الأحد, تشرين2 24, 2024

Η Βουλή ψήφισε το νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Η Βουλή ψήφισε το νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία το νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Υπέρ ψήφισαν 50 βουλευτές ενώ τηρήθηκαν και τρεις αποχές.
 
Σκοπός του νόμου είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου ορισμένες νομικές οντότητες, ήτοι εταιρείες, συνεργατικές εταιρείες και άλλης νομικής μορφής επιχειρήσεις, θα δύναται υπό προϋποθέσεις να εγγραφούν ως  κοινωνικές επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη μίας εναλλακτικής μορφής επιχειρηματικότητας στη Δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να αναπτυχθεί στην Κύπρο η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία κατά κανόνα εμπεριέχει το στοιχείο της επιδίωξης του συλλογικού οφέλους και στοχεύει στην επίλυση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων.  Όπως επισημάνθηκε, με τη θέσπιση της  προτεινόμενης νομοθεσίας αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατή η άντληση ευρωπαϊκών πόρων προς ενίσχυση της λειτουργίας των εν λόγω κοινωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας θα δύναται να παρέχουν υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως υγειονομική περίθαλψη, παιδική μέριμνα, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κ.λπ.   
 
Με βάση τα ίδια πιο πάνω στοιχεία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις διαφέρουν από τις συμβατικές επιχειρήσεις, καθότι κύριος σκοπός λειτουργίας τους είναι η εκπλήρωση κοινωνικής αποστολής, μέσω της προώθησης κοινωνικών ή/και περιβαλλοντικών δράσεων ή μέσω της εργοδότησης σε μεγάλο  ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας. 
 
Οι  εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες τα οποία σήμερα δεν προσφέρονται από το κράτος. Ιδιαίτερα, με την εργοδότηση προσώπων που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες αναμένεται ότι θα αυξηθεί σε συγκεκριμένους τομείς η απασχόληση προσώπων τα οποία δεν καθίσταται εφικτό να εργοδοτηθούν διαφορετικά από επιχειρήσεις, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τη χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων ή/και επιχορηγήσεων από το κράτος προς τις εν λόγω κοινωνικές επιχειρήσεις. 
         
Η  Επιτροπή Εσωτερικών, αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναδιατύπωση μεγάλου μέρους του κειμένου του νομοσχεδίου, ώστε αφενός ως αρμόδια αρχή για τους σκοπούς του προτεινόμενου νόμου να καθοριστεί η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών και αφετέρου ως κοινωνικές επιχειρήσεις να δύναται να εγγραφούν μόνο οντότητες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και έχουν συσταθεί δυνάμει άλλου ειδικού νόμου, ήτοι εταιρείες, συνεργατικές εταιρείες και συνεταιρισμοί. 
       
Μιλώντας στην Ολομέλεια η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου έκανε λόγο για έναν καινούριο και σημαντικό θεσμό που έχει κοινωνικό χαρακτήρα, μια επιχείρηση που αποδίδει τα κέρδη της σε μεγάλο βαθμό πίσω στην κοινωνία και δίνει ευκαιρίες εργοδότησης ατόμων που θα έμεναν μια ζωή στο περιθώριο όπως άτομα με αναπηρίες, λήπτες ΕΕΕ, αποφυλακισθέντες, οροθετικοί, μονογονιοί  και άλλοι που μέσω αυτού το θεσμού μπορούν να αποκτήσουν πάλι μια συμμετοχή στην κοινωνία. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια καταχρήσεων και εκμετάλλευσης και είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο και να είναι ιδιαίτερα αυστηρές στην εφαρμογή στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου χαιρέτισε το νομοθετικό πλαίσιο για μιας νέα μορφής επιχερηματικότητα που διασυνδέει την κοινωνική επιχειρηματικότητα με την αγορά εργασίας και δημιουργείς νέες θέσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Είπε επίσης ότι αποτελεί ελκυστική μορφή επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα για την καινοτομία που αναπτύσσει η νέα γενιά. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι ο νόμος αυτό προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανοίγει δρόμο για εργοδότηση ευπαθών ομάδων. Σημείωσε ότι σημαντικό μέρος από τα κέρδη θα επανεπενδύονται και τίθενται αυστηροί όροι για διαφάνεια και μη κατάχρηση.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι παρόλο που οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν κατάκτηση σε ένα κράτος δικαίου η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει το νόμο αφού όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Έκανε λόγο για αμφισημίες και ερμηνείες κατά το δοκούν που δίνουν την ευκαιρία για καταχρήσεις.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι ο καινούριος αυτός θεσμός έχει διπλό σκοπό, αφενός, είπε, με την εμπορική τους δραστηριότητα θα δημιουργούν έσοδα και κέρδη και αφετέρου θα εξυπηρετούν ένα κοινωνικό σκοπό. Πρόσθεσε ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα καλύψει την ανικανοποίητη ζήτηση σε κοινωνικές παροχές και εργασιακή ενσωμάτωση. Χαρακτήρισε επίσης θετική την ανάθεση στην Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών για την αρμοδιότητά αυτή, και εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν πρωτοβουλίες για αναβίωσή του Συνεργατισμού σύντομα.

Η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλα Γεωργιάδου ανέφερε ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο αφού δίνει τη δυνατότητα σε ένα ποσοστό για προσλήψεις ατόμων με αναπηρίες ώστε να μπορούν να ενταχθούν και να έχουν μια κανονική ζωή.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι αναμένει πως ο νόμος θα επιφέρει μια σοβαρότατη αλλαγή σε πολλά θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά που αφορούν την Κύπρο, ενώ οι κοινωνικές επιχειρήσεις δίνουν ευκαιρία σε πολλά άτομα να βρουν δουλειά. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να αναθέτει σε αυτές χωρίς να βγαίνει σε προσφορές και πρέπει να επιφέρει τις κατάλληλες αλλαγές.  

Listen Live