الجمعة, تشرين2 22, 2024

Διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη – Μένφι: Θέλουμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες κακής κατανόησης

Διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη – Μένφι: Θέλουμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες κακής κατανόησης

«To Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις…»: αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε την Πέμπτη 17/11 στην Τρίπολη.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μένφι, το πρόσωπο που είχε πάει να συναντήσει ο Νίκος Δένδιας στην Τρίπολη, τονίζει παράλληλα ότι το προεδρικό συμβούλιο επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις αυτές στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνών κανόνων, που διέπουν τη διπλωματική εργασία για να αποφευχθεί οτιδήποτε εμποδίζει και διαταράσσει την ειρήνη αυτών των σχέσεων.

«…Και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες κακής κατανόησης και αποφυγής τυχόν διπλωματικών επεισοδίων και απορρίπτοντας τυχόν κλιμακωτικά βήματα» τονίζει επίσης ο ίδιος.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκρινιστούν οι λόγοι της ματαίωσης της σημερινής επίσκεψής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Υπουργό Εξωτερικών».

Η παγίδα και η στάση της Αθήνας
Η Αθήνα απάντησε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους, με τον Νίκο Δένδια να μην κατεβαίνει καν από το κυβερνητικό αεροπλάνο όταν αντελήφθη ότι περίμενε να τον υποδεχτεί η γυναίκα που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε φτάσει στην Τρίπολη για να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων - μεταξύ των οποίων και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα μίλησε για αθέτηση της συμφωνίας από πλευράς της Τρίπολης ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αντέδρασε οργισμένα, ανακαλώντας τον επιτετραμμένο στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «προσβολή του λιβυκού λαού» και εκδίδοντας μια ανακοίνωση καταδικάζοντας το περιστατικό, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα αντιδράσει.

Ενδεικτικό της στενής σχέσης της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα είναι ότι οι λιβυκές αντιδράσεις μεταδόθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης -οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν διακαώς να σχολιάσουν τη συνάντηση Δένδια - Μάνγκους ως έμμεση αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «διπλωματική αυθάδεια» του υπουργού Νίκου Δένδια αλλά και για «φιάσκο», αναδεικνύοντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησης για το περιστατικό.

Για ακόμη μια φορά, διαφαίνεται ότι η Άγκυρα αποτελεί «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι τεταμένη.

Η θέση της Αθήνας επί του ζητήματος είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται στην εξής φράση: κανείς δεν θα μας επιβάλλει με ποιον θα συναντηθούμε.

Listen Live