الجمعة, تشرين2 22, 2024

«Σύγχρονοι προβληματισμοί στον χώρο της δικαιοσύνης» από τον Δρ.Χρίστο Κληρίδη

ο Δρ.Χρίστος Κληρίδης, Δικηγόρος, Υποψήφιος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πραγματοποίησε δημόσια εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονοι προβληματισμοί στον χώρο της δικαιοσύνης», την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, 2020 η ώρα 6:30μ.μ. στη Μικρή Σαλαμίνα, Πάρκο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη, στη Φασούλα.
 
 Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
1. Εισαγωγή και χαιρετισμός από τον  Ευάγγελο Πουργουρίδης, Δικηγόρος (Κράτος Δικαίου)
2. Δρ. Χρίστος Κληρίδης: «Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης»
3. Ελεάνα Χριστοφή: «Η Κύπρος κέντρο διαιτησίας»
4. Δημήτρης Λοχίας: «Αναγκαιότητα στενότερης ενημέρωσης και διαβούλευσης Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με τα μέλη του».
 
Ο Δρ.Χρίστος Κληρίδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε  στην αναγκαιότητα για σωστή μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη εδώ και τώρα και τόνισε ότι τα προτεινόμενα νομοσχέδια δεν καθιερώνουν άδεια για καταχώρηση έφεσης στο νέο Εφετείο. Ούτε και χρειάζεται. Εκτός εάν ο σκοπός είναι να βρούμε τρόπο να ξεφορτωνόμεθα πιθανές εφέσεις.

"Το τι χρειάζεται είναι έφεση υπό μορφή αναθεώρησης σε μονομελή σύνθεση του Εφετείου" είπε ο Δρ.Κληρίδης και υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η διαδικασία για εκδίκαση υποθέσεων μικρών διαφορών υπήρχε και καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση γενικότερα σημείωσε τα εξής :

(1) Εάν απορροφηθούν όλοι οι Προέδροι των Επαρχιακών Δικαστηρίων από το νέο Εφετείο δηλαδή 16, να έχετε υπόψη σας ότι θα καταρρεύσει το σύστημα των Επαρχιακών Δικαστηρίων για τον απλούστατο λόγο ότι θα χρειαστούν χρόνο οι νέοι Προέδροι να αναλάβουν τις σοβαρές υποθέσεις και απαιτήσεις. Χρόνο θα χρειαστούν και οι νεοδιορισθέντες. Θα πάμε τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. Θα πρέπει απαραιτήτως να διορισθεί και μεγάλος αριθμός έμπειρων δικηγόρων στο Εφετείο αλλά και να διορισθούν από το Διοικητικό Δικαστήριο και Δικαστήρια Ειδικής Δικαιοδοσίας Προέδροι και δικηγόροι με συγκεκριμένη πείρα.

(2) Χρειάζεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των προτεινόμενων 16 εφετών για να δημιουργηθούν δύο τμήματα Εφετείου σε διοικητικές υποθέσεις, πιθανόν τρία τμήματα για υποθέσεις αστικής φύσεως, ένα έως δύο ποινικά και τμήματα ειδικής δικαιοδοσίας για τα ειδικά δικαστήρια.

(3) Χρειάζεται να γίνουν Τμήματα επίσης στα Επαρχιακά Δικαστήρια κάτι το οποίο δεν προνοεί η μεταρρύθμιση.

(4) Θα πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία προαγωγής και μόνο δικαστών στις ανώτερες θέσεις. Η διαδικασία πρέπει να ανοίξει στη πράξη και στους μαχόμενους δικηγόρους

(5) Η μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου πρέπει να λάβει υπόψη του την έκθεση Greco την οποία πολύ φοβούμαι παραβλέπει αυτή την στιγμή.

(6) Η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων εισηγητών και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπουμε στη μεταρρύθμιση.

(7) Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη επείγει όπως και η επίλυση των προβλημάτων των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Μία επίσκεψη θα πείσει για το τριτοκοσμικό χαρακτήρα τους.

Listen Live