανάγκης από μόνη της δεν θα τερματίσει αυτές τις κρίσεις πείνας. Η συντονισμένη δράση και οι μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος.

Ενώ αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες, είναι σημαντικό να τεθούν τα θεμέλια για ανθεκτικότητα. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες —από τις κυβερνήσεις, τους ιδιωτικούς τομείς και τις ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές ομάδες— για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων σχεδίων επισιτιστικής ασφάλειας, βιοπορισμού και ανθεκτικότητας.

Τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την ενίσχυση των συστημάτων διατροφής της βάσης και των κοινοτικών παραγόντων για την επίτευξη βιώσιμης επισιτιστικής και οικονομικής ασφάλειας. Μία από τις προσεγγίσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η προληπτική δράση για την επισιτιστική ασφάλεια, με βάση τις προβλέψεις και την ανάλυση κινδύνου.

Ο Francesco Rocca, πρόεδρος της IFRC , δήλωσε: «Δύο δωδεκάδες χώρες σε όλη την Αφρική παλεύουν με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιων"

Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής βρίσκονται στα νύχια της πείνας εξαιτίας τέτοιων σύνθετων κρίσεων όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19, οι συγκρούσεις – ακόμη και οι ακρίδες της ερήμου. Πίσω από τους εκπληκτικά υψηλούς αριθμούς βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι – άνδρες, γυναίκες και παιδιά που μάχονται καθημερινά με την πείνα σε επίπεδο θανάτου. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2023. Ωστόσο, με την ταχεία δράση, πολλές ζωές μπορούν να σωθούν. Χρειαζόμαστε επείγουσα και μαζική δράση για την κλιμάκωση της σωτήριας βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη βοήθειας, αλλά και για την αποφασιστική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτής της κρίσης μέσω μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων».

Η IFRC και τα μέλη της - η οποία αποτελείται από ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη - παρέχουν βοήθεια σε δυσπρόσιτες κοινότητες. Η βοήθεια περιλαμβάνει τη μεταφορά μετρητών στα χέρια των οικογενειών για την κάλυψη τροφίμων, υγείας και άλλων επειγουσών αναγκών. Στη Νιγηρία, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού επικεντρώνονται σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, των οποίων η διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας για υγιείς γεννήσεις και παιδικές ηλικίες. Στη Μαδαγασκάρη, οι εθελοντές αποκαθιστούν τις πηγές γης και νερού μέσω αντιδιαβρωτικών δραστηριοτήτων, κατασκευής υδάτινων σημείων και εστίασης στην άρδευση εκτός από παραδοσιακούς τρόπους καταπολέμησης της πείνας, όπως η παρακολούθηση της διατροφής.

Ο Peter Maurer, πρόεδρος του ICRC , είπε: «Η σύγκρουση είναι ένας τεράστιος παράγοντας της πείνας. Βλέπουμε τη βία να εμποδίζει τους αγρότες να φυτεύουν και να συγκομίζουν. Βλέπουμε κυρώσεις και αποκλεισμούς που εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων στους πιο ευάλωτους. Επιθυμία μου είναι να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα στον ιστό της ανθρωπιστικής απάντησης, έτσι ώστε οι κοινότητες να υποφέρουν λιγότερο όταν η βία και η κλιματική αλλαγή ανατρέπουν ζωές. Ένας κύκλος λύσεων επίδεσμων δεν θα είναι αρκετός τα επόμενα χρόνια».

Η ΔΕΕΣ φέτος βοήθησε σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη νότια και κεντρική Σομαλία να αγοράσουν τρόφιμα αξίας ενός μήνα μοιράζοντας μετρητά σε περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Νιγηρία βοήθησε 675.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν κλιματικά έξυπνες εισροές γεωργίας για την αποκατάσταση της φυτικής παραγωγής. Η ICRC εργάζεται για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα μέσω σπόρων, εργαλείων και φροντίδας ζώων, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους επαναλαμβανόμενους κραδασμούς. Και οι επαγγελματίες του γιατρού λειτουργούν κέντρα σταθεροποίησης σε μέρη όπως η Σομαλία, όπου τα παιδιά λαμβάνουν εξειδικευμένη διατροφική φροντίδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ :ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live