Δευ, Απρ 29, 2024

Πάνω από 4.000 ποδηλατικούς τουρίστες έχει φέρει στην Κύπρο το Cyprus Gran Fondo

Πάνω από 4.000 ποδηλατικούς τουρίστες έχει φέρει  στην Κύπρο το Cyprus Gran Fondo

Η ποδηλατική διοργάνωση Cyprus Gran Fondo είναι ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας που διεξάγεται στο νησί μας για περισσότερο από μια δεκαετία αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές.

Ο αγώνας που διοργανώνεται από την Activate Cyprus, διεξήχθη πρώτη φορά το 2012 ως Volkswagen Cyprus Cycling Tour, ενώ από το 2017 κι εντεύθεν ανήκει στην «οικογένεια» του UCI Gran Fondo World Series – τα έτη 2020 και 2021 ο αγώνας δεν έγινε λόγω της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι στις δέκα διοργανώσεις του ο αγώνας έχει φέρει στην Κύπρο πάνω από 4.000 ποδηλατικούς τουρίστες.

Θεωρείται επίσης αιχμή του δόρατος όσον αφορά στον ποδηλατικό τουρισμό αφού κάθε μια από τις τελευταίες πέντε διοργανώσεις, πέρα από αφίξεις, υπολογίζεται ότι συνεπάγεται τουλάχιστον χίλιες αφίξεις και επτά χιλιάδες διανυκτερεύσεις και συνολική δαπάνη κατά άτομο της τάξης των €1820. Σε αυτά τα νούμερα δεν υπολογίζονται οι ντόπιοι τουρίστες που μετακινούνται και διανυκτερεύουν τις ημέρες του αγώνα.

Με επίκεντρο την Πάφο ο αγώνας αποτελεί τονωτική ένεση για καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων κι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, τόσο στη διάρκεια της βδομάδας που εξελίσσεται η
ποδηλατική δράση όσο και πριν αλλά και μετά.

Σε ένα διάστημα, μάλιστα, που η τουριστική περίοδος (σ.σ. συνήθως η διοργάνωση γίνεται τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου) είναι στην αρχή της και η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται την απαραίτητη ώθηση.

Πέραν τα οφέλη που προσφέρει εντός του νησιού, το Cyprus Gran Fondo λειτουργεί και ως «πρεσβευτής» εκτός συνόρων. Κι αυτό διότι περίπου 190 αθλητές που θα αγωνιστούν στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον ερχόμενο Αύγουστο στη Γλασκόβη, έκλεισαν θέση μέσω του Cyprus Gran Fondo 2023 presented by Skoda και του Cyprus Medio Fondo τα οποία
διεξάχθηκαν το τριήμερο 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2023. Μάλιστα, οι 38 από αυτούς είναι είτε Κύπριοι, είτε αγωνίζονται με την κυπριακή σημαία.

Το Cyprus Gran Fondo 2023 ήταν ένας από τους 24 της παγκόσμιας σειράς αγώνων UCI Gran Fondo World Series. Απομένει άλλος ένας αγώνας, το Gran Fondo Isle of Man, που θα γίνει σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία (22-23/07) πριν από το μεγάλο φεστιβάλ της ποδηλασίας τον Αύγουστο (3-13/08). Στη διάρκεια αυτής της γιορτής της ποδηλασίας θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ποδηλασίας, μεταξύ των οποίων και του Gran Fondo που θα λάβει χώρα από τις 4 μέχρι τις 7 του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι το Cyprus Gran Fondo 2024 θα διεξαχθεί από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στο Cyprus Gran Fondo 2024 στο www.activatecyprus.com/gran-fondo-cyprus-registration .

Listen Live