Σαβ, Απρ 20, 2024

Πολιτογραφήσεις διαφόρων ταχυτήτων και τα …εξιλαστήρια θύματα

Πολιτογραφήσεις διαφόρων ταχυτήτων και τα …εξιλαστήρια θύματα

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τα ευρήματα σε σχέση με τη διερεύνηση της παραχώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου, βρίσκεται από τη Δευτέρα πρώτο θέμα στην επικαιρότητα ενώ οι συζητήσεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων έχουν σχεδόν κοπάσει.

Διαβάζοντας προσεκτικά την Έκθεση της ΕΥ, όπως και τα πορίσματα των Επιτροπών Νικολάτου και Καλογήρου, εγείρονται πλείστα τόσα ερωτήματα γιατί εδώ και δύο χρόνια μόνο τέσσερις οδηγούνται σύντομα στη δικαιοσύνη και αφού άντεξαν στωικά όλες τις ταλαιπωρίες, τις προσβολές, τη χλεύη και την απαξίωση όχι μόνο από τα συστημικά Μ.Μ.Ε αλλά κυρίως από τους κρατούντες και από τους αντιπολιτευόμενους. Και όλο αυτό χάρη στο ανθελληνικό κανάλι του Αλ Τζαζίρα , το οποίο έχοντας την συνδρομή βουλευτών που το προμήθευσαν με απόρρητα κρατικά έγγραφα εξέθεσε και «καταδίκασε» μόνο τέσσερα άτομα .Τον δεύτερο τη τάξει πολίτη της Δημοκρατίας τέως πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη, τον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ και επιχειρηματία Χριστάκη Τζιοβάννη , τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη και ακόμα ένα άτομο. Τους εξέθεσαν, διαπομπεύοντας τους με τα ονόματα τους, τους λοιδόρησαν με επαναλήψεις σκηνών από το περιβόητο βίντεο . Στην δική τους περίπτωση ο νόμος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων παραβιάσθηκε βάναυσα . Το γεγονός πως ο έγκριτος δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζη κατήγγειλε στην ΜΟΚΑΣ από τις πρώτες μέρες του συμβάντος δεν μέτρησε. Ούτε και γιατί η ΜΟΚΑΣ δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις καταγγελίες του εν λόγω δικηγόρου ότι πιθανόν να επρόκειτο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τους φερόμενους επενδυτές (που όπως φάνηκε ήταν υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα.) Το πόσο έγκυρο είναι και το βίντεο που παιζόταν αδιάλειπτα από όλα τα κανάλια και έγινε viral, θα φανεί βεβαίως στο δικαστήριο όπως και οι μέθοδοι παγίδευσης δημόσιων προσώπων με αθέμιτα μέσα.

Στην νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως και στις άλλες που προηγήθηκαν, υπάρχουν εκατοντάδες υποθέσεις αλλά χωρίς ονόματα που φαίνεται να έχουν εκτεθεί και τα οποία φέρονται να έχουν εγκρίνει πολιτογραφήσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Γίνονται αναφορές για τον ΥΠΕΣ που δεν ενημέρωνε το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά κανένα όνομα. Ποιος Υπουργός Εσωτερικών; Ο πρώην, ο τέως ή ο νυν; Όπως και ποιοι διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου , από τότε μέχρι σήμερα στον ουσιώδη χρόνο που ανασκοπεί η έρευνα. Οι μετακινήσεις και αλλαγές θέσεων με ανασχηματισμό δεν αλλάζουν ούτε και απαλλάσσουν τον οποιονδήποτε από τυχόν ευθύνες. Τέως υπουργός Δικαιοσύνης ήταν και ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Όπως και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης διετέλεσε Υπουργός Άμυνας.

Τα εξιλαστήρια θύματα

Φαίνεται όμως πως ήταν βολικό για όλους να βρεθούν τα εξιλαστήρια θύματα που θα φορτώνονταν όλο το βάρος και θα στιγματίζονταν σε τέτοιο βαθμό που η προσοχή της κοινής γνώμης θα αποσπάτο από την πραγματική εικόνα. Έτσι «δικάστηκαν» και «καταδικάστηκαν» σε ένα «λαϊκό δικαστήριο» χωρίς συνηγόρους εφόσον τροφοδοτείτο (αυτό το «δικαστήριο» ) από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων: «Είδαμε σε ποιου το σπίτι γυρίστηκε το βίντεο του Αλ Τζαζίρα» (!) ‘Η του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ :

«Ο Χρ.Τζιοβάνης δεν ανήκει πλέον στα συλλογικά όργανα του κόμματος..» Η’ ακόμα και οι κακόβουλοι ψίθυροι μέλους του Π.Γ. πως “αυτός είναι πλέον καμένο χαρτί“.

Πριν δικαστεί τον καταδίκασαν.

Καμιά στήριξη όπως έτυχε ένα άλλο ΑΚΕΛικό στέλεχος τους που φυλακίστηκε για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς του οποίου ούτε λίγο ούτε πολύ του απένειμαν τον τιμητικό τίτλο του «πολιτικού κρατούμενου».

Όταν ο Χρ. Τζιοβάνης πρόσφερε όσα μπορούσε για το ΑΚΕΛ- στήριξη και χιλιάδες ψήφους -ήταν καλός και άγιος. Με την παγίδευση του σ’ ένα βίντεο αμφιβόλου εγκυρότητας ρίχθηκε στην πυρά και όχι μόνο .Στο παράφωνο τσούρμο των επικριτών δεξιών , κεντρώων και οι πρώην σύντροφοι που έβγαζαν την ουρά τους απ’ έξω από το πολύκροτο θέμα των πολιτογραφήσεων. Παρόλο που και επί δικής τους διακυβέρνησης υπήρξαν πολιτογραφήσεις διαφόρων «ταχυτήτων» με μελανά σημεία.

Κάτω από το βάρος μιας πρωτοφανούς διαπόμπευσης, Δ. Συλλούρης και Χρ. Τζιοβάννης , εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τα βουλευτικά τους αξιώματα και για δύο ολόκληρα χρόνια βρίσκονται στο εδώλιο όσων έψαχναν εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους για να ξεθυμάνουν τις ενοχές τους ή για να παρασιωπήσουν τις ενοχές άλλων.

Στο απυρόβλητο οι νομοθέτες βουλευτές

Ούτε η Γενική Εισαγγελία, ούτε και η ηγεσία της Αστυνομίας έκριναν αναγκαίο να ερευνήσουν ποιοι ήταν οι νομοθέτες-βουλευτές οι οποίοι διέρρευσαν διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα σε ένα κανάλι γνωστό για την διαχρονικά εχθρική του στάση έναντι της Κύπρου. Η Αστυνομία ωστόσο έσπευσε στην Βρετανία να αναζητήσει και να ανακρίνει τους υπό κάλυψη επενδυτές δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα. Φαίνεται πως δεν τους προβλημάτισε το γεγονός πως αυτά τα άτομα εμφανίστηκαν με ψευδή στοιχεία και με πλαστογραφημένα ονόματα στο επίμαχο βίντεο. Την ίδια ώρα ούτε η Αστυνομία ούτε η Γ.Εισαγγελία έδειξαν τον ίδιο ζήλο να προβούν σε ενδελεχείς έρευνες και ανακρίσεις στον «Οίκο τη Δημοκρατίας», τη Βουλή.

Έκτοτε βρίσκονται στο απυρόβλητο οι βουλευτές οι οποίοι διέρρευσαν τα απόρρητα κρατικά έγγραφα παρότι ένα τέτοιο αδίκημα δεν είναι μόνο αξιόποινο. Συνεπάγεται με απομάκρυνση τους από το Νομοθετικό σώμα και με ποινή φυλάκισης ως πράξη εσχάτης προδοσίας.

Περσινά ξινά σταφύλια, θα πείτε. Η παρασιώπηση ή και συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η επικέντρωση της προσοχής σε τέσσερα μόνο πρόσωπα αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό έχουν διαβρωθεί οι θεσμοί. Στον βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων και ύπουλων μεθοδεύσεων έχουν ακυρώσει το τεκμήριο της αθωότητας σύμφωνα με το νόμο και τα δικαστικά θέσμια ότι “ο ύποπτος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Η κοινή γνώμη έχει εμπεδώσει την αντίληψη πως η πολιτεία βρίσκει τρόπους να ερευνά επιλεκτικά και να ρίχνει δίκτυο προστασίας με όσους υπάρχει διαχρονικά ένα περίεργο αλλά και ύποπτο δούναι και λαβείν.

Η ατιμωρησία ως μια γενεσιουργός παθογένεια έρχεται ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσει πως τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Όσο πιο μεγάλο είναι το έγκλημα ή το αδίκημα οι ενέχοντες ή εμπλεκόμενοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την βγάλουν καθαρή και να την σκαπουλάρουν.

Ξεκινώντας από την εσχάτη προδοσία σε βάρος της Κύπρου το 1974, ούτε σε Κύπρο αλλά ούτε και σε Ελλάδα τιμωρήθηκε κανείς. Χιλιάδες οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και η απώλεια του 1/3 των κυπριακών εδαφών. Αντίθετα επιχειρείται να ξαναγραφτεί από την ανάποδη η ιστορία για αποδόμηση του Μακαρίου και να του φορτώσουν όλες τις ευθύνες.

Το σκάνδαλο με το Χρηματιστήριο Κύπρου έκλεισε όπως άνοιξε παταγωδώς για να δικαστούν μόνο 2-3 ως τα εξιλαστήρια θύματα για μια λεηλασία χρημάτων πολλών μεγατόνων .

Στο σκάνδαλο της διάλυσης και ξεπουλήματος του Συνεργατισμού ακόμα χειρότερα. Ο τέως Υπουργός Οικονομικών αντί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και γιατί έλεγε ψέμματα πως θα σώσουν τον Συνεργατισμό, βρέθηκε να είναι ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και να εκλεγεί μέλος του νομοθετικού σώματος.

Για να οδηγηθούν στο δικαστήριο υποθέσεις που αφορούν πολιτογραφήσεις διαφορετικών και πολλαπλών ταχυτήτων, θα εξαρτηθεί από τη Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία. Όπως και για το αδίκημα της διαρροής των διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων. Το δικαστήριο θα αποφανθεί ποιοι είναι οι ένοχοι και ποιοι έψαχναν εξιλαστήρια θύματα για να αποσείσουν τις δικές τους ενοχές. Αν βέβαια οδηγηθούν στο δικαστήριο τέτοιες υποθέσεις με αξιόποινα αδικήματα και με επώνυμους υπόπτους. Θα διαφανεί ακόμη ποιοι θα έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν και η ατιμωρησία πλέον να μην είναι δεδομένη για κανέναν.

Πηγή:e-shocknews.com

Listen Live