الثلاثاء, شباط 25, 2025

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ACLED

Η ACLED είναι ένας εξ ολοκλήρου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ οργανισμός, ο οποίος επιτρέπει στην ομάδα μας με πάνω από 200 άτομα να ζουν και να εργάζονται σε όλες τις χώρες και τα περιβάλλοντα όπου συλλέγουμε και αναλύουμε την αστάθεια. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται στο εκτελεστικό γραφείο της ACLED, σε παγκόσμια προγράμματα, εξωτερικές δεσμεύσεις, συγκέντρωση κεφαλαίων και ανάπτυξη ή λειτουργικά τμήματα. Έχουμε ένα διακεκριμένο συμβούλιο που συμπληρώνεται από δύο ενεργά συμβουλευτικά συμβούλια.

Λωρίδα της Γάζας: Η βία μειώνεται σημαντικά μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών και ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από την κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εμπλέκονταν κατά μέσο όρο σε 27 βίαια γεγονότα την ημέρα τον Ιανουάριο. Υπολογίζεται ότι 1.450 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο αριθμός των επιθέσεων του IDF μειώθηκε σε λιγότερες από τρεις την ημέρα, με συνολικά 44 περιστατικά το υπόλοιπο του Ιανουαρίου, που οδήγησαν σε τουλάχιστον 16 θανάτους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν αποτέλεσμα επιθέσεων με drone.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές, αλλά παραμένουν αναπτυγμένα στον ανατολικό τομέα του διαδρόμου Netzarim, του διαδρόμου Philadelphi και της ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων της Γάζας. Στους εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες επετράπη να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα με τα πόδια μέσω της παραλιακής οδού al-Rashid, ενώ επιτρέπεται στα οχήματα να χρησιμοποιούν τον δρόμο Salah a-Din, όπου οι δυνάμεις του IDF παραμένουν σταθμευμένες κοντά σε σημείο ελέγχου επιθεώρησης που λειτουργεί από ιδιωτικές αιγυπτιακές και αμερικανικές εταιρείες.  Τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά μετά την κατάπαυση του πυρός σημειώθηκαν καθώς άτομα πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις ή προσπάθησαν να διασχίσουν το Νετζαρίμ από απαγορευμένες περιοχές. Αυτά τα περιστατικά υποδηλώνουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να παρακολουθεί την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων και να επιβάλλει περιορισμούς παρά την αποχώρηση των στρατευμάτων από το δυτικό τμήμα του Νεζαρίμ.

Με την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων να συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό όπως είχε προγραμματιστεί, άρχισαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για το Στάδιο 2 της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Αυτές οι συζητήσεις στοχεύουν στην επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας, με την προσδοκία ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και το Ισραήλ θα αποσυρθεί πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος, με την επανέναρξη των μαχών να παραμένει μια ξεχωριστή πιθανότητα εν μέσω ενός διχασμένου κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, καθώς και πιθανών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει η Χαμάς στον εντοπισμό και την ανάκτηση όλων των ζωντανών ομήρων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να κρατούνται από άλλες ομάδες.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της Γάζας που θα περιπλέξει τα μελλοντικά στάδια της συμφωνίας. Πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την «κατάληψη» της Γάζας από τις ΗΠΑ και τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού της προσθέτουν περαιτέρω αβεβαιότητα στο μέλλον της περιοχής.

Λίβανος: Παράταση της προθεσμίας κατάπαυσης του πυρός εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του Ισραηλινού Στρατού στο νότο

Η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ συνέχισε να ισχύει τον Δεκέμβριο, παρά τις περιστασιακές διασυνοριακές επιθέσεις των IDF. Ενώ ο αριθμός των αεροπορικών επιδρομών του IDF σχεδόν στο μισό τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν ακόμη περισσότερα από 40 περιστατικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές, καθώς το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχευε τις υποδομές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν οχήματα της Χεζμπολάχ που το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι μετέφεραν όπλα στο νότιο χωριό al-Fauqa στη Nabatiya. Στις 31 Ιανουαρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν αρκετές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στις επαρχίες Μπααλμπέκ-Χερμέλ και Ακκάρ, συμπεριλαμβανομένου αυτού που το Ισραήλ περιέγραψε ως υπόγεια εγκατάσταση παραγωγής όπλων κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και εξισορρόπησης στο νότιο Λίβανο, με το ACLED να καταγράφει πάνω από 160 περιστατικά καταστροφής περιουσίας τον Ιανουάριο — από 123 τον Δεκέμβριο ( για περισσότερα, βλέπε αυτό το ACLED Insight ).

Η κλίμακα της καταστροφής στο νότιο τμήμα του Λιβάνου έχει οδηγήσει ορισμένους να κατηγορήσουν το Ισραήλ ότι στοχεύει συστηματικά τις μη στρατιωτικές υποδομές στη συνοριακή περιοχή για να περιπλέξει την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων, 5 από τους οποίους η πλειονότητα θεωρείται ότι είναι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ. Παρά τις εκτεταμένες ζημιές, εκατοντάδες Λιβανέζοι επέστρεψαν στα χωριά τους καθώς έληξε η προθεσμία των 60 ημερών της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου παρέμεναν αναπτυγμένες ισραηλινές δυνάμεις. Την πιο θανατηφόρα ημέρα από την έναρξη της εκεχειρίας, τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ στις 26 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 Λιβανέζους που προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε πολλαπλά επεισόδια. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ύποπτα άτομα και στελέχη της Χεζμπολάχ που αποτελούσαν «άμεση απειλή» για τα στρατεύματα που δρουν στο νότιο Λίβανο.Μεταξύ 26 και 31 Ιανουαρίου, αφότου το Ισραήλ εξασφάλισε παράταση της προθεσμίας αποχώρησης των IDF μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, το ACLED καταγράφει σχεδόν 40 επιθέσεις κατά αμάχων σε τουλάχιστον 25 χωριά, κυρίως στον ανατολικό τομέα. Ενώ ο Ισραηλινός Στρατός έχει στο μεταξύ αποσυρθεί από μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου, η πλήρης αποχώρησή του μέχρι το τέλος της επέκτασης παραμένει αβέβαιη.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι σταματούν τις επιθέσεις σε μια προφανή κίνηση αποκλιμάκωσης σε μια μεταβαλλόμενη περιφερειακή σκηνή

Οι Χούτι σταμάτησαν όλες τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και το Ισραήλ στα μέσα Ιανουαρίου, παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και την απόφαση της νέας κυβέρνησης Τραμπ να επαναπροσδιορίσει την ομάδα ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO). Η ομάδα είχε κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Ερυθράς Θάλασσας και του Ισραήλ από τον Δεκέμβριο και συνέχισε αυτή την τάση τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου, όταν εξαπέλυσε εννέα επιθέσεις με στόχο το Ισραήλ και έξι με στόχο το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. Ωστόσο, μετά την κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους ώστε να στοχεύουν μόνο πλοία νηολογημένα στο Ισραήλ ή ισραηλινά πλοία και δήλωσαν ότι θα σταματήσουν όλες τις επιθέσεις μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες φάσεις της εκεχειρίας. Ωστόσο, οι Χούτι δεν ανέλαβαν καμία επίθεση με στόχο το Ισραήλ ή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών πλοίων — για τον υπόλοιπο μήνα.

Επιπλέον, στις 22 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση Τραμπ επαναπροσδιόρισε επίσημα την ομάδα ως FTO, οι Χούτι απελευθέρωσαν το πλήρωμα του αερομεταφορέα οχημάτων Galaxy Leader τον οποίο απήγαγαν τον Νοέμβριο του 2023. Ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα οικονομικά των Χούτι και την ικανότητά τους να εμπλακούν με διεθνείς παράγοντες στην απόφαση της ομάδας. Οι Χούτι χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τακτικές στο παρελθόν, συχνά πριν από την έναρξη των διπλωματικών συνομιλιών για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση ( για περισσότερα βλέπε αυτή την έκθεση ACLED ).

Οι Χούτι άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία τον Νοέμβριο του 2023 ως απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ως υποτιθέμενη αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Για περισσότερα, δείτε τον διαδραστικό χάρτη επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα που δημιουργήθηκε ως μέρος του Παρατηρητηρίου Συγκρούσεων στην Υεμένη .

Συρία: Η συριακή κυβέρνηση, η Τουρκία και το SNA αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθώς προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχο

Ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Συρία από ισλαμιστικές ανταρτικές φατρίες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης, οι νεοσύστατες συριακές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν αρκετές εκστρατείες για να εδραιώσουν τον έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις βορειοδυτικές περιοχές της Λαττάκειας και του Ταρτούς, καθώς και σε τμήματα των επαρχιών της Δαμασκού και της Χομς, όπου το νέο καθεστώς δεν είχε κερδίσει αποφασιστική νίκη. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίστηκε ένας αριθμός αντικαθεστωτικών πολιτοφυλακών που στόχευσαν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος. Τον Ιανουάριο, το ACLED κατέγραψε 14 ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών κατά του καθεστώτος και αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, οι νέες συριακές κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες πρώην μαχητές του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων μαχητών που επεδίωκαν συμφιλίωση. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 176 πολίτες, μεταξύ των οποίων και μαχητές του πρώην καθεστώτος, σκοτώθηκαν από άγνωστους ένοπλους.

Αλλού, ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) και οι τουρκικές δυνάμεις συμμετείχαν σε βίαιες αντιπαραθέσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατά μήκος των δυτικών όχθες του ποταμού Ευφράτη κοντά στη Manbij στην επαρχία Χαλεπίου, σε μια προσπάθεια του SNA να ξεκινήσει μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση που θα του επέτρεπε να προχωρήσει στη στρατηγική πόλη Ain al-Arab. Η χερσαία επιχείρηση έχει σταματήσει λόγω της αδυναμίας του SNA και των τουρκικών δυνάμεων να πάρουν τον έλεγχο του στρατηγικού φράγματος Tishrin, το οποίο συνδέει τις δύο περιοχές και θα επιτρέψει στις χερσαίες δυνάμεις να περάσουν στην περιοχή Ain al-Arab. Κατά συνέπεια, οι τουρκικές δυνάμεις ενέτειναν τις αεροπορικές επιδρομές τους σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF στην επαρχία του Χαλεπίου, με το ACLED να καταγράφει 93 αεροπορικές επιδρομές τον Ιανουάριο σε σύγκριση με 24 γεγονότα τον Δεκέμβριο του 2024.

Δυτική Όχθη: Η IDF πραγματοποιεί μεγάλες επιχειρήσεις στη Τζενίν, στο Τουλκάρμ και στην Τούμπας στο βορρά

Η βία στη Δυτική Όχθη κλιμακώθηκε τον Ιανουάριο, με αύξηση 14% στα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται ισραηλινές δυνάμεις σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Μια μεγάλη επιχείρηση, που ονομάστηκε Σιδερένιος Τείχος , ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου, με στόχο παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στο βορρά. Τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης σε Τζενίν, Τουλκάρμ και Τούμπας, ανεβάζοντας τον συνολικό καταγεγραμμένο απολογισμό των νεκρών για τον Ιανουάριο σε σχεδόν 70. Τα στρατεύματα του IDF έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς drones για να στοχεύσουν μαχητές και έχουν σκίσει δρόμους για να αποκαλύψουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης κατεδαφίσει πολλά σπίτια και κτίρια κατοικιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τουλκάρμ και Τζενίν, αναγκάζοντας τους περισσότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν. 

Η πρόσφατη αύξηση της βίας αντανακλά μια ευρύτερη τάση εντατικοποιημένων ισραηλινών καταστολών σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες τα τελευταία τρία χρόνια, κλιμακούμενη περαιτέρω μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, με το Ισραήλ να καταφεύγει όλο και περισσότερο σε πολεμικές τακτικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στη Γάζα. Δεκάδες νέες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, κατά κύριο λόγο συνδεδεμένες με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ή που αυτοπροσδιορίζονται ως Ταξιαρχίες Μαρτύρων του al-Aqsa, καθώς και πυρήνες στελέχη της Χαμάς, έχουν επανεμφανιστεί στη Δυτική Όχθη από τα τέλη του 2022 . Αυτές οι ομάδες έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τον Ισραηλινό Στρατό και έχουν χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο εκρηκτικά για να στοχοποιήσουν τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια επιδρομών. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Δυτική Όχθη, καθώς και σε Ισραηλινούς εποίκους και άλλους αμάχους.

Η τελευταία έξαρση της βίας και η επίθεση του Σιδερένιου Τείχους , που ξεκίνησε λίγο μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ακολουθεί την ενίσχυση και τη δημιουργία δεκάδων νέων σημείων ελέγχου στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς Στρατούς, εν μέσω φόβων για αύξηση της έντασης λόγω της απελευθέρωσης βασικών Παλαιστινίων κρατουμένων. Οι πρόσφατες ισχυρές επιχειρήσεις και τα μέτρα ασφαλείας μπορεί επίσης να έχουν πολιτικά κίνητρα, δεδομένων των συνεπειών τους για την επιβίωση του ισραηλινού κυβερνώντος συνασπισμού. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προσφέρει κίνητρα στον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich και στα κόμματα υπέρ του εποικισμού στην κυβέρνηση, τα οποία υποστήριζαν εδώ και καιρό την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και τώρα πιέζουν για συμπερίληψη της ασφάλειας της Δυτικής Όχθης στους «πολεμικούς στόχους» της χώρας.

Υεμένη: Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις των Χούθι με τις τοπικές φυλές στην Αλ Μπάιντα

Στις αρχές Ιανουαρίου 2025, μια σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων των Χούτι και των τοπικών φυλών κλιμακώθηκε στην κεντρική επαρχία Αλ Μπάιντα, όπου οι Χούτι επέβαλαν κατασταλτικά μέτρα λόγω των φόβων για αυξανόμενη αστάθεια που συνδέεται με εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, το al-Bayda κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό μηνιαίων αναφερόμενων θανάτων από φυλετική αναταραχή σε όλες τις επαρχίες της Υεμένης από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στις 4 Ιανουαρίου, μέλη της φυλής από τη Hanaka Al Masud, βορειοδυτικά της Radaa, έστησαν ενέδρα σε μια περίπολο των Χούτι στην περιοχή al-Quraishiyya, στα βορειοδυτικά του κυβερνείου, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. Αν και οι αναφορές διαφέρουν, είναι πιθανό η επίθεση να είχε σκοπό να πιέσει τους Χούτι να απελευθερώσουνομήρους που είχαν συλληφθεί το 2022. Σε απάντηση, οι Χούθι ξεκίνησαν μια εκστρατεία ασφαλείας στη Χανάκα Αλ Μασούντ, που πλαισιώθηκε ως «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους, απαιτώντας την παράδοση των υπόπτων στους ντόπιους. Από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 11 Ιανουαρίου, οι Χούτι πολιόρκησαν το χωριό και διεξήγαγαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τανκς, βομβαρδισμούς και επιδρομές με drone. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 37 αναφερόμενους θανάτους μεταξύ μαχητών Χούτι και ντόπιων, περίπου 400 αμάχους απήχθησαν και πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός τζαμιού.

Η περιοχή επανήλθε σε βία στις 20 και 22 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι επτά μαχητές των Χούτι και τρεις πολίτες. Εν τω μεταξύ, οι Χούτι επέκτειναν την εκστρατεία ασφαλείας τους στην πόλη Ράνταα, πυροδοτώντας περαιτέρω συγκρούσεις με τους άντρες της φυλής Αλ αλ-Χιράντ. Η φυλετική αναταραχή στην al-Bayda υπερδιπλασιάστηκε το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται μετά την ανατίναξη δύο σπιτιών στη Radaa από τους Χούτι τον Μάρτιο του 2024, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αμάχους. Αυτή η υπερβολική χρήση βίας προκάλεσε ευρεία καταδίκη, με αποτέλεσμα οι αρχές των Χούθι να αναγνωρίσουν την επιχείρηση ως λάθος. Το Al-Bayda , ένα κυβερνείο με πλειοψηφία σουνιτών στην κεντρική Υεμένη, τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούθι στα τέλη του 2021. Στα βορειοδυτικά του, που κάποτε ζούσαν ισλαμιστικές ομάδες, παρατηρούνται ανεξέλεγκτες διαφωνίες και συχνές φυλετικές εξεγέρσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live