الخميس, تشرين2 21, 2024

Δρ Κωστή: Ανησυχία για αύξηση εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στο ΓΝ Λεμεσού

Δρ Κωστή: Ανησυχία για αύξηση εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στο ΓΝ Λεμεσού

Την ώρα που ο θάλαμος για ασθενείς με κορωνοϊό, στο ΓΝ Λεμεσού, βρίσκεται καθημερινά στα όρια της πληρότητας, η αύξηση των περιστατικών που καταγράφηκε παγκύπρια χθες, εντείνει την ανησυχία για δραματική αύξηση και των εισαγωγών που χρήζουν νοσηλείας.
 
Δεν ξέρουμε ούτε εμείς πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε με αυτό που αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του θαλάμου Covid, στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, Δρ. Ανδρέας Κωστή, ο οποίος θεωρεί ότι ένα προσωρινό lockdown, θα ήταν και η ιδανικότερη επιλογή.
 
Όπως ανέφερε ο Δρ. Κωστή, «εδώ και αρκετό καιρό κινούμαστε στα όρια της πληρότητας μας» και προσθέτει «ξεκινούμε το πρωί με ένα κρεβάτι ασφαλείας κι αν είμαστε τυχεροί το διατηρούμε, ωστόσο, μέχρι να γίνουν τα εξιτήρια της ημέρας, έχουμε ήδη γεμίσει από εισαγωγές της βραχείας νοσηλείας, οπότε είμαστε ουσιαστικά συνεχώς γεμάτοι».
 
Αν με 500-600 περιστατικά κορωνοϊού είχαμε 25 με 35 εισαγωγές την ημέρα, το τρομακτικό σενάριο των 50 και 60 εισαγωγών την ημέρα, δεν είναι πλέον μακριά, με τη χθεσινή καταγραφή των 941 νέων περιστατικών, σημειώνει.
 
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, ο θάλαμος Covid του ΓΝ Λεμεσού βρίσκεται στα όρια του με 67-68 ασθενείς, με μια 17χρονη, που παρουσιάζει ένα άλλο «οξύ πρόβλημα», να είναι η νεαρότερη ηλικιακά, ενώ χθες έγιναν δυο διασωληνώσεις, με τη μια να αφορά 47χρονο, που λόγω ασταθούς κατάστασης δεν μπόρεσε να μεταφερθεί, όπως γίνεται στις περιπτώσεις διασωληνώσεων, στη Λευκωσία.
 
Δύσκολη, είναι η κατάσταση και στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας, για ασθενείς με ήπια συμπτώματα, όπου σε κάποιους χρειάστηκε να γίνει χορήγηση οξυγόνου από τα ασθενοφόρα, ενώ για κάποιες ώρες μπορεί να αναμένουν για την εισαγωγή τους.
 
«Τις προηγούμενες μέρες, που ήταν αρκετά μεγάλη η πίεση και πολλές κλήσεις ταυτόχρονα, ασθενείς που χρειάστηκαν οξυγόνο, έμειναν κάποιες ώρες στο ασθενοφόρο για να τους χορηγηθεί οξυγόνο», είπε ο Δρ. Κωστή, προσθέτοντας ότι  «έτυχε και ασθενείς να αναμένουν, για κάποιες ώρες, σε καθίσματα, μέχρι να γίνουν μετακινήσεις».
 
Ανέφερε δε πως η απόφαση για παραπομπή μη Covid περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα, έχει βοηθήσει αφενός το προσωπικό «το οποίο είναι πολύ κουρασμένο» και αφετέρου «ετοιμαζόμαστε, αν τύχει να επεκταθεί το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ και ανοίξουν και άλλες κλίνες».
 
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να βοηθήσει την όλη κατάσταση, ο Δρ. Ανδρέας Κωστή υπέδειξε πως «όταν μια πανδημία ξεφεύγει του ελέγχου και αρχίζει να ασκείται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, το μόνο μέτρο που μπορεί να σταματήσει αυτήν την εξέλιξη είναι ένα προσωρινό σκληρό lockdown, για να μπορέσουμε να ανασυγκροτηθούμε, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, να κάτσουμε σαν κοινωνία να αναλογιστούμε ποιοι είναι οι στόχοι μας και οι προσδοκίες μας και να δούμε τι θα γίνει».
 
Μπορεί, συνέχισε, η αύξηση της θερμοκρασίας, το κλείσιμο των σχολείων για το Πάσχα και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης να βοηθήσουν, «αλλά αυτά θέλουν χρόνο για να δράσουν», σε αντίθεση με ένα προσωρινό lockdown «που θα δράσει σχετικά άμεσα».

Listen Live