Πεμ, Μαρ 28, 2024

Ο Κύπριος καρδιολόγος στο Βερολίνο και τον BMW Berlin Marathon

Ο Κύπριος καρδιολόγος στο Βερολίνο και τον BMW Berlin Marathon

Ο Δρ. Κυριάκος Γιάγκου, ο Κύπριος καρδιολόγος που έτρεξε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου - Ένας από τους δημοφιλέστερους Μαραθωνίους παγκοσμίως

Ο Δρ.Γιάγκου ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα και ήταν ανάμεσα στους 80.000 που πήραν εκκίνηση και τερμάτισαν περνώντας θριαμβευτικά την Πύλη του Βραδιμβούργου.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Δρ. Γιάγκου έγραψε:

"Αν είχα να διαλέξω μια πόλη που να συμπυκνώνει την ευρωπαϊκή ιστορία των τελευταίων 250 τόσων χρόνων, με κάθε λαμπρό δείγμα διανόησης και πολιτισμού και κάθε σκοτεινό δαίμονα απανθρωπιάς και σκληρότητας, θα ήταν το Βερολίνο.

Ένα εξαίσιο παράδειγμα των δυνατοτήτων του ανθρώπου για το καλύτερο και για το χειρότερο, για τη φοβερή αισθητική του δημιουργία αλλά και την εντυπωσιακή καταστροφική του μανία.

Μα συνάμα και για την αισιόδοξη ματιά στο μέλλον, την προσπάθεια οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου δομημένου στα ερείπια αλλά και στα διδάγματα του παλιού, την ανάγκη για μια διαφορετική προοπτική…

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 – 48ος Μαραθώνιος Βερολίνου
Περισσότεροι από 80 χιλιάδες δρομείς, κάθε χώρας, κάθε φυλής, κάθε ηλικίας, κάθε αγωνιστικού επιπέδου και δυνατότητας έλαβαν μέρος. Σε μια γιορτή, σε ένα πανηγύρι του μαζικού αθλητικού κινήματος αλλά ταυτόχρονα και σε μια γιορτή για την παγκόσμια αθλητική ελίτ, αφού μεταξύ όλων αυτών των δρομέων συμμετείχαν και τεράστια ονόματα του χώρου. Σε μια διοργάνωση όπου το παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε ξανά.

Ήμουν κι εγώ κομμάτι αυτής της σπουδαίας μέρας. Ήμουν παρών. Έτρεξα, τερμάτισα και μάλιστα με πολύ καλό χρόνο αλλά όλο αυτό λίγη σημασία έχει.

Ήθελα να τρέξω για έναν και μόνο λόγο, για έναν και μόνο ανθρωπο. Τον παπά μου… 50 μέρες μετά το φευγιό του για εκείνον τον άλλο, τον πιο καλό, κόσμο…

Ήθελα να τρέξω μόνο εις μνήμην του…

Όμως η φωνή του μέσα μου μου λεγε συνέχεια …

‘Κάμε γιε μου κάθε πράξη σου να αξίζει… Τρέξε για κάτι καλό και χρήσιμο. Τρέξε και μάζεψε χρήματα για να βοηθήσεις’
Και έτρεξα για αυτούς που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους να ερευνούν, να μελετούν, να πειραματίζονται με τον καρκίνο και τις θεραπείες του, το World Cancer Research Fund.
Και ετρεξα για αυτούς που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους να αντιμετωπίζουν τον ασθενή στις πιο δύσκολες ιατρικά συνθήκες, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπέιας του Γ.Ν Λευκωσίας
Και έτρεξα για αυτούς που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους, το βιωματικό τους πόνο να τον μετατρέψουν σε γενεσιουργό δύναμη προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης, το ίδρυμα Αλκίνοος Αρτεμίου για παιδια με αιματολογικές και ογκολογικές παθήσεις.
‘Τρέξε γιε μου για όσους σε αγαπούν και αγαπάς…’

Και έτρεξα για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους ασθενείς μου, τους δικούς μου ανθρώπους που σε κάθε κομμάτι της διαδρομής αυτής είναι πλάι μου και με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν.

‘Τρέξε γιε μου για ό,τι πιστεύεις…’

Και έτρεξα, παπά μου αγαπημένε, πάλι για την Ανόρθωση και για το Φοίνικα και πάλι για την Αμμόχωστο και για την Αγκαστίνα και για το Τρίκωμο και για τον διαρκή αγώνα για την αξιοπρέπεια, για το δίκαιο και για την επιστροφή.
Και έτρεξα και πάλι ενάντια στη λήθη και τη λησμονιά.

Και έτρεξα και πάλι για το φρόνημα και για τα μύχια όνειρά μου…
Και μου πες χτες μετά τον τερματισμό. ‘Μπράβο σου γιε μου. Είμαι περήφανος για σένα αλλά μην ξανατρέξεις με μαύρα… Τα χρώματά μας να φοράς μονο!’

Α ρε παπά μου… Ο ένας λόγος για τον οποίο ήθελα να τρέξω,εσυ, με ανάγκασε να τρέξω για 1911 λόγους.

Να σαι καλά εκεί που είσαι. Το όνειρο μου το είδες γραμμένο στον τοίχο του μαραθωνίου. Τερματισμός στο ΓΣΕ…

308725877 785573359372412 4854233111554938456 n

 

309268313 785573399372408 3051470902724218645 n

Listen Live