Πεμ, Μαρ 28, 2024

Ρένου Λυσιώτη: Το Ημερολόγιο του D P 743 - Μια πρώτη ανάγνωση

Ρένου Λυσιώτη: Το Ημερολόγιο του D P 743 - Μια πρώτη ανάγνωση

Ήταν το βιβλίο που μας έλειπε.Η περιγραφή από ένα μορφωμένο, καλλιεργημένο επανάσταση ελευθερίας,δικηγόρο αγωνιστών,τέκνο κορυφαίου ποιητή .Ο εικονισμός ενός βίου πρώτινου θυσιαστικού και αγαπητικού μαζί.

Ως φτωχός μελετητής των ετών του πενήντα, της κυπριώτικης επανάστασης ερευνώντας χιλιάδες σελίδες, ακούωντας δεκάδες μαρτυρίες βίωνα το φως εκείνων των ετών ,εκείνο το ήθος.

Σε πολλούς διαλόγους άκουγα ακόμη και από σοβαρούς στοχαστές κάτι πρόχειρες ερμηνείες της εποχής.Εντελώς άσχετες με την Κυπριακή ύπαιθρο και την εργατιά που ζούσε στις πόλεις ερχόμενη από τα φτωχοχώρια.Υπήρχε άγνοια.Αγνοούσαν βασικά βιβλία ,Μαρτυρίες.Δεν συνομίλησαν οι πλείστοι, δεν ερεύνησαν. Αδικούσαν μορφές όπως ο Δράκος,ο Πατάτσος ο Παλληκαρίδης...

Και εξαιφνής σχεδόν ως εκ θαύματος επανευρίσκεται ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ D P 743. Η έκδοση του σε βιβλίο. Ο Ρένος Λυσιώτης ο ευπατρίδης, ο επιζών της Ομορφίτας, ο ηγέτης των Κρατητηρίων καταγράφει σχεδόν άμεσα μια ζωή όπου υπερεπερίσσευσε το ΦΩΣ της νήσου και ο έρως ελευθερίας, η αγάπη και η ευγένεια.

Στην πρώτη του ανάγνωση ένοιωθα να ψηλαφούσα τις ψηφίδες που έλειπαν.Τον αληθινό υμνο μιας άλλης βιωτης που τόσο αδικήθηκε από τις προπαγάνδες και τις μονομερειες.Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον υπομνηματισμό της φωτεινής ΕΟΚΑ, των μορφωμένων καλλιεργημένων εραστών ελευθερίας που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς εν ελευθερία μακρυά από απανθρωπιά του βασανιστή και τις κομαντατούρες που στερούσαν τα στοιχειώδη της ζωής.

Ρένο Λυσιώτη αληθινά σου χρεωστούμε ....

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Τα πρώτα δύο κεφαλαια του βιβλίου του Ρένου Λυσιωτη ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥD.P.743 με τιτλo ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ και ΟΜΟΡΦΙΤΑ αποτελούν μια πολύτιμη πηγή για όσους μελετούμε χρόνια τώρα τον αποικιοκρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων, μάχης των πληροφοριών ,συλλογής τους αλλά και των αδυναμιών του μηχανισμού αυτού λόγω του αιφνιδιασμού της επανάστασης μας. Επιπρόσθετα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους απάνθρωπους τρόπους σκέψης και δράσης των οργανωμένων ανακριτών της Ομορφίτας.
Υπομνηματίζει επίσης η γραφή των δύο αυτών κεφαλαιών την ψυχική ρωμή του συγγραφέα και τα αδιέξοδα των συλλεκτων πληροφοριών της αποικιοκρατίας λόγω της ηρωικής σιωπής και της ενάρετης δράσης των κομβικών προσώπων της ΕΟΚΑ που συνελήφθησαν κατά τα έτη 1956 και 1957.
Η άμεση προσωπογραφία του στυγερού και ανάγωγου Μακλοκλαν καθως και η λεπτομέρης αναφορα των τεχνικων του υπομνηματιζει την κατά περισταση χρήση μεθοδων των «πέντε τεχνικων» που εδραιωθηκαν στην Ιρλανδια αφού εφαρμοστηκαν κατά στάδια στην Κενυα, την Κύπρο και το Ατεν. Η χρήση της ακολουθίας των ηχων με τρόπο βασανιστικό και χωρίς σταματημό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της απάνθρωπης αυτής προσέγγισης.
Ο Ρένος Λυσιώτης και η συνολή στάση του επαναφέρει και γραπτώς την παράδοση που μας ήθελε συγκροτημένους , συνετούς και ηρωικούς στα χρόνια του πενήντα.Φωτίζει επίσης την καλλιέργεια και την ψυχική ανάταση των μορφωμένων και καλλιεργημένων Νέων της εποχής. Φρονώ πως ο Θεός διέσωσε το κείμενο αυτό του Ρένου Λυσιώτη και κρατήσε ηθικό και αειθαλή νέο τον ίδιο για να ξέρουμε πολυτρόπως πως ήταν και πως είναι το μέταλλο ψυχής του Κυριάκου Μάτση και των ακολούθων του.

Με τετοιους θείους και παππούδες έχουμε πιστεύω μελλον.....πάρα τις καταγιδες.

Listen Live