الإثنين, تشرين2 25, 2024

Η ανθρωπότητα διαγράφεται στη Γάζα

Η ανθρωπότητα διαγράφεται στη Γάζα

O Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) Jan Egeland είδε τα σχεδόν απαράμιλλα βάσανα των οικογενειών εκεί.
Μετά από 13 μήνες αδυσώπητης βίας, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν χάσει τα πάντα. Επισκεπτόμενος τη Γάζα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) Jan Egeland είδε τα σχεδόν απαράμιλλα βάσανα των οικογενειών εκεί.
«Η πλήρης καταστροφή που είδα αυτήν την εβδομάδα στην πόλη της Γάζας και σε άλλες αστικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Γάζας είναι χειρότερη από οτιδήποτε μπορούσα να φανταστώ ως μακροχρόνιος εργαζόμενος στον τομέα της βοήθειας», είπε ο Έγκελαντ. «Αυτό που είδα και άκουσα στα βόρεια της Γάζας ήταν ένας πληθυσμός που ωθήθηκε πέρα από το οριακό σημείο. Οικογένειες που διαλύθηκαν, άνδρες και αγόρια κρατούνται και χωρίζονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και οικογένειες που δεν μπορούν ούτε να θάψουν τους νεκρούς τους. Κάποιοι έχουν μείνει μέρες χωρίς φαγητό, πόσιμο νερό δεν υπάρχει πουθενά. Είναι σκηνή μετά από σκηνή απόλυτης απόγνωσης».

«Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νόμιμη απάντηση, μια στοχευμένη επιχείρηση «αυτοάμυνας» για την εξάρθρωση ένοπλων ομάδων ή πόλεμος σύμφωνος με το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό που κάνει το Ισραήλ εδώ, με όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση, καθιστά μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ακατοίκητη για σχεδόν δύο εκατομμύρια αμάχους.

«Οι οικογένειες, οι χήρες και τα παιδιά με τα οποία μίλησα υποφέρουν σχεδόν απαράμιλλα βάσανα στην πρόσφατη ιστορία. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για συνέχιση του πολέμου και της καταστροφής. Για να αποτρέψουμε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον αθώες ζωές, χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και όσων αυθαίρετα κρατούνται και την έναρξη μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας».

Παρά το μέγεθος της κρίσης, οι ισραηλινές πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα τα αξιοθρήνητα επίπεδα βοήθειας να φθάνουν σε όσους έχουν ανάγκη. Το ενενήντα ένα τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, με το 16 τοις εκατό σε καταστροφικά επίπεδα, πιθανότατα να αντιμετωπίζει την πείνα.

Οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο, πουθενά. Οι οικογένειες των Παλαιστινίων εξακολουθούν να αναγκάζονται να μετακινούνται από τη μια ανασφαλή περιοχή στην άλλη. Εξήντα δύο ενεργές ισραηλινές εντολές μετεγκατάστασης στοχεύουν να περιορίσουν τους Παλαιστίνιους μόνο στο 20 τοις εκατό της Γάζας, χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας ή επιστροφής. Αυτό συνιστά βίαιη μεταφορά - σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Η κατάσταση στη Γάζα σήμερα είναι θανατηφόρα για όλους τους Παλαιστίνιους. Είναι θανατηφόρο για όσους είναι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας που βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη, και για όσους εργάζονται ως δημοσιογράφοι που προσπαθούν να καταγράψουν τη φρίκη στο έδαφος. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα χτυπήσει τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και έχει επιβάλει εμπόδιο επί φραγμών –τόσο φυσικό όσο και γραφειοκρατικό– στην παροχή βοήθειας. Αυτή την εβδομάδα είδα τον καταστροφικό αντίκτυπο των στραγγαλισμένων ροών βοήθειας. Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την έναρξη αυτού του πολέμου όταν παραδόθηκε επαρκής βοήθεια στη Γάζα», είπε ο Έγκελαντ.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται σε όλη τη Γάζα, αγωνιζόμενοι να εξασφαλίσουν βασικά τρόφιμα και φάρμακα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί δεν έχουν ούτε μια σκηνή ή ένα μουσαμά για καταφύγιο, και οι περισσότερες βοήθειες δεν μπορούν να φύγουν από σημεία διέλευσης λόγω ανασφάλειας, ενεργών εχθροπραξιών και εκτεταμένων καταστροφών.

Στη βόρεια Γάζα, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα απελπιστικές κάτω από μια έντονη ισραηλινή πολιορκία. Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι στο κυβερνείο της Βόρειας Γάζας έχουν αποκοπεί εντελώς από την ανθρωπιστική βοήθεια, με τον ΟΗΕ να καταδικάζει την «παράνομη παρέμβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προτείνει τη δημιουργία των αποκαλούμενων «ανθρωπιστικών φούσκες», προκαλώντας φόβους στους ανθρωπιστές ότι αυτές θα λειτουργούσαν ως στρατιωτικοποιημένες ζώνες περιορισμού που σχηματίζονται μέσω αναγκαστικού εκτοπισμού, εκκενώνοντας μεγάλες περιοχές από Παλαιστίνιους. Σε αυτές τις ζώνες, η ανθρωπιστική βοήθεια και η ελευθερία μετακίνησης πιθανότατα θα ελέγχονται πολιτικά και στρατιωτικά, παραβιάζοντας τις ανθρωπιστικές αρχές και παραβλέποντας ακόμη και τη βασική προστασία των πολιτών.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης στους ηγέτες παντού», είπε ο Έγκελαντ.
«Όταν επισκέφτηκα τη Γάζα τον Φεβρουάριο, συγκλονίστηκα βαθιά από αυτά που είδα και τις ιστορίες που άκουσα. Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραστικά. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία από όλες τις πλευρές ενεργούν ατιμώρητα, ενώ εκατομμύρια στη Γάζα και την περιοχή πληρώνουν τρομερό τίμημα. Οι ανθρωπιστές μπορούν να μιλήσουν για αυτό που βλέπουμε, αλλά μόνο αυτοί που έχουν την εξουσία μπορούν να βάλουν τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live