السبت, تشرين2 23, 2024

Στη Βουλή σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες για δημόσια νοσηλευτήρια

Στη Βουλή σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες για δημόσια νοσηλευτήρια

Σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες για τα δημόσια νοσηλευτήρια, αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, που αφορούν τη στελέχωση, την διοίκηση και αυτονόμησή τους, αλλά και τη λειτουργία των κλινικών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι αναφορές του Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντής στον ΟΚΥπΥ για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, Γιώργου Καροτσάκη, στη δυσκολία εξεύρεσης αναισθησιολόγων για το νοσοκομείο Λάρνακας λόγω νοοτροπιών που επικρατούν και στις ελλείψεις του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, διαβεβαίωσε για την αύξηση του προϋπολογισμού του 2020 για τις αμοιβές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την αναβάθμιση εξοπλισμού και κτιρίων, προϋπολογισμός που όπως ανέφερε είναι ο μεγαλύτερος που εγκρίθηκε ποτέ και αγγίζει το 10% του προϋπολογισμού της Κυβέρνησης.
 
Ο Πρόεδρος  του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης ανέφερε ότι υπάρχουν παρά τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο ο οργανισμός είναι στη φάση της αυτονόμησης και προχωρεί η στελέχωσή του σε επίπεδο διοίκησης και λειτουργών ανθρωπίνου δυναμικού. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προέκυψαν με τη φυγή πολλών γιατρών κατά την πρώτη φάση του ΓεΣΥ κάτι που όπως είπε αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει και προχωρούν σε προσλήψεις. Αναφέρθηκε επίσης σε πιέσεις που υπάρχουν από την πανδημία αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ Χρίστης Λοϊζίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για πρόσληψη γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες και σε προσπάθειες που γίνονται να βρεθούν λύσεις με εσωτερικές μετακινήσεις.
 
Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλά έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν. Στη Λεμεσό, ανέφερε, θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός για νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκονται ασθενείς στους διαδρόμους, ενώ χρειάζονται αναβαθμίσεις στη Λάρνακα. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο, είπε, προχωρούν οι διαδικασίες για το ΤΑΕΠ παίδων, ενώ όπως είπε, πρέπει να γίνει νέο κέντρο θαλασσαιμίας και να γίνουν αναβαθμίσεις στην κλινική νεογνών. Είπε επίσης ότι για τη μονάδα αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Πάφου θα μπορεί να κάνει ανάθεση το κράτος πριν λήξει ο χρόνος. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να αναβαθμίζεται διαρκώς ο ιατρικός εξοπλισμός.
 
Στα προβλήματα και στις ανάγκες των νοσηλευτηρίων των διάφορων επαρχιών αναφέρθηκαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές τους.
 
Ως εκτελεστικός διευθυντής των νοσοκομείων Λάρνακας- Αμμοχώστου, αλλά και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του κλάδου υπαλλήλων προσωπικού ΟΚΥπΥ της ΠΑΣΥΔΥ, ο Γιώργος Καροτσάκης εξέφρασε ανησυχία για όσα ακούγονται για ξεπούλημα του οργανισμού και δήλωσε ότι αυτό που επιθυμούν είναι να πετύχει η αυτονόμηση.  Ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει πραγματική αυτονόμηση παρά τον ορισμό τους στη θέση Γενικών Διευθυντών των επαρχιών, αφού όπως είπε, αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες σε περίπτωση κατάρρευσης, αλλά δεν τους έχουν δοθεί πραγματικές εξουσίες για αξιολόγηση και προαγωγή του προσωπικού. Κατήγγειλε ότι προάγονται άτομα που είναι προβληματικά, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να πουν τη γνώμη τους.

Είπε επίσης ότι οι ίδιοι οι διευθυντές των επαρχιών δεν συμμετέχουν σε καμιά συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ και λαμβάνονται κεντρικά αποφάσεις χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι ή οι άλλοι διευθυντές των νοσηλευτηρίων.  
 
Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν ήταν απόφαση των διευθύνσεων να μετατραπεί η Αμμόχωστος σε νοσοκομείο αναφοράς. Αναφέρθηκε και στη σημερινή στάση εργασίας του προσωπικού, σημειώνοντας ότι επιφορτίζεται χωρίς να του δίνεται στήριξη. Διερωτήθηκε επίσης γιατί και ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλαμβάνει μέρος του βάρους διαχείρισης της πανδημίας. Είπε επίσης ότι ο ίδιος ήρθε σε ρήξη με γιατρούς και συντεχνίες και έτυχε να καλέσει και την αστυνομία για να διαφυλάξει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.  
 
Όσον αφορά τα προβλήματα του Νοσοκομείο Λάρνακας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη αναισθησιολόγων, αφού έφυγαν γιατροί της ειδικότητας και δυσκολεύονται να προσλάβουν νέους, λόγω προβλημάτων που προκύπτουν με την προϊσταμένη της κλινικής. Είπε επίσης ότι εδώ και ένα χρόνο ζήτησε την επίλυση του προβλήματος κάτι που δεν έγινε και θα ζητήσει τον τερματισμό της απόσπασής της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.  Έκανε λόγο για θέματα συνεργασίας μεταξύ των αναισθησιολόγων που έθεσαν σε κίνδυνο ζωές ασθενών και είπε ότι ο ερευνών λειτουργός που διερεύνησε την υπόθεση δεν πήρε κατάθεση από τον ίδιο.

Απολογήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν ενημέρωσε πρώτα τον ίδιο για τα προβλήματα και είπε ότι σύντομα θα το πράξει.

Στις συγκεκριμένες αναφορές προστέθηκαν και οι καταγγελίες της Ιατρικής Διευθύντριας των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, Αμαλίας Χατζηγιάννη. Ανέφερε ότι αναισθησιολόγοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Νοσοκομείο την Παρασκευή στις 15.00 και προέκυψε σοβαρό περιστατικό. Κλήθηκε όπως είπε αναισθησιολόγος που είχε φύγει ήδη και τελικά από τότε έμεινε τέσσερις μέρες εφημερεύων. Ανέφερε ότι η ίδια προσπάθησε μέσα από τηλεφωνήματα να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών για την κλινική χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Το ότι είναι μικρός ο αριθμός των αναισθησιολόγων, είπε, δεν σημαίνει ότι ο διευθυντής του τμήματος πρέπει να το αφήνει χωρίς στελέχωση. Έδωσαν, σημείωσε, τον όρκο του Ιπποκράτη.

Ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο Α16 διευθυντές στο Νοσοκομείο Λάρνακας, εντούτοις δεν υπάρχει πνευμονολογική κλινική και δεν θέλουν να στηθεί κλινική. Σημείωσε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Λάρνακας δεν υπήρχε ποτέ εντατική, παρά μόνο μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είπε ότι τους βάζουν να πολεμήσουν χωρίς όπλα και με κουρασμένο στρατό και είπε ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς χρειάζεται ενίσχυση.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, διερωτήθηκε ποιο μοντέλο αυτονόμησης εφαρμόζεται στη βάση ποιου σχεδιασμού για τα δημόσια νοσηλευτήρια και είπε ότι αυτό κανείς δεν το γνωρίζει. Κατήγγειλε επίσης ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Νοσοκομείο Λάρνακας ζήτησε με ψευδείς παραστάσεις να δώσουν ο γιατροί και διευθυντές του νοσοκομείου στοιχεία για το θέμα του αναισθησιολογικού, επικαλούμενος έρευνα του Γενικού Ελεγκτή η οποία δεν υπήρχε.
 
Κατήγγειλε ακόμα ότι συγκεκριμένες πράξεις του ΟΑΥ έχουν «κτυπήσει» τα δημόσια νοσηλευτήρια και ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θέλησε να ασκήσει τον συντονιστικό του ρόλο.
 
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι προχωρούν η ανακαίνιση και η επέκταση της Μονάδας Νεογνών και του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Είπε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες και για το Κέντρο Θαλασσαιμίας.  Στόχος μας, σημείωσε, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σε οριακά κρίσιμη κατάσταση και πως τα δημόσια νοσηλευτήρια κινδυνεύουν. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αγωνία των ασθενών που υποδεικνύουν ότι χειρουργικές επεμβάσεις και αναλύσεις στέλνονται συνεχώς στους ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, είπε ότι έμειναν με ανοικτό το στόμα με όσα άκουσαν σήμερα. Όπως είπε σε ολόκληρα τμήματα κλινικές νοσηλευτηρίων «τσακώνονται μεταξύ τους με επιπτώσεις εις βάρος των ασθενών μας». «Μα που πάμε; Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό» συνέχισε. Είπε ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις στις ελλείψεις που παρατηρούνται για να διασφαλιστεί το ΓεΣΥ και να μην θρηνήσουμε θύματα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι τεράστιος. Πρόσθεσε ότι ήδη για το 2020 τα ελλείμματα ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συνέπειες του κωρονοϊού.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε τέσσερα χρόνια, όταν θα τερματιστεί η οικονομική στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων από το δημόσιο. Διερωτήθηκε αν θα καταρρεύσουν ή θα ξεπουληθούν τα νοσηλευτήρια.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι οι ευθύνες που έχουν σήμερα οι αρμόδιοι απέναντι στην κοινωνία, στον κάθε ασθενή αλλά και την ίδια την Επιτροπή Υγείας είναι βαρύτατες και θα πρέπει «να μας ζητήσουν να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο». Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια να πάψουν να εξυπηρετούν τον πολίτη και από την άλλη «ούτε να σκεφτόμαστε δεν θέλουμε πως υπάρχει απώτερος σκοπός κάποια στιγμή η Δημόσια Υγεία να καταλήξει μόνο σε χέρια ιδιωτών».
 
ΚΥΠΕ

Listen Live