الخميس, تشرين2 21, 2024

Νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες για το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, ως φορέα υποδοχής

Νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες για το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, ως φορέα υποδοχής

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1

Της Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου
(Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΑ1 & ΚΑ2)

Φορέας υποδοχής, για άλλη μια φορά, ήταν το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, το οποίο υποδέχτηκε την εκπρόσωπο του “Szkoła Podstawowa Parnas”, από το πανέμορφο και γραφικό Wroclaw της Πολωνίας, την κ. Joanna Kalinowska. Το Σχολείο ανταπέδωσε την εξαιρετική φιλοξενία που έλαβε ομάδα του Σχολείου μας τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίζοντας έτσι την εποικοδομητική συνεργασία που ξεκίνησε για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1. Η Πολωνή εκπαιδευτικός πέρασε τέσσερις ολόκληρες μέρες στο κυπριακό σχολείο πραγματοποιώντας, στο πλαίσιο του Προγράμματος, παρακολούθηση μαθημάτων σκιώδους εργασίας.

Η προγραμματισμένη κινητικότητα έλαβε χώρα τη χρονική περίοδο 02 - 05 Απριλίου 2024. Κατά την παραμονή της στην παραλιακή Λεμεσό, η Πολωνή εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου και να ξεναγηθεί στους χώρους του ιδρύματος. Γνώρισε από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται διάφορα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος. Παρακολούθησε μαθήματα στις Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική Αγωγή, Ειδική Αγωγή, Αγωγή Υγείας, Αγγλικά, στα οποία εφαρμόζεται το Πρόγραμμα CLIL, παρακολούθησε Μουσική, μαθήματα Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης κ.ά.). Παρατήρησε τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας κατά τη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών και εισηγήθηκε κι άλλα ενδιαφέροντα προγράμματα με παιγνιώδη μορφή που εφαρμόζει η ίδια στα μαθήματά της. Η εκπαιδευτικός είχε ενεργό εμπλοκή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αφού ανάμεσα στους μαθητές/τριες υπήρχαν και παιδιά από την Πολωνία, τα οποία ενθουσιάστηκαν, όταν αντάλλαξαν χαιρετισμούς, εντυπώσεις κ.ά. στην πολωνική γλώσσα.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στη φιλοξενούμενη η συνύπαρξη παιδιών από διάφορες χώρες του κόσμου, μιας και στο δικό της σχολείο τα περισσότερα παιδιά κατάγονται από την Πολωνία, ενώ τα παιδιά από άλλες χώρες είναι ελάχιστα. Όντας ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, που φιλοξενεί μαθητές/τριες από 17 διαφορετικές χώρες, η εκπαιδευτικός θέλησε να μάθει περισσότερα για αυτά, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενσωμάτωσή τους στο κυπριακό σχολείο. Αντάλλαξε σκέψεις, ιδέες, καλές πρακτικές πάνω σε διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα και μοιράστηκε προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης, οι χαρούμενες αίθουσες του σχολείου που αποτελούν πηγή έμπνευσης, χαράς και δημιουργίας για τους/τις μαθητές/τριες.

Πέραν, όμως της γνωριμίας με το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, η Πολωνή εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε διάφορα μέρη του νησιού, να γευτεί με όλες της τις αισθήσεις τις ομορφιές του τόπου, να αλληλεπιδράσει με τον λαό του. Γνώρισε την κυπριακή φιλοξενία και κουλτούρα, δοκίμασε παραδοσιακά εδέσματα και νοστιμιές, καθώς έφτιαξε με τη βοήθεια Κυπρίων νοικοκυρών το γευστικότατο και πεντανόστιμο παλουζέ.

Επισκέφτηκε την πόλη της Λεμεσού και περπάτησε στο παλιό λιμάνι και τη μαρίνα, το Κάστρο του Κολοσσίου, το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το γραφικό και διάσημο για το κρασί του, Όμοδος. Δοκίμασε ζιβανία και «αρκατένα». Επιπλέον, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα, τη Λευκωσία. Ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αγώνος, στην Πράσινη Γραμμή, στην Οδό Λήδρας και στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. Γνώρισε και την πόλη του Ζήνωνα, τη Λάρνακα, τις Φοινικούδες, γνώρισε το Μουσείο Πιερίδη, επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Τέλος, περπάτησε στα λιθόστρωτα δρομάκια της Ορεινής Λάρνακας, τα Λεύκαρα και παρατήρησε τη χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική με τα πετρόκτιστα σπίτια. Παρατήρησε τις γυναίκες να φτιάχνουν με μεράκι και ζήλο τα περίτεχνα κεντήματα, τα γνωστά λευκαρίτικα, και αφού χόρεψε στους ρυθμούς των κυπριακών, παραδοσιακών χορών, δοκίμασε τον κυπριακό μεζέ παίρνοντας μια γεύση από την ντόπια κουζίνα. Δοκίμασε μοναδικό κλέφτικο, μακαρόνια του φούρνου, αφέλια, τταβά, κουπέπια, δάκτυλα, πουρέκκια κ.ά..

Η εβδομάδα κύλησε όμορφα και δημιουργικά για την Πολωνή επισκέπτρια, η οποία έμεινε κατενθουσιασμένη από τις ομορφιές του τόπου, τη φιλοξενία των ανθρώπων του, τη σημαντική και διαδραστική δουλειά που γίνεται στο κυπριακό σχολείο, παρόλες τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του. Ταυτόχρονα, η υποδοχή της συναδέλφου εκπαιδευτικού ήταν και για το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου μια μοναδική εμπειρία, αφού η παρουσία της φιλοξενούμενης πρόσθεσε τη δικιά της πινελιά στην ευρωπαϊκή συνεργασία και επωφέλεσε πολλαπλώς ολόκληρη τη σχολική μονάδα.
Είναι γεγονός πια πως κάθε φιλοξενία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στο Σχολείο μας και μαζί δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού. Άλλωστε, βασική επιδίωξη του Σχολείου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών και συνεργασιών, που μόνο θετικά μπορούν να αποφέρουν για το Σχολικό Ίδρυμα επωφελώντας ολόπλευρα εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, προσφέροντάς τους μοναδικές εμπειρίες ζωής που θα κουβαλούν στη φαρέτρα τους εφ’ όρου ζωής.

 

Listen Live