الإثنين, تشرين2 25, 2024

Εγγύς και Μέση Ανατολή: Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ένοπλων συγκρούσεων επιδεινώνουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες

Εγγύς και Μέση Ανατολή: Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ένοπλων συγκρούσεων επιδεινώνουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες
Στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενισχύονται από τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων. Οι κοινότητες που υπέστησαν τις άμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης επηρεάζονται δυσανάλογα, με τις πιο ευάλωτες να μην είναι έτοιμες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Στην Υεμένη, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια από τις συγκρούσεις και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τη νέα τοποθεσία επειδή η γη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Τρεις στους τέσσερις πολίτες της Υεμένης βασίζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία για την επιβίωσή τους και η κλιματική κρίση ωθεί τις κοινότητες που ήδη ταλαιπωρούνται από περισσότερα από οκτώ χρόνια σύγκρουσης σε οριακό σημείο. Οι αγρότες της Υεμένης έχουν δει τα προς το ζην τους να καταστρέφονται από την ακραία ξηρασία, τις καταστροφικές πλημμύρες και τις έντονες συγκρούσεις.

«Αυτό το τώρα άδειο φράγμα έθρεψε τη γη μας. Οι διαδοχικές ξηρές εποχές έβλαψαν σοβαρά τους αγρότες», είπε ο Yasser, ο οποίος είναι από το Abyan της Υεμένης. «Πολλοί αγρότες έπρεπε να αφήσουν τις δουλειές τους και να αναζητήσουν άλλη δουλειά, καθώς η καλλιέργεια της γης δεν αρκεί πλέον για να συντηρηθούν οι βασικές ανάγκες των οικογενειών».

Η ερημοποίηση επηρεάζει το 39% του εδάφους του Ιράκ και τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα έχει υπονομευτεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνέπειες των συγκρούσεων, η λειψυδρία, η ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία, οι συχνές ξηρασίες και οι καταιγίδες σκόνης. Ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες που κατοικούν σε περιοχές που κάποτε ήταν γνωστές για γεωργικές δραστηριότητες αγωνίζονται τώρα να επιβιώσουν.

«Ζούμε εδώ για γενιές. Οι περιοχές αυτές ήταν έλη γεμάτες νερό και τα εδάφη ήταν εύφορα. Κάποτε καλλιεργούσαμε όλο το χρόνο. Σήμερα είναι μια ολοκληρωτική έρημος», είπε ο Ριάντ, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Al Qadasiya στο νότιο Ιράκ.

Η δράση για το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αδύναμη σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις. Οι ανθρωπιστικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες και τους πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις να υποστούν τις συνδυασμένες επιπτώσεις των επιπτώσεων του περιβάλλοντος, του κλίματος και των συγκρούσεων στην ανθρώπινη υγεία. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε σε προγράμματα προσαρμογής που καλύπτουν ανάγκες σε όλους τους τομείς.

Σε μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε -- "Δουλεύοντας την προσαρμογή: Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των συγκρούσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή" -- η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός εντόπισαν ορισμένα της σημαντικής δυναμικής που επηρεάζει τις πιο ευάλωτες κοινότητες. Η έκθεση εντοπίζει επίσης ευκαιρίες, καθώς και εμπόδια για την υποστήριξη της κλιματικής προσαρμογής και της ανθεκτικότητας της κοινότητας σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή. Η έκθεση αναπτύχθηκε με τεχνική βοήθεια από το Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου.

Listen Live