السبت, تشرين2 23, 2024

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’) ταξιδεύει στην Τενερίφη της Ισπανίας για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’) ταξιδεύει στην Τενερίφη της Ισπανίας για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2

Tης Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου
Συντονίστριας Ευρωπαϊκών ΠρογραμμάτωνErasmus+ KA1, KA2

 

Στο μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού, την Τενερίφη, πραγματοποίησε την πρώτη του κινητικότητα LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β’), στα πλαίσια συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 2 (ΒΔ2). Θέμα του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, είναι: «Robotics yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate».

Επιδίωξη της σύμπραξης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν ότι ο κόσμος της ρομποτικής υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά με διαφορετικές μορφές από αυτές που είναι γνωστές σήμερα. Η λέξη ρομπότ υπήρχε ήδη στο παρελθόν, αλλά έχοντας διαφορετική έννοια και σημασία.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλοί. Μέσα από διάφορες, κοινές και μη, δραστηριότητες της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει στην ενασχόληση των μαθητών με:
o την έννοια της ρομποτικής και των ρομπότ, την εξέλιξή τους ανά τους αιώνες και τους στόχους στους οποίους στόχευαν, τις χρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνταν, τις διάφορες μορφές που είχαν.
o την εξέλιξη των ρομπότ μέσα από τις τρεις διαστάσεις του χρόνου: τα ρομπότ του παρελθόντος, του σήμερα και τα ρομπότ του μέλλοντος, όπως εμείς τα φανταζόμαστε.
o τους τομείς στους οποίους εμπλέκονται τα ρομπότ. Θα γίνει προσέγγιση των βιομηχανικών, ιατρικών, φαρμακευτικών, στρατιωτικών, αεροναυτικών, χωρικών, μουσικών και κοινωνικών πεδίων ειδικότερα.
o την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ στο περιβάλλον, ανάλογα με τις χρήσεις τους. Είναι σημαντικό οι μαθητές μας να καταλάβουν ότι τα ρομπότ μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι βοηθοί για τους ανθρώπους, αλλά μπορούν επίσης, να είναι και πηγές κινδύνων με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή.
o την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δράσουν στο κλίμα και στις κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται αυτή τη στιγμή. Επιπρόσθετα, θα μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές που περιλαμβάνουν οι χρήσεις των ρομπότ.

Σκοπός του Προγράμματος δηλαδή, είναι να ενταχθούν οι μαθητές στον κόσμο της ρομποτικής σε όλες τις πτυχές της και να προσεγγίσουν εντελώς διαφορετικά θέματα μεταξύ τους, που όμως σχετίζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές, σε πρώτη φάση, θα μελετήσουν, αλλά και θα διαπιστώσουν στην πράξη, την επίδραση της ρομποτικής στην ζωή μας. Σε δεύτερη φάση θα μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρομποτική, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τρέχουσες κλιματικές αλλαγές.

Κάτω από την κοινή, ευρωπαϊκή ομπρέλα της Ρομποτικής λοιπόν, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα εννέα ευρωπαϊκά σχολεία της σύμπραξης, το συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου και τα εταιρικά σχολεία: “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας, το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας, το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β΄) και το σχολείο «Ceip Juan Garcia Perez» της Ισπανίας, έδωσαν ραντεβού στο εταιρικό σχολείο των Κανάριων Νήσων, ανανεώνοντας έτσι, το ραντεβού που δόθηκε στη Λεμεσό, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχολείο διοργάνωσε την πρώτη κινητικότητα της σύμπραξης συνεργασίας, όπου φιλοξενήθηκαν οι συντονιστές των εννέα σχολικών ιδρυμάτων, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις της διετούς συνεργασίας.

Η διακρατική κινητικότητα (LTTA) στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε από τις 20 – 28 Νοεμβρίου 2022, στο σχολείο που βρίσκεται στην πόλη San Isidro, του δήμου Granadilla de Abona. Το σχολείο υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με σκοπό τα παιδιά να συνεργαστούν πάνω σε κοινές δραστηριότητες, γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της Ρομποτικής. Την κυπριακή αποστολή αποτελούσαν δύο εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, καθώς και τέσσερις μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ’ τάξεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο ισπανικό σχολείο, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές ένωσαν δυνάμεις, φαντασία, δημιουργικότητα και έφτιαξαν μοντέλα μηχανών σε μικρή κλίμακα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μέσα από τα κοινά εργαστήρια ρομποτικής, πέραν από το θέμα επεξεργασίας των εννέα συνεργαζόμενων σχολικών ιδρυμάτων, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς και γύρω από άλλα θέματα, εκπαιδευτικά και μη, καθώς επίσης και να δημιουργήσουν φιλίες και κανάλια επικοινωνίας με προοπτική για περισσότερες συνεργασίες. Επιπρόσθετα, τα παιδιά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ψήφισαν το λογότυπο της αρεσκείας τους, επιλέγοντας αυτό της Ισπανίας ως το λογότυπο που θα αντιπροσωπεύει την εννεαμελή ομάδα κατά τη διετή συνεργασία.

Πέραν από τα εργαστήρια και τις συναντήσεις των συντονιστών, οι Ευρωπαίοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα μέρη της Τενερίφης και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα του νησιού και του τόπου. Επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Santa Cruz, τις πόλεις El Medano, El Puerto de la Cruz, San Cristóbal de La Laguna, την περιοχή Las Américas και Los Cristianos. Ξεναγήθηκαν ακόμη στο Teide National Park και στο Science and Cosmos Museum. Δοκίμασαν την τοπική κουζίνα, με ποικιλία θαλασσινών, και ήρθαν σε επαφή με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου.

Η βδομάδα πέρασε όμορφα και εποικοδομητικά φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, συντελώντας έτσι, στην ενίσχυση κι ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής συνείδησης και ταυτότητας όλων των συμμετεχόντων. Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τα τέλη Μαρτίου 2023, στην πόλη Pazardzhik της Βουλγαρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση LTTA με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και δασκάλων του σχολείου μας.



Listen Live