السبت, تشرين2 23, 2024

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Το μέλλον είναι ψηφιακό

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Το μέλλον είναι ψηφιακό

Μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας και της κυπριακής ναυτιλίας, παρά την παγκόσμια αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του κορωνοιού, έστειλε το 4ο συνέδριο Marine Money Cyprus Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Σε χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης τόνισε πως η πανδημία του Covid-19 ήταν καταλύτης για την προώθηση της τεχνολογίας και ότι η προσαρμογή στη «νέα κανονικότητα» δεν είναι μια φράση-κλισέ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης τόνισε πως η απελευθέρωση της ζήτησης που είχε εγκλωβιστεί στη διάρκεια των lockdown, οδηγεί την ανάκαμψη μετά το αρχικό σοκ της πανδημίας, ενώ ο Τιμ Πάουερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Drewry Shipping Consultants Ltd, τόνισε πως ο ευρύτερος τομέας της ναυτιλίας αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
 
Ταχεία προώθηση της τεχνολογίας
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε μεν πως η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει έντονα τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις δραστηριότητές της, για να τονίσει δε πως «η πανδημία έχει απρόσμενα οδηγήσει στην ταχεία προώθηση της τεχνολογίας».
 
«Το μέλλον είναι ψηφιακό και κατά τους τελευταίους δύο μήνες επιταχύναμε κατά πέντε ή ίσως και δέκα χρόνια τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε», είπε ο Βασίλης Δημητριάδης, τονίζοντας πως εν μέσω κανόνων φυσικής αποστασιοποίησης τα ψηφιακά εργαλεία και οι ψηφιακές λύσεις είναι πιο σημαντικά παρά ποτέ.
 
Σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο εργάζεται για την  εξέλιξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου κράτους λιμένα και διερευνά την πιθανότητα διενέργειας εξ αποστάσεως ελέγχων, ενώ αναφέρθηκε στα ψηφιακά πιστοποιητικά, τα οποία καλωσόρισε η ναυτιλιακή βιομηχανία, αφού βελτίωσαν σημαντικά την αποδοτικότητα του ναυτιλιακού τομέα, σε ένα περιβάλλον με εμπόδια στη φυσική παρουσία λόγω της πανδημίας.
 
«Η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μετατροπή των υπηρεσιών μας σε ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί, που θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ελκυστικότητα του κυπριακού νηολογίου και των σχετικών υπηρεσιών του», είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία καταρτισμού ενός οδικού χάρτη δράσεων, «που θα μετατρέψουν τις υπηρεσίες μας σε ψηφιακές, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα one-stop shop».
 
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως γνωρίζει πολύ καλά τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, περιλαμβανομένων και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων, για να τονίσει, ωστόσο, ότι εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι στήριξης της ανάκαμψης του τομέα από τη δραστική συρρίκνωση στη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων.
 
Τονίζοντας πως το Ταμείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη, ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε πως εξετάζονται τρόποι στήριξης της βιομηχανίας στη χρήση αειφόρων σκαφών, εναλλακτικών καυσίμων και του ψηφιακού μετασχηματισμού του ναυτιλιακού τομέα.
 
Τόνισε ακόμη πως ο ίδιος είναι βέβαιος ότι «μια ολιστική προσέγγιση και η μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά».
 
«Στην αναζήτηση καλύτερων ημερών για την ναυτιλία είναι σαφές ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με το οποίο δουλεύει ο τομέας. Σε αυτό το ταξίδι υπάρχει η ανάγκη για ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους. Και γι’ αυτό το λόγο το Υφυπουργείο εργάζεται για τον καταρτισμό μιας μακρόχρονης στρατηγικής για την κυπριακή ναυτιλία», είπε, προσθέτοντας πως «σύντομα θα φέρουμε την κυπριακή ναυτιλιακή κοινότητα στο ίδιο καράβι».
 
«Κτίζουμε ένα όραμα για την κυπριακή ναυτιλία και πρέπει να το πράξουμε μαζί», κατέληξε.
 
Απελευθέρωση «εγκλωβισμένης ζήτησης» οδηγεί την ανάκαμψη
Από την πλευρά του, o Ανδρέας Ασσιώτης αναφέρθηκε στο μακροοικονομικό περιβάλλον μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πακέτα στήριξης της οικονομίας που κινητοποίησαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αλλά και στη βοηθητική νομισματική των Κεντρικών Τραπεζών, με τα επιτόκια να διατηρούνται πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε στην ανάκαμψη που παρουσιάζεται μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ιδιαίτερα λόγω της απελευθέρωση της ζήτησης που είχε εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια των οριζόντιων lockdown, ιδιαίτερα σε διαρκή αγαθά.
 
«Εφόσον ελέγξουμε επαρκώς τη νόσο, αυτό που θα απομείνει είναι μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας πως σε πολλές περιπτώσεις η ανάκαμψη ήδη λαμβάνει χώρα. «Βαίνουμε προς μια παγκόσμια συγχρονισμένη ανάκαμψη», συμπλήρωσε.
 
Επισημαίνοντας πως σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζονται σχέδια τόνωσης της ανάκαμψης, ο κ. Ασσιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους €750 δισ, λέγοντας ότι αποτελεί «μια μοναδική ευκαιρία ενθάρρυνσης μεταρρυθμίσεων, συμμετοχικής και πράσινης ανάπτυξης χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς».
 
Τόνισε όμως ότι δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια δράσης που να συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Λέγοντας ότι τα κονδύλια του ταμείου είναι πολλά, ο κ. Ασσιώτης τόνισε πως αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Τέλος, επισημαίνοντας πως αν και παρουσιάζονται σημάδια έξαρσης της πανδημίας, ο κ. Ασσιώτης τόνισε πως ο κόσμος γνωρίζει πολύ περισσότερα για τη νόσο σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο ή Μάρτιο και ότι τα συστήματα υγείας, ειδικά στον δυτικό κόσμο, είναι καλύτερα προετοιμασμένα.
 
Πιο ανθεκτική η ναυτιλία στην κρίση του Covid-19
Από την πλευρά του ο Τιμ Πάουερ τόνισε πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν επέφερε την κατάρρευση των ναύλων παγκοσμίως, όπως έγινε με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
 
Έφερε ως παράδειγμα την εκτιμώμενη ύφεση στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που προβλέπεται να φτάσει στο -3,3% το 2020 σε σύγκριση με το -10% το 2008, ενώ προβλέπεται ανάκαμψη το 2021, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
 
«Κρατάμε σταυρωμένα τα χέρια μας, αλλά φαίνεται ότι (ο τομέας) ήταν πιο ανθεκτικός» είπε, επισημαίνοντας πως η σημαντική διαφορά είναι πως σε αυτή την κρίση δεν υπήρχε υπερβολική διαθεσιμότητα πλοίων όπως ίσχυε το 2008.

Listen Live