السبت, تشرين2 23, 2024

Αποτελούν τελικά ποινικό αδίκημα τα έργα τέχνης του καθηγητή;

Αποτελούν τελικά ποινικό αδίκημα τα έργα τέχνης του καθηγητή;

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον αντι – συστημικό καθηγήτη και τα έργα τέχνης του, τα οποία παρουσιάζουν με ανάρμοστο τρόπο δημόσια πρόσωπα, ιερά και όσια.

Κατά καιρούς αρκετοί είναι αυτοί που αυτοαποκαλούνται "αντισυστημικοί" και την ίδια στιγμή βρίσκονται στην αγκαλιά κάποιου κόμματος. Διατυμπανίζουν ότι είναι αντισυστημικοί, αλλά εργάζονται και πληρώνονται από το σύστημα εφόσον αρκετοί κατέχουν μια δημόσια θέση.

Στόχος ενός εκπαιδευτικού θα έπρεπε να ήταν η σωστή διαπεδαγώγηση των παιδιών μας και όχι να βρίσκει τρόπους να βρίζει στοχευμένα και αορίστως. Λογικό να συγχωρέσεις τέτοια συμπεριφορά από νεαρά άτομα, τα οποία προσπαθούν να διαμορφώσουν χαρακτήρα και άποψη. Υπάρχει όμως δικαιολογία για έναν εκπαιδευτικό όταν προκαλεί με τέτοιο τρόπο;

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με εντολή του υπουργού Παιδείας και του γενικού διευθυντή του υπουργείου, ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ζητά την απομάκρυνση του καθηγητή από τα σχολεία. Συγκεκριμένα δήλωσε «Κάποιος καθηγητής, γυμνασιάρχης είναι ταυτόχρονα και παιδαγωγός. Δεν μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός που παιδαγωγεί τα παιδιά μας και να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να φύγει αλλά δεν μου πέφτει λόγος εμένα. Η κυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φανούν αυστηροί έναντι τέτοιων ανθρώπων».

Η κοινή γνώμη διχασμένη και το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι κατά πόσο τα έργα τέχνης του καθηγητή αποτελούν ποινικό αδίκημα. Την απάντηση μας την έδωσε ο κ.Βαγγέλης Πουργουρίδης,δικηγόρος ποινικού δικαίου : ‘’ Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Την στιγμή που δεν υπάρχει νόμος αναγκαίος της βουλής προς το συμφέρον, την ασφάλεια και την προστασία δημόσιων ηθών ποια παραβίαση του συντάγματος γίνεται; Δεν παρανόμησε. Έθιξε, προσέβαλε, σιόκαρε, συμπεριφορές τις οποίες η ελευθερία της έκφρασης τις επιτρέπει. Δυστυχώς, την «παρανομία» που αποκαλούν κάποιοι με την αναδημοσίευση των φωτογραφιών προβαίνουν ακριβώς στην ίδια «παρανομία».’’

Listen Live